Atgal

Tradiciškai įteiktos prof. Kazimiero Pelčaro vardo stipendijos

   Gru. 16, 2019

 

Prof. Kazimiero Pelčaro vardo stipendijos įteiktos Nacionalinio vėžio instituto (NVI) gydytojai onkologei chemoterapeutei dr. Laurai Steponavičienei ir fizikui dr. Jonui Veniui.

Antrą kartą Lietuvos lenkų medikų draugija ir Nacionalinis vėžio institutas apdovanoja aktyvius NVI mokslininkus ir klinicistus profesoriaus Kazimiero Pelčaro vardo stipendijomis. Vardinės stipendijos skiriamos pagerbiant instituto įkūrimo iniciatorių prof. Kazimierą Pelčarą už aktyvią veiklą onkologijos ir su ja susijusiose srityse, stiprinant  Nacionalinio vėžio instituto žinomumą, akademinę ir klinikinę reputaciją.

2019 m. prof. Kazimiero Pelčaro stipendijos buvo paskirtos šiais metais daktaro disertaciją apsigynusiai NVI Konsultacijų poliklinikos gydytojai onkologei chemoterapeutei dr. Laurai Steponavičienei ir NVI Medicinos fizikos skyriaus vedėjui medicinos fizikui dr. Jonui Veniui. Stipendijas įteikė signataras Česlavas Okinčicas ir Lenkų medikų draugijos pirmininkas Dariušas Zybortas.

Dr. L. Steponavičienė  gilinasi į vėžio epidemiologijos sritį, atlieka mokslinius tyrimus, kurie būtini vykdant ir tobulinant vėžio kontrolę Lietuvoje. Dr. J. Venius kaip mokslininkas dirba biomedicininės fizikos srityje, taiko optinius ir jonizuojančiosios spinduliuotės metodus medicinoje, tuo prisidėdamas prie pacientų ankstyvosios diagnostikos ir individualizuoto gydymo.

Lietuvos lenkų medikų draugija pernai talkino steigiant prof. Kazimiero Pelčaro vardo fondą, kurio lėšomis skatinami jauni mokslininkai ir klinicistai.

Nacionalinis vėžio institutas savo istoriją skaičiuoja nuo 1931 m. gruodžio 1 d., kai Vilniaus universiteto profesoriaus Kazimiero Pelčaro iniciatyva Vilniuje įkurta Kovos su piktybiniais navikais draugija ir pradėjo veikti ligoninė ir institutas (Polocko g. 6).

Prof. K. Pelčaras, iškili asmenybė, garsus to meto medikas, humanistas ir patriotas, tragiškai žuvo Antrojo pasaulinio karo metais.





Atnaujinta 2019-12-23 09:35