Atgal

Siekiant atkreipti dėmesį į krūties vėžį Nacionaliniame vėžio institute lankėsi ypatingos viešnios: p. Diana Nausėdienė ir p. A. Kornhauser-Duda

   Spa. 20, 2021

Minint krūties vėžio žinomumo mėnesį, spalio 19 d. Nacionaliniame vėžio institute apsilankė ypatingos viešnios: Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir Lenkijos pirmoji ponia Agata Kornhauser-Duda. Abi ponios savo šalyse yra krūties vėžio ambasadorės, o krūties vėžys yra dažniausia moterų onkologinė liga abiejose kaimyninėse valstybėse.

Lietuvos ir Lenkijos pirmosios ponios lankėsi NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriuje, kur skyriaus vedėja, gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė ir gydytojas radiologas dr. Mantas Trakymas pasakojo apie krūties vėžio diagnostiką ir abliacines procedūras. Dr. J. Ušinskienė pristatė skyriuje dirbančių medikų komandą, paaiškino Krūties vėžio diagnostikos centro veiklos principus, parodė profilaktinei patikrai atvykstančių pacienčių kelią. „Tirdami krūtis dėl vėžio per metus skyriuje padarome apie 10 tūkst. profilaktinių mamogramų, apie 30 tūkst.  ultragarso procedūrų, daugiau nei 1000 biopsijų, apie 10 kompiuterinės tomografijos tyrimų per savaitę,  50 magnetinio rezonanso tyrimų per mėnesį,“ – apie skyriaus veiklą pasakojo dr. J. Ušinskienė.

P. A. Kornhauser Duda teiravosi, ar čia gydomi pacientai iš visos Lietuvos, ar tik vilniečiai. Domėjosi, kaip vyksta mamografinė patikra, klausė, nuo kokio amžiaus moterys Lietuvoje dalyvauja atrankinėje mamografinėje progamoje, ar prieinami moterims genetiniai tyrimai, kai šeimoje yra sergančių krūties vėžiu artimų giminaičių.  Draugiškame pokalbyje paaiškėjo, jog profilaktinės mamogramos moterys dėl vienodų priežasčių vengia ir Lietuvoje, ir Lenkijoje.  

Dr. Mantas Trakymas kompiuterinės tomografijos kabinete demonstravo radiologinius krūties vėžio vaizdus, pristatė NVI atliekamų abliacijų galimybes. „Štai radiologiniai vaizdai dviejų pacienčių, kurioms diagnozuoti du navikai. Šioms pacientėms vienos narkozės metu, buvo atliktos krioabliacijos procedūros ir sunaikinti krūties ir inksto navikai. Moterys išvengė tradicinės operacijos, lengvesnis pooperacinis laikotarpis, buvo sutaupytas medikų darbo laikas,“ – papasakojo dr. M. Trakymas. 

Garbingos viešnios taip pat lankėsi NVI Chemoterapijos su dienos stacionaru skyriuje, kuriame skyriaus vedėja gydytoja chemoterapeutė doc. dr. Birutė Brasiūnienė pasakojo apie šiuolaikinį priešvėžinį gydymą, kuris daugiausia atliekamas ambulatoriškai, patogiuose krėsluose izoliuotose palatose, naudojant ir modernias priemones, šaldančius šalmus, kurie padeda išvengti nemalonios komplikacijos – laikino plaukų netekimo.

Po ekskursijos pirmosios ponios prof. Kazimiero Pelčaro salėje dalyvavo susitikime su NVI medikais, mokslininkais, slaugos darbuotojais per tiesioginį tiltą bendravo su NVI pacientėmis, kurių patirtys sergant krūties vėžiu – labai skirtingos. Su liga susidūrusių moterų puiki nuotaika, optimizmas ir atvirumas suteikė diskusijai nepaprasto šiltumo, gyvumo. Pirmosios ponios būtent už tai pacientėms nuoširdžiai dėkojo ir linkėjo išlikti tokioms linksmoms, sveikoms ir kviesti kitas moteris nenumoti ranka į krūties vėžio profilaktiką.

„Aš esu ta pacientė, kuri pateko į Nacionalinį vėžio institutą pavasarį pagal profilaktinę programą. Atėjau atlikti mamografijos profilaktiškai, jaučiausi labai gerai. Neturėjau jokių nusiskundimų ir baimių. Profilaktinė mamografija man buvo atlikta ne pirmą kartą. Tačiau gavosi taip, kad šįkart teko pasitikrinti papildomai. Man buvo nustatyta, nors ir labai ankstyva krūties vėžio stadija, bet reikalaujanti gydymo. Tikiuosi, kad dėl šios profilaktinės programos ištraukiau laimingą bilietą. Vėžio stadija buvo nulinė, man buvo atlikta tausojanti operacija, rimto gydymo neprireikė. Dabar, po pusmečio, jaučiuosi labai gerai, tikiuosi, kad taip jausiuosi ir toliau. Kalbant apie profilaktinę programą – žinoma, daug kas priklauso nuo pačios moters, kad ji tikrintųsi tada, kai yra galimybė tikrintis. Turiu labai puikų šeimos gydytoją, kuris neleidžia „užmigti“ ir primena, kada jau ateina laikas tikrintis. Visi tyrimai buvo atlikti labai operatyviai. Užsirašyti mamografijai į Nacionalinį vėžio institutą buvo galima per kelias dienas. Svarbiausia neapsileisti pačioms. Visoms savo draugėms, giminaitėms primenu, kad jos nepamirštų pasitikrinti pagal programą, “ – pasakojo NVI pacientė Valentina Udrienė.

„Šioje salėje susirinko NVI darbuotojai ir jūs jau matėte pacientes, kurios su mumis bendrauja štai čia, per nuotolį. Labai dėkojame už jūsų vizitą. Mielos ponios, noriu jums pristatyti Nacionalinį vėžio institutą. Čia dirba virš tūkstančio darbuotojų, aukščiausios kvalifikacijos medikų, kasmet, dėl įvairių procedūrų ir konsultacijų čia apsilanko tūkstančiai pacientų. NVI yra specializuotas vėžio institutas, kuris taip pat vykdo ir mokslinius tyrimus. Lietuvoje vėžiu sergantys pacientai gydomi 6 gydymo įstaigose,  bet tik NVI dirba turėdami Europos vėžio institutų organizacijos akreditaciją. Kasmet spalį minime krūties vėžio žinomumo mėnesį. Krūties vėžys yra labiausiai paplitusi moterų onkologinė liga pasaulyje. Taip pat ir Lietuvoje, ir Lenkijoje. Mūsų šalyse ir sergamumo rodikliai yra labai panašūs,“  - garbingoms viešnioms kalbėjo susitikimą moderavusi NVI vadovė prof. Sonata Jarmalaitė.

Lenkijos pirmoji ponia A. Kornhauser-Duda per susitikimą dėkojo darbui atsidavusiems NVI medikams ir akcentavo krūties vėžio prevencijos svarbą. „Gerbiamieji, aš labai dėkoju už galimybę apsilankyti jūsų institute. Man tai labai svarbi patirtis. Sveikinu jus – čia viskas labai gražiai atrodo. Suprantu, kad ir mes Lenkijoje, ir jūs Lietuvoje puikiai suprantame, kad turime bendradarbiauti, kad įveiktume šią ligą. Ir labai džiaugiuosi, kad šis bendradarbiavimas yra sėkmingas. Kaip ir sakė NVI direktorė, krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga, vyrų – prostatos vėžys, trečioje vietoje – plaučių vėžys. Ir po širdies kraujagyslių ligų, didžiausias mirtingumas yra nuo onkologinių ligų. Mes turime tų pačių problemų: moterys, iš baimės ar kitų priežasčių neidamos tirtis užleidžia ligą  tirtis ir todėl liga joms diagnozuojama per vėlai. Pagal profesiją esu mokytoja. Turiu idėją apie sveikatą pradėti kalbėti dar mokykloje: pratinti jaunimą tirtis ir rūpintis savo sveikata. Taip pat žinau, kad ir pacientų organizacijos yra labai suinteresuotos, kad tokie užsiėmimai būtų organizuojami. Gražu, kad Lietuvoje yra daug organizacijų, kurios rūpinasi pacientais ir yra suinteresuotos padėti moterims. Lenkijoje jų irgi yra nemažai, viena didžiausių pacientų organizacijų yra „Amazonės,“ – kalbėjo p. A. Kornhauser-Duda.

Lenkijos pirmoji ponia taip pat dėkojo NVI medikams, kurie ir per pandemiją teikė sveikatos priežiūros paslaugas pacientams: „Buvo labai džiugu girdėti, labai jus sveikinu dėl to, kad ir per pandemiją neužsidarėte ir teikėte pagalbą. Dėl to labai nuoširdžiai jums už tai dėkoju,“ – sakė p. A. Kornhauser-Duda.

Lietuvos pirmoji ponia D. Nausėdienė NVI medikams dėkojo už atsidavimą ir profesionalumą, taip pat dėkojo NVI pacientėms už atvirumą ir įkvepiantį pavyzdį kitoms, su onkologine liga kovojančioms moterims.

„Mielieji, labai malonu matyti jūsų veidus. Taip malonu padėkoti žmonėms, kurie kiekvieną dieną daro didžiulius dalykus. Ir tie dideli dalykai nėra aptariami kiekvieną dieną. Todėl džiaugiuosi, kad turime ponią Agatą, bendraminčius Lenkijoje, kad mes telkiame jėgas spręsti didelę problemą, kuri sukrečia visą pasaulį. Kalbu ir apie vėžį, ir apie pandemiją, ir apie išbandymą žmoniškumu. Būkite stiprūs, būkite profesionalūs. Visi būkime žmonėmis, palaikykime vieni kitus ir stiprinkime save žinojimu apie pagalbą, bendradarbiavimu, kūryba ir skleiskime sparnus. Ir didžiulis „ačiū“ mieloms pacientėms už jūsų drąsą kalbėti ir už jūsų žodžius, kurie yra nepaprastai svarbūs ir kurie, tikiu, pasieks kiekvieną moterį ir privers ją susimąstyti, kad ji yra nepakeičiama ir labai brangi savo aplinkiniams,“ – kalbėjo p. D. Nausėdienė.

P. D. Nausėdienė nusifilmavo socialinės reklamos vaizdo įraše, kuriame ragina moteris tikrintis profilaktiškai, nebijoti mamografinio tyrimo ir tai padaryti dėl savęs ir savo artimųjų.





Atnaujinta 2021-10-21 08:51