Atgal

NVI specialistai dalyvavo Baltijos šalių radiologų kongrese Taline

   Spa. 12, 2022

2022 m. spalio 7-9 dienomis vyko aštuntasis Baltijos šalių radiologų kongresas (BCR2022) Taline, kuriame dalyvavo virš 700 specialistų – gydytojų radiologų bei radiologijos technologų. Darbas vyko 5 paralelinėse sesijose. Kongrese buvo pristatyta arti pusantro šimto pranešimų. Lietuvos atstovai pristatė 49 pranešimus, iš jų 5 - NVI specialistai.

Per kongresą radiologijos specialistai dalijosi patirtimi, susipažino su naujausiais technologiniais ir mokslo pasiekimais ne tik Baltijos šalyse, bet ir visame pasaulyje.

BCR 2022 vyko Kultuurikatel, senoje elektrinėje, paverstoje įspūdingo dizaino vieta – vos kelios minutės pėsčiomis nuo miesto centro. Renginyje buvo akcentuojama galvos ir kaklo srities radiologija bei daug kitų svarbių radiologijos temų. 8-ąjį Baltijos radiologijos kongresą organizavo Estijos radiologijos draugija kartu su Latvijos ir Lietuvos radiologų asociacijomis bei bendradarbiavo su Estijos branduolinės medicinos draugija, Estijos radiologijos technikų draugija, Latvijos ir Lietuvos radiologijos technologų draugijomis,“ – apie kongresą pasakoja NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja dr. Jurgita Ušinskienė.

Lietuvos radiologijos technologų draugijai atstovavo 72 delegatai - skaityti 8 žodiniai pranešimai, moderuotos 4 sesijos.

Viena sesija buvo skirta Ukrainos radiologams, kurie dalinosi urgentinės radiologijos ir gausia karo trauminių sužeidimų organizavimo bei diagnostikos patirtimi.

Buvo pristatytos naujienos apie neodajuvantinio gydymo stebėjimo algoritmus, radiologinių vaizdų vertinimo ypatumus taikant imunoterapiją, tyrimo protokolus pagal indikacijas.  Žodinius pranešimus skaitė net 5 NVI atstovai: 4 NVI gydytojai radiologai ir 1 radiologijos technologė.

Pranešimą ,,COVID-19 pandemijos įtaka onkologijos paslaugų teikimui – NVI patirtis“ skaitė NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja, gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė. Ji pasidalino pamokomis, ko mus išmokė COVID-19  pandemija, kaip NVI pandemijos metu keitėsi paslaugų onkologiniams pacientams organizavimas, kas turėjo didžiausią įtaką paslaugų teikimui.

NVI prevencinių programų koordinatorė, gydytoja radiologė dr. Rūta Briedienė moderavo Krūtų radiologijos sesiją ir pristatė kartu su japonais vykdomo projekto ,,Su BRCA 1/2 susijusio krūties vėžio radiogenomika‘‘ rezultatus.

NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vyresnysis ordinatorius, gydytojas radiologas dr. Mantas Trakymas dalijosi savo ilgamete inkstų navikų krioabliacijos patirtimi ir pristatė pranešimą ,,Neoperabilaus vienintelio inksto navikų mikroinvazinis gydymas“.

NVI gydytojas radiologas Augustinas Tumėnas gilinasi į radiomiką ir padarė literatūros apžvalgą: ,,Radiomika: paslėpti lobiai radiologiniuose vaizduose‘‘.

Radiologijos technologė Monika Grigaitė apžvelgė mamografinės patikros Lietuvoje ir NVI pasiekimus nuo 2005 metų ,,Krūties vėžio patikra Lietuvoje“.

„Dalyvaudama BRC2022 kongrese pristačiau žodinį pranešimą apie mamografinę patikrą. Pranešime pasidalinau Lietuvos ir Nacionalinio vėžio instituto patirtimi. Šis renginys labai svarbus kompetencijai tobulinti, kadangi sudaryta galimybė pasidalinti gerąja patirtimi, susipažinti su įvairių šalių radiologinių tyrimų metodikomis bei pažvelgti į  pažangiausias medicinines technologijas. Viso kongreso metu buvo sudaryta puiki galimybė pasirinkti sesijas, kurios labiausiai domina. Kaip radiologijos technologė jaučiuosi pasisėmusi naujų žinių, susijusių su apšvitos mažinimo galimybėmis, išlaikant tyrimo kokybę, apie infekcinių ligų diagnostiką. Be to, buvo naudinga išgirsti ir palyginti, kaip Baltijos šalyse taikomi dvigubos energijos kompiuterinės tomografijos tyrimai naudojami onkologinių ligų stebėjimui. Taip pat buvo įdomu sužinoti apie sparčiai tobulėjantį dirbtinį intelektą ir jo pritaikymą radiologijoje,“ – įspūdžiais po kongreso dalijasi M. Grigaitė.

 





Atnaujinta 2022-10-12 11:23