Atgal

Su valstybine delegacija – Japonijoje

   Spa. 17, 2018

Nacionalinio vėžio instituto Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja dr. Jurgita Ušinskienė drauge su Premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujama valstybine delegacija ir „Verslios Lietuvos“ komanda dalyvavo valstybiniame verslo vizite Japonijoje.

Vizito tikslas – skatinti partnerystę biotechnologijų srityje, aktyvinti Lietuvos žemės ūkio ir maisto prekių eksportą.

Lietuvos delegacija dalyvavo didžiausios Japonijoje biotechnologijų parodos Biojapan atidaryme, kuriame Premjeras S. Skvernelis pasakė pristatymo kalbą, kartu su Lietuvos ambasados atstovais, Japonijos ambasadoriumi Lietuvoje lankė Lietuvos stendą. Parodoje buvo itin solidžiai atstovaujami perspektyviausi Lietuvos eksporto sektoriai, kurie pasirengę bendradarbiauti su Japonija, o partneriai iš Japonijos turėjo galimybę geriau pažinti Lietuvos verslą ir jo potencialą.

Dr. J. Ušinskienė sako, jog didžiausią įspūdį padarė valstybinių mokslinių, klinikinių institutų, universitetų ir verslo bendradarbiavimas, be kurio, kaip teigia japonai, negali būti reikšmingos pažangos. “Bench to business” – populiarus šūkis, – pasakoja dr. J. Ušinskienė. – Daug dėmesio skiriama diagnostikai, nes be diagnozės nėra ir gydymo. Japonai ypač stiprūs technologijų pramonėje, genetikos, regeneracinės medicinos, kamieninių ląstelių, imunoterapijos srityje. Būsenai  tarp sveikatos ir ligos, kai dar galima imtis profilaktinių, sveikatos stiprinimo priemonių, buvo skiriama trečdalis parodos. Seminarų metu buvo analizuojamos sveikatos sistemos problemos – senėjimas, degeneracinės ligos, daug dėmesio buvo skirta dalijimuisi duomenimis. Japonai yra pasirašę bendradarbiavimo sutartį su Lietuva retų ligų diagnostikos srityje. Buvo pristatytas atvejis, kai japonų nustatyta genų pažaida padėjo išgydyti lietuvį vaiką. Užmezgėme ryšius su Nacionaliniu vėžio centru Tokijuje, planuojamas bendradarbiavimas vėžio diagnostikos ir konsultavimo srityje.“

Pasak dr. J. Ušinksienės, maloniai nustebino japonas, giedantis Lietuvos himną. Japonijoje Lietuva yra žinoma, vertinama jos kultūra. Japonai teigia, jog mūsų vertybės – pagarba žmogui ir gamtai itin panašios.

Valstybinio vizito metu buvo surengtas Lietuvos ir Japonijos verslo forumas – JETRO, kuriame pristatyta mūsų šalies ekonomika ir pasiekimai mokslo srityje. Japonai dalijosi savo teigiama bendradarbiavimo su lietuviais patirtimi.





Atnaujinta 2018-10-17 12:57