Atgal

Sėkmingai baigėsi pirmasis NVI „Skaitytojų klubo“ sezonas

   Geg. 26, 2022

Nacionalinis vėžio institutas (NVI) ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka džiaugiasi sėkmingai pasibaigusiu naujojo biblioterapijos projekto „Skaitytojų klubo“ pirmuoju sezonu. Biblioterapijos užsiėmimai prasidėjo kovo pabaigoje, pirmasis sezonas baigėsi gegužę.

„Paskutinį gegužės mėnesio trečiadienį, įvyko mūsų trečiasis, paskutinysis prieš vasarą NVI „Skaitytojų klubo“ susitikimas, jame dalyvavo 9 moterys (pirmajame susitikime dalyvavo 7, antrajame – 5 dalyvės). Gegužės mėnesio susitikime aptarėme kartu išsirinktą populiarųjį amerikiečių rašytojos ir zoologės Delia Owen romaną „Ten kur gieda vėžiai“. Moterys įsitraukė į pokalbį, atvirai dalijosi savo patirtimis, reagavo į vienos kitų pasisakymus. Susitikimas truko beveik 2 valandas ir neprailgo. Įsiminė vienos dalyvės pasakymas „atėjau čia, kad pabūčiau ne tik su liga“. Kita prisipažino nelabai turinti su kuo pakalbėti apie knygas, o skaityti labai mėgstanti. Klubas – tai vieta, kur gali tai daryti. To ir siekiame,“ – įspūdžiais po susitikimo dalijasi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Paslaugų departamento Vartotojų aptarnavimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Rasa Derenčienė.

Anot. R. Derenčienės, „Skaitytojų klubo“ susitikimų tikslas - pasidžiaugti, pabūti su bendramintėmis, kurias sieja pomėgis skaityti, dalintis savo įžvalgomis ir atradimais skaitant knygą, kalbėti apie tai, kas  palietė ir sujaudino.  Visos nuomonės ir pasisakymai klube yra vertingi ir svarbūs, kaip ir vertingos gyvenimo patirtys, kuriomis dalijamasi.

„Kokią knygą kartu skaitysime klube išsirenkame balsuodamos iš dalyvių pasiūlytų 5-6 variantų. Taigi jau aptarėme F. Bachman romaną „Gyveno kartą Uvė“ ir  D.Owens „Ten, kur gieda vėžiai,“- pasakoja R. Derenčienė.

Pirmasis užsiėmimas startavo kovo pabaigoje. „Per pirmąjį „Skaitytojų klubo“ susitikimą tiesiog susipažinome, kartu įsiliejome į kūrybą, atlikdami įtraukiančius intuityvaus – kūrybinio rašymo pratimus. Išsirinkome, ką skaitysime iki susitinkant kitą kartą. Kaip įprasta, pirmasis susitikimas būna toks atsargus pasižvalgymas – kas čia bus, ar tikrai to noriu, ką veiksime toliau? Antrojo susitikimo metu jau aptarėme kartu skaitomą Fredrik Bachman romaną „Gyveno kartą Uvė“. Knyga moterims patiko, visos dalyvavusios įsitraukė į diskusijas, nuoširdžiai reagavo į kitų pasisakymus. Kalbėjome apie romano personažus, reagavome ir savo patirtimi, dalinomės tuo, kaip mus palietė aprašyta istorija. Susitikimas truko apie pusantros valandos, bet prabėgo labai greitai. Man įstrigo vienos iš dalyvių pasidžiaugimas tuo, kad čia nekalbama apie ligą. Žinoma, to nevengiame, bet liga čia yra – tiesiog gyvenimo dalis,“ – apie biblioterapijos užsiėmimus pasakoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos ir komunikacijos mokslų departamento tyrėja dr. Daiva Janavičienė.

Vasarai „Skaitytojų klubo“ narės išsirinko kartu skaityti japonų autorės Hiro Arikawa romaną „Keliaujančio katino kronikos“. Knyga bus aptarta rugsėjo 28 d. susitikime, paskutinį mėnesio trečiadienį. „Lauksime senbuvių ir naujų narių ir pradėsime jau antrąjį NVI „Skaitytojų klubo“ sezoną“, - sako R. Derenčienė.





Atnaujinta 2022-05-26 14:39