Atgal

Lietuvos koloproktologų draugijos suvažiavime vyko ir Mayo klinikos dienos

   Geg. 19, 2022

Praėjusį penktadienį vyko X-asis Lietuvos koloproktologų draugijos suvažiavimas su tarptautinėmis Mayo klinikų dienomis ir Lietuvos – Turkijos sesija bei Tarptautinės universiteto kolorektalinių chirurgų draugijos sesija. NVI specialistai pristatė 12 pranešimų, naujus klinikinius tyrimus, aptarė iššūkius per pandemiją.

Mayo klinikų gydytojų nereikia pristatyti. „Kai kurios operacijos tiesiog vadinamos Mayo vardu ir jų efektyvumui net nereikia papildomų įrodymų“, – teigia Lietuvos koloproktologų draugijos sekretorius, NVI gydytojas chirurgas dr. Audrius Dulskas. „Tai klinikos, turinčios ilgalaikę chirurginę patirtį ir pripažintos tarptautiniu mastu. Šių klinikų gydytojai skaitė pranešimus apie retų retrorektinių navikų gydymo tendencijas, taip pat apie tiesiosios žarnos vėžio recidyvų komandinį gydymą, pristatė savo rezultatus ir gaires. Be to, pristatytos tendencijos apie ileostomų panaikinimą kaip dienos chirurgijos paslaugą,“ – pasakoja dr. A. Dulskas.

Mayo klinika Ročesteryje, Minesotos valstijoje (JAV) laikoma gydymo, mokslo ir mokymo įstaigos etalonu ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje. Tai pirmoji ir šiuo metu didžiausia klinika, kurioje nuo pat jos įkūrimo  klinikinis praktinis darbas buvo derinamas su moksliniais tyrimais bei medicinos mokymu. Mayo klinika turi savo filialus Džeksonvilyje (Florida) ir Finikse (Arizona).  Mayo klinikoje Ročesteryje ir filialuose dirba apie 73 tūkst. mokslininkų ir gydytojų bei  kitų specialistų.

Mayo klinikos struktūroje šiandien – daugiau nei 70 ligoninių ir klinikų Minesotoje, Ajovoje, Viskonsine ir Džordžijoje, medicinos studijos vyksta medicinos koledžuose, medicinos bei sveikatos mokslų universitetuose. Kasmet Mayo klinika priima  daugiau nei 1,3 mln. pacientų  iš visų 50 JAV valstijų ir iš 130 pasaulio šalių. Mayo klinikoje yra stažavę ir specialistai iš Lietuvos. Mayo klinikos moksliniai-pedagoginiai renginiai Lietuvoje yra tapę tradicija. Šiųmetinis renginys – jau šeštasis nuo 2007 metų.

Lietuvos koloproktologų draugijos suvažiavimeįspūdingai atrodė sesija, skirta kolorektalinio vėžio chirurginio gydymo galimybėms – savo ilgametę patirtį pristatė didžiausių Turkijos gydymo centrų chirurgijos skyrių vadovai, taip pat svečiai iš Karališkojo Universiteto ligoninės (Jungtinė Karalystė) ir Pitsburgo (JAV). 

Tuo pat metu vyko paralelinė sesija, kurioje Lietuvos koloproktologai pristatė savo mokslinius tyrimus ir patirtį gydant kolorektalines patologijas. Skaityti pranešimai iš Nacionalinio vėžio instituto, Respublikinės Panevėžio  ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto. Galimybę skaityti pranešimus turėjo ir rezidentai, kuriems buvo skirta atskira sesija.

„NVI gydytojai, slaugytojos, rezidentai pristatė net 12 pranešimų. Pasidalijome savo patirtimi operuojant tiesiosios žarnos vėžį su ankstyvu šlapimo kateterio šalinimu, gydant siūlės nesandarumą endo-sponge metodika. Taip pat pristatėme naujus klinikinius tyrimus ir video pranešimus atliekant sigmos rezekciją ir dešiniąją hemikolektomiją. Slaugytojos kalbėjo apie stomų priežiūras, endoskopinio skyriaus veiklą ir onkologinių ligonių vargus COVID-19 pandemijos metu,“ – pasakoja dr. A. Dulskas.

Konferencijoje sudalyvavo daugiau nei 150 dalyvių, gausiai buvo lankoma ir rėmėjų ekspozicija.





Atnaujinta 2022-05-23 08:34