Atgal

Naudojant robotizuotą ranką atliktos pirmosios operacijos

   Bal. 15, 2019

Nacionalinio vėžio instituto Onkourologijos skyriuje atliktos pirmosios operacijos naudojant robotizuotą ranką – tai vadinamasis mini robotas, tarpinis variantas tarp roboto ir laparoskopo.

Naudojant Prancūzijos bendrovės inovacinius instrumentus atliktos dvi radikalios prostatektomijos, viena iš jų – su dubens limfazgių pašalinimu.

„Operacijos atliktos iš tiesų labai preciziškai, galime tikėtis geresnių gydymo rezultatų, – pasakė Onkourologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Ulys. – Mūsų skyriuje apie trečdalis operacijų atliekama laparoskopu. Džiaugiamės galimybe išbandyti naują robotizuotos rankos metodiką. Nacionalinis vėžio institutas yra prostatos vėžio diagnostikos ir gydymo kompetencijos centras, todėl sunku įsivaizduoti mūsų darbą be šiuolaikinės chirurginės įrangos.“

Naująja įranga operacijas atlikęs gydytojas Paulius Bosas patvirtino, kad robotizuota ranka kur kas patogesnė chirurgui. „Instrumentas turi daugiau galimybių pasisukti į vieną ar kitą pusę, prie operuojamos vietos galima prieiti iš daugiau pusių, – sako P. Bosas. –  Robotizuota ranka tarsi atkuria sudėtingus chirurgo rankos ir riešo judesius. Todėl patogu atlikti daug įvairių manipuliacijų. Tai yra neabejotinai robotinės chirurgijos dalis.“

Tik mygtukais valdomas aparatas atlieka labai tolygius judesius. „Didelis pliusas tai, kad lankstosi į visas puses. Laparoskopinis instrumentas lankstosi tik į vieną pusę. Robotizuota ranka suteikia daugiau veiksmų laisvės chirurgui,“ – dalijasi įspūdžiais gydytojas chirurgas.

Dar vienas robotizuotos rankos metodo privalumas – labai svarbu, kad chirurgas išlieka prie operuojamo paciento. Iškilus būtinybei jis gali pradėti veikti nedelsdamas.  





Atnaujinta 2019-04-25 08:16