Atgal

Apvalaus stalo diskusija svarbiais onkologiniams pacientams klausimais

   Bal. 27, 2018

Antrą kartą į „Onkologų klubo“ apvalaus stalo diskusiją „Aktualūs onkologinių paslaugų optimizavimo klausimai“, inicijuojamą Pagalbos onkologiniams pacientams asociacijos, Lietuvos onkologų draugijos ir Nacionalinio vėžio instituto, susirinko įvairių gydymo įstaigų medikai, pacientų, Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės ligonių kasos atstovai, žurnalistai.

Tai jau antras renginys iš numatomų ciklo pasitarimų. Jame atvirai diskutuojant bandoma ieškoti sprendimų dėl pačių aktualiausių vėžiu sergantiems Lietuvos gyventojams klausimų. Apvalaus stalo diskusiją vedė Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos prezidentas Šarūnas Narbutasir Nacionalinio vėžio instituto direktorius bei Lietuvos onkologų draugijos pirmininkas prof. Feliksas Jankevičius.

Dėl aktualių, pirmiausia onkologiniams pacientams labai svarbių problemų galimų sprendimų diskutavo Valstybinės ligonių kasos Paslaugų departamento direktorius Viačeslavas Zaksas, Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausioji specialistė Inga Cechanovičienė.

Galimybę įtraukti į kompensuojamųjų paslaugų sąrašą prieš dešimtį metų iš šio sąrašo išbrauktą veido, žandikaulių protezavimo ir chirurginio funkcijos atstatymo paslaugą pacientams, kuriems gydomas galvos ir kaklo srities vėžys, aptarė Odontologų rūmų pirmininkas Alvydas Šeikus, Žalgirio klinikų Burnos, veido ir žandikaulių chirurgijos centro vadovas doc. Linas Zaleckas, Nacionalinio vėžio insituto gydytojai Auristida Gerliakienė, Linas Senkus, Otilija Kutanovaitė.

Intensyviai buvo diskutuota dėl brangiųjų radiologinių tyrimų apmokėjimo tvarkos, kuri ypač nepalanki onkologiniams ligoniams. Norinti ištirti ligos išplitimą, labai dažnai būtina ištirti visą kūną – atliekami krūtinės, pilvo, dubens kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tomografijos tyrimai, o įstaiga gauna apmokėjimą tik už vieną tyrimą, kadangi visi šie tyrimai atliekami dėl tos pačios priežasties – vėžio. Šiuo klausimu vieningos nuomonės buvo visi aplink apvalų stalą susėdę radiologai – VU Medicinos fakulteto Biomedicinos mokslų instituto direktorius, VU MF Radiologijos, branduolinės medicinos ir medicinos fizikos katedros vedėjas prof. Algirdas E. Tamošiūnas, Lietuvos radiologų asociacijos viceprezidentė doc. dr. Jūratė Dementavičienė, NVI Radiologijos skyriaus vedėja dr. Jurgita Ušinskienė.

Praėjusių metų „Onkologų klubo“ apvalaus stalo diskusijoje iškelto klausimo dėl inovatyvaus gydymo prieinamumo melanoma sergantiems pacientams sprendimą pristatė NVI Chemoterapijos su dienos stacionaru skyriaus vedėja dr. Birutė Brasiūnienė – pagerėjus situacijai vienai pacientų grupei, be inovatyvaus gydymo liko kita melanoma sergančių pacientų grupė.

Kaip reziumavo Šarūnas Narbutas, tokio pobūdžio diskusijų didžiausias privalumas yra tai, kad jose dalyvauja visos svarstoma problematika suinteresuotos pusės ir būtent todėl nors ir nedideliais žingsneliais, einama į priekį.  

 





Atnaujinta 2018-04-27 14:16