Atgal

Įvyko trečioji nuotolinė konferencija, skirta prostatos vėžio diagnostikai ir gydymui: dalytis patirtimi ir mokytis tik iš geriausių

   Vas. 26, 2021

Ketvirtadienį baigėsi keturias dienas trukusi trečioji tarptautinė EAU–EBU mokslinė-praktinė konferencija „Lokalaus ir pažengusio (oligometastatinio ir metastatinio) prostatos vėžio diagnostika ir gydymas“. Nacionalinio vėžio instituto Onkourologijos skyrius – EBU-EAU sertifikuotas prostatos vėžio kompetencijos centras – paruošė didelio susidomėjimo sulaukusius nuotolinius mokymus apie prostatos vėžio diagnostiką ir gydymą. Konferencijos metu paskaitas skaitė ir seminarus organizavo gydytojai urologai, radiologai, onkologai chemoterapeutai, radioterapeutai ir moksliniai tyrėjai. Paskaitos buvo transliuojamos gyvai realiu laiku. Multidiscipilinės komisijos (MDK) aptarimai vyko kiekvieną konferencijos dieną – buvo aptarinėjamos pacientų, sergančių lokaliu ir pažengusiu prostatos vėžiu, gydymo galimybės.

Kaip pabrėžė Onkourologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Ulys, konferencijos formatas šiek tiek pasikeitęs, jį padiktavo būtent COVID-19 pandemija: daugelis konferencijų dabar organizuojama nuotoliniu būdu, tačiau realiu laiku.

„Pasijungia lektoriai, klausytojai, kurie bet kada gali užduoti klausimą. Multidisciplininės komandos aptarimai taip pat vyksta realiu laiku. Konferencija nėra orientuota į masiškumą, tai vadinamoji master class konferencija, kurioje dalyvauja ir tos srities ekspertai, ir gydytojai rezidentai, ir, be abejo, visi tie, kurie dirba prostatos vėžio diagnostikos ir gydymo srityje“, – pasakojo dr. A. Ulys.

Itin didelio susidomėjimo sulaukė pranešimai apie diagnostikos naujoves, genetinius tyrimus, ankstyvą diagnostiką, pažengusio metastatinio vėžio diagnostikos aktualijas.

„Mums įdomu, kaip dirba ir mūsų artimiausi kaimynai – Santaros klinikų urologai, Kauno klinikos, Klaipėdos universitetinė ligoninė – tai gydymo įstaigos, kuriose dirba šios srities lyderiai. Šioje konferencijoje visada aktyviai dalyvauja mūsų kaimynai kolegos iš Latvijos, Stradinio universiteto. Mes su kolegomis dažnai dalyvaujame bendruose klinikiniuose tyrimuose, susiduriame su panašiomis problemomis. Kai ko mes daugiau turime, kai ką geriau atlieka latviai. Vakar latviai pademonstravo, kaip jie atlieka PSMA tyrimą, kaip jie taiko savo ligoninėje labai tikslų spindulinį gydymą remiantis PSMA vaizdais“, – pasakojo pagrindinis konferencijos organizatorius.

Labai džiugu, kad konferencijoje dalyvavo įžymūs pranešėjai iš Prahos centrinės ligoninės, Mariboro universiteto ir Lublijanos onkologijos instituto Slovėnijoje, iš Danijos.

„Konferencija dar kartą įrodė, kad, pirmiausia, mūsų NVI Prostatos vėžio kompetencijos centro komanda – urologai, radiologai, chemoterapeutai, patologai, psichologai, turime ką pasakyti, pasidalyti patirtimi, o pasikvietę svečių ir patys galime tobulėti, dalyvaudami tokio lygio konferencijoje. Ne masiškumas lemia kokybę. Mes matome, kas Lietuvoje iš tiesų domisi šia problemą, o mūsų bendras didžiulis įdirbis, kasmetinė konferencija, gal būt, yra ateities europinio renginio repeticija“, - įsitikinęs dr. A. Ulys.

Pirmoji ir antroji dienos buvo skirtos lokalaus prostatos vėžio diagnostikos ir gydymo standartams aptarti. Buvo diskutuojama apie TRUS, histoskenavimą, pritaikomąsias transperinealines saturacines bei vaizdais (MRT/UG) sulietas biopsijas. Taip pat buvo aptariami naujausi vaizdinės diagnostikos metodai,  išorinės spindulinės terapijos, brachiterapijos (LDR bei HDR) galimybės, šiuolaikinės laparoskopinės bei robotinės chirurgijos technikos. Trečioji ir ketvirtoji dienos buvo skirtos pažengusio nemetastatinio ir metastatinio prostatos vėžio diagnostikos ir gydymo standartams aptarti. Buvo diskutuojama apie kastracijai jautrų ir atsparų prostatos vėžį, įtraukiant hormonoterapiją (įskaitant ir naujos kartos hormoninius preparatus), chemoterapiją bei kaulų metastazių gydymą „Radžiu 223“. Buvo diskutuojama apie prostatos vėžio mutacijų profilį, stereotaksinę terapiją.

 





Atnaujinta 2021-02-26 19:12