Atgal

Aptarė muzikos terapijos naudą

   Rug. 02, 2019

Rugpjūčio 2 d. Nacionalinio vėžio institute lankėsi Berklee (JAV) muzikos koledžo Muzikos terapijos katedros vadovė, Pasaulinės muzikos terapijos federacijos ir Nacionalinės Amerikos muzikos terapijos asociacijos prezidentė, turinti didelę darbo su onkologiniais pacientais patirtį – profesorė Suzanne B. Hanser. Muzikos terapija Dana-Farber vėžio institute (JAV) yra vienas iš šiame institute taikomų integruotos terapijos ir sveikos gyvensenos stiprinimo metodų, padedančių gerinti onkologinių pacientų gyvenimo kokybę. Savo paskaitos “Muzikos terapijos taikymas onkologijoje” metu profesorė pasidalino darbo patirtimi su muzikos terapijos programa Leonardo P. Zakimo integruotos terapijos centre, aptarė muzikos terapijos naudą, pristatė atliktus mokslinius tyrimus NVI vadovams, skyrių vedėjams, psichologams ir kitiems specialistams.

Muzikos terapija, akupunktūra, masažai, mitybos reguliavimas, mankšta ir kt. Dana-Farber vėžio institute (JAV) taikomi greta tradicinių vėžio gydymo metodų. Jais siekiama stiprinti sergančiojo vėžiu dvasią, psichiką ir kūną. Manoma, kas tai padeda susitvarkyti su vėžio ligos ir jos gydymo keliamais sunkumais. 

“Kaip kiekvienam pacientui parenkamas individualus vėžio gydymas, taip ir muzika pritaikoma asmeniui, – dalinosi profesorė Suzanne B. Hanser. - Pacientai su muzikos terapeutu susitinka keletą kartų: pirmo susitikimo metu pasyviai klausosi muzikos (lyros, gitaros ar kito instrumento), antro susitikimo metu drauge su muzikos terapeutu improvizuodami groja instrumentais (būgnais, lietaus lazdomis ir kt.), vėlesnių susitikimo metu sukuria savo dainą ar net muziką jai. Tai išraiška to, kas glūdi žmogaus viduje, kas nebuvo pasakyta žodžiais, ši daina – tarsi žinutė mylimiems žmonėms.”

“Muzikos terapija puikiai papildė įprastinį gydymą. Ji mane nuramino ir pripildė energijos. Padėjo man atlikti tai, kas man šiuo momentu svarbiausia gyvenime”, – taip ir panašiai kalba pacientai dalyvavę muzikos terapijos užsiėmimuose. Profesorė Suzanne B. Hanser muzikos terapijos poveikio tyrimų duomenimis, muzikos terapiją atlikę onkologiniai pacientai jaučiasi labiau atsipalaidavę, patiria daugiau džiaugsmo ir ramybės, sumažėja jų nerimas, geriau tvarkosi su gydymo sukeltais sunkumais, noriau atvyksta į gydymo įstaigą. Pasak vienos pacientės, vykdama į chemoterapijos kursą ji jaučiasi tarsi vykdama į muzikinį renginį.

NVI specialistai drauge su Lietuvos muzikos terapijos asociacijos pirmininke Vilmante Aleksiene, siekdami įdiegti muzikos terapiją į onkologinių ligonių gydymo praktiką Lietuvoje numatė tolesnio bendradarbiavio gaires su profesorė Suzanne B. Hanser.

 

 

 





Atnaujinta 2019-08-02 16:21