Atgal

Prof. Feliksas Jankevičius apdovanotas už viso gyvenimo pasiekimus vėžio tyrimų srityje

   Spa. 11, 2018

Tarptautinėje konferencijoje „Oxygenalia 2018", kuri šiandien prasidėjo Vilniaus universitete, VU Medicinos fakulteto profesoriui F.Jankevičiui įteiktas apdovanojimas už mokslo laimėjimus medicinos srityje, praneša ELTA. 
Apdovanojimas mokslininkui skirtas už viso gyvenimo pasiekimus ankstyvosios stadijos onkologinių ligų nustatymo ir gydymo tyrimų srityse. Šie moksliniai pasiekimai padeda anksčiau diagnozuoti ligą, padidinti gydymo sėkmę, sumažinti mirtingumą nuo vėžio. 
ELTA primena, kad Nacionalinio vėžio instituto direktorius prof. F. Jankevičius jau du dešimtmečius tyrinėja molekulinę žymenų reikšmę diagnozuojant vieną klastingiausių ir sunkiausiai ankstyvosiose stadijose atpažįstamų onkologinių ligų – šlapimo pūslės ir prostatos vėžį, taip pat šios ligos eigą ir gydymo rezultatus. 
Mokslininkas karjerą pradėjo 1978 metais. Nuo tada parengė daugiau nei 100 publikacijų įvairiuose medicinos leidiniuose, 39 publikacijas skaitmeninės duomenų bazės leidiniuose. 
Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 18 tūkst. naujų piktybinių navikų, miršta 8 tūkst. susirgusiųjų, gyvena beveik 90 tūkst. 
Profesoriaus manymu, onkologinių ligų paplitimas prieš 85 metus buvo panašus į šiandieninį. Vienintelis skirtumas – diagnostikos galimybės. 
Lietuva priklauso prostatos vėžio aukštos rizikos šalių grupei, tačiau prof. F. Jankevičius sako, kad vis daugiau aptinkama ankstyvos stadijos prostatos vėžio atvejų, kurie aktyviomis priemonėmis gali būti sėkmingai kontroliuojami. 
Vis dėlto mirtingumas Lietuvoje - vienas didžiausių Europoje, tačiau, palyginti su kaimyninėmis šalimis, augimo tempas triskart lėtesnis. 
2012 metais buvo nustatyti 2606 nauji priešinės liaukos vėžio atvejai ir tai sudarė apie 30 proc. visų vyrams diagnozuojamų onkologinių susirgimų. Daugiau nei pusė (55 proc.) šio vėžio atvejų nustatoma ankstyvųjų (I ir II) stadijų. 
Kaip skelbia ELTA, konferencija „Oxygenalia 2018" yra tarpdisciplininis mokslinis renginys, kuris šiemet skiriamas VU Chemijos katedros įkūrėjo ir vieno iš chemijos dėstymo pradininkų VU profesoriaus Andriaus Sniadeckio 250 metų gimimo jubiliejui paminėti. Konferencijoje buvo apdovanoti iškiliausi Lietuvos ir Lenkijos mokslininkai, per tris dienas bus skaitomi pranešimai apie deguonies ir deguonies junginių analizės, sintezės ir panaudojimo medicinoje, biologijoje, chemijoje, fizikoje bei medžiagotyroje tyrimus.
 




Atnaujinta 2018-10-11 15:59