Atgal

Projekto „Moksleiviai į Vyriausybę“ dalyvės susipažino su NVI klinikine ir moksline veikla

   Rug. 23, 2022

Kaip diagnozuojama onkologinė liga? Kaip vyksta vėžio gydymas? Kaip atrodo darbas operacinėje? Kaip bendradarbiauja mokslininkai ir medikai? Į šiuos ir kitus klausimus projekto „Moksleiviai į Vyriausybę“ dalyviams atsakė Nacionalinio vėžio instituto medikai ir mokslininkai. Dviem būsimoms medicinos studentėms NVI buvo surengta ekskursija.

Abiturientės lankėsi NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos, Chemoterapijos su dienos stacionaru, Išorinės spindulinės terapijos, Anesteziologijos, reanimacijos ir operacinės skyriuose, Biomedicininės fizikos laboratorijoje.

Kauno „Saulės“ gimnazijos abiturientė Milda Lekšaitė šiais metais įstojo į medicinos studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete. Mergina džiaugiasi galimybe pamatyti NVI kolektyvo darbą iš arti.

„Ekskursija po Nacionalinį vėžio institutą paliko labai gerą įspūdį. Nesitikėjau tiek visko pamatyti. Buvo labai įdomu gyvai stebėti, kaip atliekamos operacijos. Labai įdomu susipažinti su tokia jautria, labai plačia ir tobulėjančia sritimi kaip onkologija. Nacionaliniame vėžio institute labai geros patirtys, labai jas vertinu,“ – įspūdžiais dalinasi Milda.

Būsima studentė sako pagalvojanti apie darbą operacinėje. „Jau seniai mąstau apie chirurgiją, kol kas šios minties dar neapleidžiu. Bet 6 metus dar gali daug kas pasikeisti,“ – sako Milda.

Kėdainių šviesiosios gimnazijos abiturientė Meda Bumblauskaitė įstojo į medicinos studijas Vilniaus universitete. Didžiausią įspūdį merginai paliko galimybė pamatyti, kaip atliekamos operacijos.

„Nesitikėjau, kad pamatysiu tiek daug, kad turėsiu galimybę pamatyti, kaip dirbama operacinėje, pamatyti, kaip vyksta operacija. Tai atrodo visiškai kitaip, nei serialuose. Supratau, kad vėžys – dažna liga, ji gali pasitaikyti bet kurioje šeimoje. Todėl apsilankymas Nacionaliniame vėžio institute tik sustiprino mano norą studijuoti mediciną,“ – apie norą būti medike pasakoja Meda. Nors savęs konkrečioje srityje dar nemato, mergina pagalvoja apie onkologiją.

„Dar nežinau, kur tiksliai norėčiau dirbti baigusi studijas. Bet onkologija yra viena iš sričių, kur galbūt norėčiau dirbti baigusi mokslus. Taip pat įdomu atrodo tapti ausų, nosies, gerklės gydytoja,“`- sako Meda.

Dalyvauti projekte „Moksleiviai į Vyriausybę“  kasmet kviečiami iniciatyvūs ir gerai besimokantys moksleiviai iš visos Lietuvos, taip pat iš užsienio šalyse esančių lietuvių mokyklų. Projekto tikslas – sudaryti sąlygas patiems geriausiems baigiamųjų klasių moksleiviams tiesiogiai susipažinti su Lietuvos Respublikos Vyriausybės veikla ir tapti aktyvesniais piliečiais.

Projektą organizuoja Lietuvos Respublikos Vyriausybė kartu su Lietuvos moksleivių sąjunga, Nacionaline moksleivių akademija. Projekto dalyviai turi galimybę iš arti pamatyti Lietuvos institucijų ir politikų kasdienį darbą ir savaitę patys dalyvauti šioje veikloje.

2022 m. projektas vyksta 14-ąjį kartą. Iki šiol projekte dalyvavo beveik 400 moksleivių.

 





Atnaujinta 2022-08-23 14:16