Atgal

Lazerio chirurgija – operacijos be kraujo

   Rgs. 10, 2019

Nacionaliniame vėžio institute (NVI) atliktos pirmosios plaučių operacijos naudojant naujausios kartos operacinį lazerį. „Mažiau traumuojamas pacientas, trumpėja stacionaro skyriuje praleistas laikas, komplikacijų skaičius mažėja – siekiame maksimalios naudos mūsų pacientams,“ – sako NVI direktoriaus pavaduotojas klinikai prof. Saulius Cicėnas.

„Gydant onkologinus ligonius mums labai svarbu saugiai operuoti metastazes plaučiuose, neatliekant didelių plaučių audinio rezekcijų. Juk kalbame apie tokius atvejus, kai reikia pašalinti 10 ir daugiau metastazių iš abiejų plaučių. Be abejo, atlikdami vaizdo torakoskopines (VATS) bei atviras operacijas neišvengiamai pašaliname ir dalį plaučio,“ – aiškina prof. S. Cicėnas.

Operacinis lazeris plačiai naudojamas daugelyje pasaulio šalių atliekant tiek endoskopines bronchų navikų rezekcijas, tiek atviras bei VATS operacijas, taip pat naudojamas urologijoje ir abdominalinėje chirurgijoje. Nacionalinio vėžio instituto krūtinės chirurgai išbandė naujausią operacinį lazerį.

Ką tai duoda? Naudojant šią įrangą galima saugiau atikti endoskopines operacijas – pašalinti naviką iš kvėpavimo takų, atstatant bronchų praeinamumą tais atvejais, kai radikali operacija negalima dėl įvairių priežasčių.

„Su lazeriu turime galimybę metastazę pašalinti radikaliai minimaliai pašalinant sveiko plaučio audinio tiek atvirų, tiek vaizdo torakoskopinių operacijų metu. Mes galime saugiai pašalinti metastazes iš kepenų, kitų pilvo organų. Šiuo aparatu galime dirbti moduliuojant jo galią – didinant ir mažinant jo galingumą. Mes galime dirbti saugiai nebijodami nukraujavimo ar bronchų pažeidimo. Operuojant lazeriu atliekama aero- ir hemostazė vienu metu – jis pjauna ir koaguliuoja tuo pačiu metu. Tai diodo lazeris, kuris spindulį nukreipia į reikiamą tašką ir chirurgas, didindamas arba mažindamas jo galią pjauna plaučio audinį tuo pačiu metu „užvirindamas“ ir kraujagysles, ir bronchus,“ – vardija naujosios įrangos privalumus profesorius.  

Metastazių chirurgija tampa vis labiau reikšminga šiuolaikinėje onkologijoje, nes dedamos visos pastangos prailginti pacientų kokybiško gyvenimo trukmę. Šių operacijų skaičius didėja, kadangi chemoterapijos galimybės būna išsemtos, metastazės lieka ir jas reikia šalinti chirurginiu būdu.

„Siekiame kuo maksimaliau padėti pacientui. Tais atvejais, kai navikas užkemša bronchą, bronchas nekvėpuoja ir ligonis kenčia dėl atelektazės, dėl uždegimo, mes galime saugiai atstatyti broncho praeinamumą, o po to taikyti papildomą gydymą, – sako NVI Krūtinės chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas dr. Renatas Aškinis. – Sėkmingai atlikome pirmąsias tiek atviras, tiek VATS operacijas – pašalinome navikus iš plaučių pjaunant plaučių audinį lazerio spinduliu. Buvo rezekuotas navikas broncho spindyje endobronchiškai atstatant jo praeinamumą.“

Pasak dr. R. Aškinio, pirmosios operacijos atliktos dalyvaujant lazerinės įrangos gamintojo atstovams. „Aparatūrą turėsime mėnesį ir bandysime įvaldyti šį lazerį atliekant įvairias krūtinės chirurgijos operacijas. Ši aparatūra labai svarbi tuo, kad galime gydyti per endoskopą bei atlikti tausojančias atviras bei VATS plaučių rezekcines operacijas. Mūsų tikslas – įvaldyti lazerio teikiamą naudą pacientui taikant skirtingas metodikas,“ – sako dr. R. Aškinis.

Naujoji įranga yra iššūkis ir visai operacinės komandai: labai svarbi darbų sauga, medicinos personalas dirbdamas su lazerine įranga privalo laikytis specifinių reikalavimų.





Atnaujinta 2019-09-11 11:04