Atgal

Pirmą kartą lėtinis skausmas įvardytas kaip liga

   Gru. 06, 2018

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, pagal kurį gerėja teikiamų specializuotų skausmo diagnozavimo ir gydymo paslaugų kokybė bei prieinamumas pacientams, patiriantiems lėtinį skausmą, praneša SAM spaudos tarnyba. Reglamentuotas ir šių paslaugų apmokėjimas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Tai yra proveržis skausmo medicinos srityje, nes iki šiol daugybę metų ši sritis buvo pamiršta.

Šie pokyčiai inicijuoti bendradarbiaujant su pacientų ir medikų bendruomene, pagal jų teiktus pasiūlymus. Naujovėsinicijuotos siekiant pagerinti gydymo paslaugų prieinamumą vaikams ir suaugusiesiems, kuriems lėtinis skausmas trunka ilgiau nei 3 mėnesius ir nesibaigia sugijus pažeistiems audiniams.

Ministro A. Verygos teigimu, svarbiausia yra tai, kad išplečiamas skausmo gydymo paslaugų spektras. Nauja ir tai, kad pirmą kartą Lietuvoje nustatyta, jog lėtinis skausmas laikomas atskira liga, slopinančia organizmo funkcines galias ir neigiamai veikiančia gyvenimo kokybę.

„Vietoje anksčiau buvusių invazinių dienos stacionaro paslaugų, kurias galėjo teikti tik vienos specialybės gydytojai anesteziologai reanimatologai, bus teikiamos naujos ambulatorinės specializuotos skausmo diagnozavimo ir gydymo paslaugos, taip pat – specialistų komandos teikiamos ambulatorinės specializuotos paslaugos. Išplėtėme invazinių skausmo gydymo dienos stacionaro procedūrų sąrašą, kuris nebuvo atnaujintas nuo 2003 metų. Tad pacientams taps prieinami šiuolaikiniai invaziniai skausmo gydymo metodai ir bus sumažintos jų kančios“, – pažymėjo A. Veryga. 

Anot jo, taip pat išplečiamos dienos stacionaro paslaugos, kurias galės teikti įvairių profesinių kvalifikacijų gydytojai (gydytojai anesteziologai reanimatologai, gydytojai neurologai ar gydytojai neurochirurgai, taip pat įvadinę skausmo medicinos programą baigę ir turintys tai patvirtinantį pažymėjimą gydytojai onkologai chemoterapeutai, gydytojai onkologai radioterapeutai ir kt.).

Paliatyviosios medicinos paslaugos Nacionaliniame vėžio institute

Pasak Nacionalinio vėžio instituto Konsultacinės poliklinikos skyriaus vedėjos dr. Rasos Vansevičiūtės-Petkevičienės, Invazinio skausmo ir paliatyviosios pagalbos kabinetas poliklinikoje veikia nuo 1995 metų. „Čia dirba vidaus ligų, spindulinės terapijos ir chemoterapijos gydytojai, kurie specializuojasi skausmo gydymo ir paliatyviosios pagalbos srityse“, – sako dr. R. Vansevičiūtė-Petkevičienė. – Nuo 2017 m. invazines skausmo malšinimo procedūras atlieka gydytojas anesteziologas reanimatologas, šiuo metu Konsultacinėje poliklinikoje rengiamos dienos stacionaro vietos pagal SAM numatytus naujus reikalavimus šioms paslaugoms teikti.“

Esant poreikiui pacientus konsultuoja visa medicinos specialistų komanda – gydytojas, slaugytoja, socialinis darbuotojas, psichologas. Pacientai kreipiasi pagalbos su šeimos gydytojo siuntimu ar yra nukreipiami į Invazinio skausmo ir paliatyviosios pagalbos kabinetą Konsultacinės poliklinikos gydytojų dėl ūmaus arba lėtinio skausmo gydymo galimybių.

„Skausmo gydymas yra kompleksinis procesas, kurio metu svarbu įvertinti skausmų pobūdį, intensyvumą, trukmę, anksčiau vartotų analgetikų poveikio efektyvumą taip pat individualią paciento ligos istoriją, dėl onkologinės ligos planuojamą gydymą bei pasirinkti tinkamų preparatų optimalią dozę, patogiausią vartojimo formą arba numatyti, kad reikalingos invazinės procedūros būklei palengvinti. Tokiu atveju dažniausiai atliekamas vaistų suleidimas šalia nervinių rezginių, į epidurinį ar intrasąnarinį tarpą, esant reikalui įstatomas kateteris, kas leidžia suteikti ilgalaikį nuskausminimą“, – sako dr. R. Vansevičiūtė-Petkevičienė.





Atnaujinta 2018-12-06 14:03