Priešinės liaukos vėžys

Šiuo metu Lietuvoje priešinės liaukos vėžys yra dažniausia vyrų onkologinė liga. Per metus nustatoma jau apie 2000 naujų atvejų, sergamumas šia liga nuolat auga.

Priešinės liaukos vėžys paprastai aptinkamas vyrams, turintiems daugiau kaip 50 metų, iki to amžiaus pasitaiko retai. Priešinės liaukos vėžys, kitaip negu kitų organų vėžys, gali ilgus metus tūnoti priešinėje liaukoje nesukeldamas jokių simptomų. Didžioji šių navikų dalis auga labai lėtai, taigi būtent jaunesniems vyrams nesukelia jokių problemų. Tik nedidelei vyrų daliai priešinės liaukos vėžys vystosi sparčiai, kai kuriais atvejais išplisdamas į kitus organus, ypač į kaulus.

Manoma, kad priešinės liaukos vėžio atsiradimo priežastys  susiję su tuo, jog, ilgėjant žmonių gyvenimo trukmei, daugėja ir vyresnio amžiaus vyrų, kurie ir gali susirgti šia liga. Be to, nuolat vis didesniam vyresnio amžiaus vyrų skaičiui atliekami tyrimai, kurie leidžia greičiau aptikti priešinės liaukos vėžį.

Nors tikrosios priešinės liaukos vėžio atsiradimo priežastys dar neaiškios, yra žinoma keletas rizikos veiksnių susirgti šia liga.

Vyrai, kurių artimi giminės (tėvas, brolis, dėdė) serga ar sirgo priešinės liaukos vėžiu, turi šiek tiek didesnę šios ligos riziką.

Jei keletas šeimos moterų sirgo krūties vėžiu, ypač jei jos susirgo būdamos mažiau nei 40 metų amžiaus, tai gali reikšti, jog šeimos palikuonys paveldi mutavusį geną. Tos šeimos vyrai gali turėti padidėjusią priešinės liaukos vėžio riziką.

Pastebėta, kad kai kurių etninių grupių žmonės turi didesnę priešinės liaukos vėžio riziką, pavyzdžiui, afroamerikiečiai gerokai dažniau serga šia liga nei baltieji amerikiečiai. Tarp Azijos vyrų priešinės liaukos vėžys – reta liga.

Gausus riebaus gyvulinės kilmės maisto bei nepakankamas šviežių daržovių ir vaisių vartojimas didina priešinės liaukos vėžio riziką. Pomidorai bei iš jų pagaminti produktai, kaip kečupas, apsaugo nuo priešinės liaukos vėžio. Taip veikia pomidoruose esanti medžiaga likopenas. Įrodyta, kad maisto papildai, turintys mikroelemento seleno, mažina priešinės liaukos vėžio riziką.

Mokslininkai tęsia priešinės liaukos vėžio rizikos veiksnių paieškas.


Kaip padidinti augalinio maisto kiekį
  • Valgant stengtis, kad augalinis maistas užimtų mažiausiai du trečdalius lėkštės.
  • Parduotuvėse dabar jau gausu šviežių daržovių, vaisių, ankštinių ir grūdinių produktų. Patariama paskaninti augaliniais produktais savo įprastus patiekalus ir išbandyti naujus receptus.
  • Į sriubas, troškinius patariama dėti pupelių ar žirnių. Taip mažiau suvalgysime mėsos, jos gaminių ar paukštienos.
  • Vietoje bulvių traškučių ar sausainių, kuriuose daug riebalų, druskos ar cukraus alkį numalšinti padės daržovės, pvz., morkos, razinos, daržovių lazdelės (saliero, pipiro, morkos) ar džiovinti vaisiai.
  • Desertui galima suvalgyti vaisių, užuot valgius pyragaitį ar riebių ledų.
  • Per dieną patariama suvalgyti bent 400 g, arba penkias įvairių vaisių ir daržovių porcijas. Viena porcija – tai stiklinė žalių ar pusė stiklinės virtų daržovių, vienas vidutinio dydžio vaisius, ar stiklinė vaisių sulčių, ar pusė stiklinės uogų.



Atnaujinta 2018-03-28 08:07