Atgal

Premjeras Saulius Skvernelis oficialiai atidarė naujos kartos spindulinės terapijos įrangą

   Geg. 29, 2018

Iškilmingame naujosios įrangos atidaryme dalyvavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, VU Medicinos fakulteto dekanas Algirdas Utkus, VU ligoninės Santaros klinikos l.e.p. direktorius Juozas Raistenskis.
„Šiandien išgirdus vėžio diagnozę jau tikrai nebededame mirties ženklo. Taip yra dėka mūsų puikių medikų, jų profesionalumo ir aprūpinimo modernia įranga, kuri net ne visose Vakarų Europos šalyse yra pasiekiama pacientams. Šiandien tikrai galime pasakyti, kad kova su vėžiu nėra pralaimėta kova. Šiuolaikinis gydymas yra prieinamas mūsų pacientams. Darome viską, investuojame ten, kur labiausiai reikia, kad mūsų pacientams būtų prieinamas pats geriausias gydymas. Visiems medikams galiu tik padėkoti, kad dirbate pasiaukojančiai,“ – pasakė Premjeras Saulius Skvernelis.
Iš Valstybės investicijų programos, kurią kuruoja Švietimo ir mokslo ministerija, lėšų atnaujinus Instituto radioterapijos bazę pacientams bus teikiamos pasaulinius standartus atitinkančios spindulinės terapijos paslaugos.
“Onkologinių ligonių gydymas didelės energijos jonizuojančiąja spinduliuote yra vienas pagrindinių sudėtinio vėžio gydymo metodų ir taikomas beveik pusei įvairių lokalizacijų vėžiu sergančių pacientų, – sako Nacionalinio vėžio instituto direktorius prof. Feliksas Jankevičius. – Vienas iš dabartinės Vyriausybės prioritetų – onkologija. Mes tikrai tą matome ir jaučiame – prioritetai ne tik deklaruojami, bet ir realiai vykdomi. Kad šiandien atitinkame visus europietiškus standartus, iš tiesų reikia padėkoti Vyriausybei. Naujos kartos spindulinės terapijos įranga užtikrins Lietuvos gyventojams žymiai efektyvesnį, saugesnį spindulinį gydymą ir leis taikyti modernią stereotaksinę radiochirurgiją.”
Pasak prof. F. Jankevičiaus, pacientų saugumas visada buvo mūsų pagrindinis tikslas. “Naujos technologijos išskirtinė vertė yra tai, kad dėka spindulių pluošto preciziškumo ir jo greičio galima žymiai tiksliau taikyti spindulinę terapiją minimaliai paveikiant šalia esančius kritinius organus,“ – sako prof. F. Jankevičius. 
 
Žinia pacientams – efektyvumas ir saugumas
Nacionaliniame vėžio institute atnaujinus techninę spindulinės terapijos bazę ir  instaliavus naująjį linijinį greitintuvą radioterapeutai turės galimybę taikyti naujausias metodikas, tarp jų ir stereotaksinę radiochirurgiją.
“Pagrindinė žinia pacientams –  gydymas bus efektyvesnis ir saugesnis, o gydymo procedūra trumpesnė, – sako dr. D. Norkus. – Įprastinės spindulinės terapijos kursas gali trukti iki dviejų mėnesių, o stereotaksinės radiochirurgijos gydymo kursas – viena gydymo procedūra, stereotaksinės radioterapijos– iki 5–8 procedūrų.“
Naujuoju linijiniu greitintuvu bus gydoma apie 50 ligonių per dieną. Bus dirbama 2 pamainomis, šiuo aparatu spindulinės terapijos paslaugos bus suteiktos iki 600 pacientų per metus.
„Vadovaujantis šiuolaikinės įrodymais pagrįstos medicinos reikalavimais, mažiausia 50% onkologinių ligonių turėtų būti gydomi jonizuojančąja spinduliuote bent kartą per savo ligos istoriją, o kai kurie ir kelis kartus, – sako dr. Darius Norkus.  – Naujos kartos linijinis greitintuvas užtikrina galimybę taikyti tiek stereotaksinę radiochirurgiją ir stereotaksinę radioterapiją, kuri nuo įprastinės spindulinės terapijos skiriasi galimybe naviką apšvitinti biologiškai daug efektyvesne jonizuojančiosios spinduliuotės doze per ženkliai trumpesnį laiką.“
 
Apie stereotaksinę radiochirurgiją
Stereotaksinė radiochirurgija (angl. Stereotactic Radiosurgery, SRS) arba stereotaksinė radioterapija (angl. Stereotactic Radiotherapy, SRT) – tai neinvaziniai išorinės spindulinės terapijos metodai, leidžiantys solidinį naviką ar kitos ligos židinį apšvitinti efektyvia  jonizuojančiųjų spindulių doze vienos stereotaksinės radiochirurgijos ar kelių sterotaksinės radioterapijos procedūrų metu.
Įgyvendinama efektyvi jonizuojančiųjų spindulių dozė, kuri dažniausia sunaikina naviką arba sustabdo jo augimą, todėl šis gydymo metodas dar vadinamas stereotaksine abliatyvine radioterapija (SABR). Taikant šį gydymo metodą, ne tik pasiekiama labai didelė jonizuojančiosios spinduliuotės dozė taikinyje (navike, ligos židinyje), bet ir labai staigus tos dozės mažėjimas už taikinio ribų, leidžiantis maksimaliai saugoti greta esančius audinius ir organus.
Šiuo metodu gydomi galvos smegenų navikai, plaučių ankstyvų stadijų vėžys, kepenų, stuburo navikai ir matastazės, skeleto oligometastazės, prostatos navikai, įvairių navikų metastazės smegenyse, kepenyse, plaučiuose.
Stereotaksinė radioterapija yra sparčiai besivystanti spindulinės terapijos sritis. Vis daugiau navikų gydomi šiuo metodu . Galvos ir kaklo ar ginekologinių navikų recidyvų, šlapimo pūslės ir inkstų vėžio, minkštųjų audinių sarkomos retrospektyviniuose bei I–II fazės klinikiniuose tyrimuose pasiekti daug žadantys rezultatai, inicijuojami III fazės atsitiktinių imčių klinikiniai tyrimai.




Atnaujinta 2018-06-20 14:50