Atgal

NVI palaiko šalies mokslininkų reikalavimus

   Gru. 10, 2019

Nacionalinis vėžio institutas kartu su Lietuvos mokslinių tyrimų institutais solidariai palaiko ir remia Vilniaus universiteto reikalavimus dėl nepamatuotai menko finansavimo mokslui ir studijoms – valstybės gyvybingumui nepaprastai svarbioms sritims, ir reikalauja iš esmės keisti požiūrį į mokslą ir jo finansavimą.

Nacionalinis vėžio institutas yra mokslo institucija, vykdanti Lietuvos ir tarptautiniu mastu svarbius onkologijos srities mokslinius tyrimus, rengianti aukštos kompetencijos mokslininkus ir medicinos specialistus, bendradarbiaujanti su nacionalinėmis ir tarptautinėmis institucijomis, vykdanti valstybei, visuomenei, tarptautiniam bendradarbiavimui ir ūkio subjektams svarbius ilgalaikius mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą šiose srityse: vėžio priežasčių ir mechanizmų tyrimai bei profilaktikos plėtra, vėžio vizualizacijos ir ankstyvosios diagnostikos tobulinimas, naujausių piktybinių navikų gydymo technologijų plėtojimas ir diegimas siekiant individualizuoti kiekvieno paciento gydymą. Kaip pabrėžia Instituto vadovė prof. Sonata Jarmalaitė, šalies mokslininkams keliami aukšti reikalavimai, tačiau jiems įgyvendinti reikalingas adekvatus finansavimas.

„Tvarus mokslo finansavimas turi būti vienas pagrindinių valdžios prioritetų. Būtent ši sritis garsina Lietuvą, didina progresą, pažangą medicinoje ir ypač vėžio gydyme, ką galiausiai patiria kiekvienas su onkologine liga susidūręs mūsų šalies pilietis“, – sako profesorė.

Pirmadienį, gruodžio 2 d., Lietuvos mokslo taryba (LMT) kreipėsi į valstybės vadovus norėdama atkreipti dėmesį į nepakankamą mokslo finansavimą. Pasak mokslininkų, nors Lietuvos tyrėjams keliami aukščiausi tikslai, tačiau susitarimų didinti finansavimą nesilaikoma. Dar daugiau, per mažas finansavimas didina ir mokslininkų nepasitikėjimą konkursinio finansavimo tvarka.





Atnaujinta 2019-12-10 13:41