Atgal

Atsinaujino Chemoterapijos skyrius

   Gru. 21, 2018

Belaukiant gražiausių metų švenčių gruodžio 18 d. popietę Nacionaliniame vėžio institute (NVI) iškilmingai atidarytas atsinaujinęs Chemoterapijos skyrius, kur gražioje renovuotoje aplinkoje sergantiesiems onkologine liga teikiamos chemoterapijos dienos stacionaro paslaugos. Per dieną šiame skyriuje paslaugas gauna nuo 60 iki 100 pacientų.

„Poreikis atsinaujinti, ne tik pakeisti sienas, bet ir trumpinti eiles, laukimo laiką pas gydytoją atsirado senokai, – pasakė NVI Chemoterapijos skyriaus su stacionaru vedėja gydytoja chemoterapeutė dr. Birutė Brasiūnienė. – Per pastarąjį dešimtmetį iš esmės pasikeitė chemoterapijos skyrių darbo filosofija ir apimtys: į gydymo praktiką atėjo taikinių terapija, imunoterapija,  gerėja gydymo rezultatai“.

Pasak dr. B. Brasiūnienės, pacientai į ligoninę pageidauja atvykti tik trumpai procedūrai, susileisti vaistų ir po to kuo skubiau grįžti į savo gyvenimus, tęsti darbus, planuoti atostogas, asmeninį gyvenimą. Todėl natūralu, kad įprasti chemoterapijos skyrių stacionarai nebeatitinka šių dienų onkologine liga sergančiojo ir medikamentinį gydymą gaunančiojo poreikių. Keičiasi ir tokių skyrių struktūra: stacionarai traukiasi, lieka tik labai sudėtingiems, komplikuotiems atvejams gydyti bei kuomet reikalinga ilgalaikė chemoterapija. O dienos stacionarai plečiasi.

Nacionalinio vėžio instituto vadovas prof. Feliksas Jankevičius pabrėžė, jog medicinoje ir ypač onkologijoje progresas per pastaruosius metus medikamentinės terapijos srityje didžiulis. „Kuriami nauji mažiau toksiški vaistai, – sakė prof. F. Jankevičius. – Juos skiriant nebereikalingas ilgalaikis gydymas ligoninėje. Gydymas šiandien visai kitoks – trumpi periodiški vizitai pas chemoterapeutus, tad pacientų poreikius šiandien geriausiai atliepia dienos stacionaras.“

Sveikindama onkologus ir jų pacientus įkurtuvių proga Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė pasakė, jog smagu, kad atsinaujinęs skyrius atidarytas Advento laikotarpiu, kuris daugeliui asocijuojasi su tikėjimu, viltimi. „Pacientus, kurie praveria ir pravers šio skyriaus duris, dažnai lydi tikėjimas, viltis ir stebuklų išsipildymas. Todėl ypač norėčiau padėkoti gydytojams bei slaugytojams, nes jų ištartas žodis ir šiluma suteikia žmonėms viltį, kad jie pasveiks“, – pasakė viceministrė.

Mygtukų sistema

`NVI Chemoterapijos skyrius yra vienintelis Lietuvoje, kuriame įdiegta pacientų srautų reguliavimo sistema, patogi tiek pacientams, tiek skyriuje dirbantiems medikams. „Atvykęs pacientas paspaudžia mygtuką ir laukia patogiai įsitaisęs minkštasuolyje, – pasakoja NVI Chemoterapijos skyriaus su stacionaru vyresnioji ordinatorė gydytoja chemoterapeutė dr. Lina Daukantienė. – Belaukdamas žmogus gali išgerti kavos, paskaityti knygą ar žurnalą, klausytis malonios ramios muzikos, skambančios skyriuje. Sulaukęs savo eilės numerio ekrane, jis eina į registratūrą. Čia pamatuojamas jo ūgis, svoris, kraujo spaudimas. Slaugytoja sutvarko visą dokumentaciją ir paruošia pacientą konsultacijai.

Gydytojas kabinete monitoriuje mato visą laukiančiųjų eilę. Jeigu pacientas atvykęs jaučiasi blogai, gydytojas iš registratūros slaugytojų gauna informaciją, kad tai bus skubus atvejis. Iš kabineto jis gali pakviesti pacientą, kuris ekrane pamato savo numerį ir užeina pas gydytoją. Taip saugomas ir paciento konfidencialumas.

Po konsultacijos pas gydytoją, kur paskiriamas gydymas, išrašomi vaistai, pacientas keliauja į kitą šiuolaikiškai patogiai įrengtą laukiamąjį, kur vėl mygtuku pasirenka atitinkamą procedūrą.

Kokybiškos paslaugos aktualios pacientams

Atnaujinto Chemoterapijos skyriaus kolektyvą pasveikino Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos prezidentas Šarūnas Narbutas. „Šioje įstaigoje dirba ne tik aukščiausios kvalifikacijos gydytojai, praktikai ir mokslininkai, bet ir patys gudriausi bei išmaniausi pacientai ateina, – kalbėjo Š. Narbutas. – Žmonės, susidūrę su onkologine liga, ne tik išgyvena krizę, bet ir aktyviai pradeda domėtis liga, gydymo alternatyvomis. Todėl santykis su gydytoju mums labai svarbus. Anksčiau jis su Nacionaliniu vėžio institutu buvo maždaug toks: jūs – pacientai, o mes – gydytojai, todėl darysite taip, kaip pasakysime. Dabar gi santykis pasikeitė kardinaliai, nes įsiklausoma į paciento norus.“

Pasak Š. Narbuto, šiandien chemoterapijos skyrius nebeįsivaizduojamas be dienos stacionaro. „Kalbame, kad reikia vis mažiau invazyvių procedūrų, gydymas turi būti individualizuotas, ir kad pacientams gydytojai galėtų skirti daugiau laiko, – sakė Š. Narbutas. – Tą pasiekti galime optimizuodami eilių klausimą. Svarbus ne tik paciento ir gydytojo santykis, bet ir slaugytojos bei paciento.“

Kitąmet POLA bendradarbiaudama su Institutu rengs nemokamus užsiėmimus onkopsichologinėmis temomis pacientams, jų artimiesiems.

 „Gyvenimas nenuspėjamas – prieš penkerius metus iš NVI darbuotojos tapau paciente, – kalbėjo Nacionalinės krūties ligų asociacijos prezidentė Ašra Bružienė. – Šiandien skyrius jaukus ir sienos nebe tokios šaltos. Čia dirbantys medikai nuostabūs, man teko pabendrauti turbūt su jais visais. Nė vienas neatstumia, išklauso, gali nors ir širdį išlieti, kas yra labai svarbu, kai sergi.“

A.Bružienė išreiškė norą, kad čia lankytųsi kuo mažiau pacientų, tai būtų pati nuostabiausia dovana. „Deja, realybė kitokia. Todėl šiltas bendravimas turi išlikti visada. Juk su gydytoju chemoterapeutu onkologine liga sergantis pacientas bendrauja bene ilgiausiai, taigi tarpusavio ryšys ypač svarbus“, – pasakė A. Bružienė.





Atnaujinta 2018-12-22 12:40