Atgal

NVI mokslininkai komentuoja naujausius duomenis apie prostatos vėžį

   Sau. 22, 2020

NVI mokslininkai komentuoja naujausius duomenis apie prostatos vėžį

2020 metų pirmajame European Urology numeryje pristatyti  naujausi duomenys apie sergamumą prostatos vėžiu ir mirtingumą nuo jo pasaulyje (Recent Global Patterns in Prostate Cancer Incidence and Mortality Rates). Straipsnyje skelbiama, kad 2008-2012 metais vyrų sergamumo prostatos vėžiu rodikliai Lietuvoje buvo didžiausi pasaulyje. Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai pakomentavo kai kurias šio straipsnio išvadas laiške redaktoriui.

Sergamumo ir PSA testo ryšys

Vėžio epidemiologijos laboratorijos jaunesnysis mokslo darbuotojas gydytojas urologas  Aušvydas Patašius pabrėžia, kad didžiausias sergamumas prostatos vėžiu Lietuvoje yra akivaizdus įrodymas plataus PSA testo naudojimo patikrai ar ankstyvai diagnostikai populiacijoje įtakos sergamumo rodikliams. Lietuvoje priešinės liaukos ankstyvos diagnostikos programa pradėta 2006 metais, todėl natūralu, kad 2008-2012 metais stebėti tokie sergamumo rodikliai.

„Tokį komentarą kaip laišką redaktoriui (Letter to the Editor) ir pateikėme. Mes taip pat manome, kad stebimas sergamumo prostatos vėžiu mažėjimas yra ne tik mažėjančio PSA testo naudojimo pasekmė, tačiau tai yra sietina su natūraliais ilgalaikiais sergamumo pokyčiais, diagnostikoje atsiradus testui, kuris plačiai naudojamas ankstyvoje diagnostikoje. Kaip pavyzdį pateikėme Lietuvą, kurioje, nepaisant tęsiamos priešinės liaukos ankstyvos diagnostikos programos, sergamumas prostatos vėžiu nuo 2007 m. mažėja vidutiniškai po 4,4 procentus kasmet“, - kalbėjo A. Patašius.

Gydymo metodų įtaka

NVI Vėžio epidemiologijos laboratorijos vedėja dr. Giedrė Smailytė, komentuodama šio straipsnio išvadas teigia, kad pagrindinė straipsnio naujiena ta, kad sergamumas prostatos vėžiu ir mirtingumas nuo jo pradėjo mažėti arba stabilizavosi daugelyje šalių po ilgalaikio didėjimo. Stebimas mažėjimas labiau išreikštas ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse, kur PSA testas gana plačiai naudojamas jau ne pirmą dešimtmetį. Straipsnio autorių teigimu, sergamumas prostatos vėžiu pastaraisiais metais greičiausiai yra PSA naudojimo paplitimo patikrai įvairiuose regionuose atspindys. Didesni sergamumo rodikliai stebimi ekonomiškai stipriose šiaurės Amerikos, vakarų Europos šalyse, bei Australijoje. Mirtingumas nuo prostatos vėžio neabejotinai susijęs su PSA testo naudojimo praktika, tačiau jam svarbią įtaką daro ir gydymo metodų, tokių kaip chirurginis ir radioterapinis prieinamumas“, - akcentavo laboratorijos vedėja.

G. Smailytės teigimu, dėl nepakankamo tokių paslaugų prieinamumo ryškiai didesni nei kituose regionuose mirtingumo nuo prostatos vėžio rodikliai stebimi Karibuose, Užsachario Afrikoje, kai kuriose pietų Amerikos ir Rytų Europos šalyse. Straipsnio išvadose teigiama, kad nustatyti pokyčiai susiję su PSA testo naudojimo sumažėjimu (sergamumas) ir gydymo gerėjimu (mirtingumas).

Apie prostatos vėžį

2018 metais prostatos vėžys buvo antras dažniausias vyrų piktybinis susirgimas su 1 276 000 naujų atvejų ir užėmė šeštą vietą tarp mirčių nuo vėžio (359 000 mirčių). Tik dėl populiacijos augimo ir senėjimo prognozuojama, kad 2040 metais bus diagnozuota 2,3 milijonai naujų prostatos vėžio atvejų.




Atnaujinta 2020-01-23 13:39