Atgal

Nuoširdžiai tikiu ir pats to labai noriu, kad visomis priemonėmis būtų išvengta karo Lietuvoje, sako šaulys lektorius Ramūnas Šerpatauskas

   Kov. 28, 2024

Į Druskininkų Šaulių kuopos vado, lektoriaus Ramūno Šerpatausko paskaitą „Pilietinis pasipriešinimas. Ukrainos karo pamokos“ gausiai susirinko Nacionalinio vėžio instituto bendruomenė. Turintys laisvo laiko ar susiplanavę darbus taip, kad galėtų pasiklausyti aktualios informacijos. Paskaitą organizavo NVI Chemoterapijos su dienos stacionaru skyrius.

„Bendrauju su kolegomis Ukrainoje nuo pat karo pradžios. 2015 m. teko lankytis Ukrainoje, bendrauti su kariais Ukrainos gynėjais, po to esu ne kartą ten buvęs", – sako Ramūnas Šerpatauskas.

Pasak lektoriaus, iš tiesų, turime ko pasimokyti iš ukrainiečių, ypač kai ištikusios krizės pradžioje atsitinka visiška suirutė. "Tiesa yra tokia, kad net ir ne visi medikai geba teisingai suteikti pirmąją pagalbą. Karo sužeistieji tikrai nėra identiški įprastoms taikos meto gyventojų traumoms. Net ir ligoninės priėmimo skyrius, kuris, sakykime, per parą priima 50–70 žmonių, krizės atveju turi sugebėti persiorganizuoti. Štai, įsivaizduokime, jums per valandą atveža 200–400 sužeistųjų. Traumos visų vienodo sunkumo: nutrauktos galūnės, sunkios galvos traumos, pilvo srities traumos, šautinės žaizdos, kraujas teka upeliais. Pagalbą reikia teikti visiems vienu metu – atranka negalima. Priėmimo skyriuje dirba geriausiu atveju keli gydytojai. Tad visi medikai, kurie dirba tuo metu, eina teikti pagalbą. Kaip pasakoja mano bičiulis ukrainiečių  gydytojas, iš pradžių sesutės alpo, bet teko susiimti, teko mokytis, reikėjo dirbti. Gelbėti gyvybes yra pagrindinė medikų užduotis“, – sako Ramūnas Šerpatauskas.

Pasak Ramūno Šerpatausko, net ir paprasčiausiais turniketais ne visi moka teisingai naudotis. Ne visi ir žino, kodėl tai yra taip svarbu – teisingai uždėtas turnketas ar net keli turniketai gali išgelbėti gyvybę.

Per labai naudingą lektoriaus paskaitą NVI bendruomenė išgirdo daug informacijos, kaip elgtis civiliams gyventojams atsitikusios krizės situacijoje. Kaip susiruošti galimai krizei, kaip numatyti savo asmeninį ir savo artimųjų elgesį toje situacijoje, kur geriausia pasitraukti iš miesto, iš daugiabučių. Taip pat labai svarbu žinoti elementarias taisykles, kaip elgtis civiliams gyventojams karo zonoje, kaip būti apsirengus, kaip bendrauti su priešo kareiviais. Labai vertingų patarimų išgirdome dėl vandens, maisto bei kuro atsargų, kurie turėtų būti paruošti jau šiandien. O geriausiai – vakar.

„Turiu šešiolikmetį sūnų, kurį esu išmokęs daugelio krizės situacijoje reikalingų įgūdžių, tačiau nuoširdžiai tikiu ir labai pats to noriu, kad visomis priemonėmis būtų išvengta karo Lietuvoje.  Ir todėl mes privalome būti pasirengę blogiausiam scenarijui“, – baigdamas pasakė Ramūnas Šerpatauskas.

Po Ramūno Šerpatausko paskaitos NVI bendruomenė nuoširdžiai dėkojo, taip pat turėjo nemažai praktinių klausimų lektoriui, diskutavo bendrais politiniais klausimais.

 





Atnaujinta 2024-03-28 15:28