Atgal

Spalvingos mintys griauna mitus, kad onkologinę ligą lydi tik negatyvas

   Vas. 12, 2020

Tapybos paroda „Spalvos – mano mintys“ Nacionaliniame vėžio institute – dešimtoji, jubiliejinė. Minint Pasaulinę ligonių dieną buvusios pacientės, bendrijos „Viktorija“ narės Genutė Rimšienė ir Nijolė Putvinskienė pateikė viešajai publikai savo tapybos darbus. Vėžio informacijos ir komunikacijos skyriuje vyko atvirų durų valandos, o NVI koplyčioje Šv. Mišias aukojo vyskupas Arūnas Poniškaitis.  

 Instituto centrinis vestibiulis nušvito neįprastai gaiviomis, tarsi ateinantį pavasarį pranašaujančiomis tapybos spalvomis, darbai patraukia, kviečia sustoti, nuklysti mintimis į kitas – meno erdves. Džiugu, kai kitokiomis aplinkybėmis ir visiškai kitoje situacijoje susitinka gydytojai onkologai ir buvusios NVI pacientės, atvykusios kaip autorės ir pateikusios publikai savo darbus. 

G. Rimšienė visų bendrijos „Viktorija“ moterų ir tapybos mokytojos Aldonos Dobrovolskienės vardu padėkojo už galimybę surengti jubiliejinę parodą. „Įsijungusi į „Viktorijos“ bendrijos meno studijos veiklą net ir nepagalvojau, kad tapsiu tikra pacienčių bendruomenės nare ir naudodamasi proga galėsiu padėkoti mane operavusiam jaunam gydytojui Andrejui Ostapenko. Jaučiuosi puikiai. Noriu pabrėžti, kad liga išmoko atskirti svarbius ir mažiau reikšmingus gyvenimo įvykius, leidžia protingiau vertinti artimuosius, suprasti kasdienos reikšmę ir prasmę. O meno erdvė suteikia atgaivą, poilsį, pakrauna geromis emocijomis ir mintimis, “ – kalbėjo G. Rimšienė.

„Mūsų, šioje įstaigoje dirbančių specialistų, tikslas yra kuo anksčiau diagnozuoti krūties vėžį ir naudojant pačias moderniausias technologijas bei medikamentus siekti kuo geresnių vėžio gydymo rezultatų, – pasakė NVI Krūties ligų chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas prof. Valerijus Ostapenko. – Kartu su Jumis džiaugiamės, kad tikėtis gerų gydymo rezultatų turime vis daugiau prielaidų. Sėkmingai praktikoje taikome pasaulinio onkologijos mokslo pasiekimus: mūsų pacientams prieinami naujausi medikamentinio gydymo metodai, nuolat tobulinami chirurginio gydymo būdai, taikoma moderni spindulinė terapija.“ 

Pasak profesoriaus, labai svarbu, kad mūsų pacientai būtų psichologiškai teigiamai nusiteikę, kupini dvasinių jėgų.  „Didžiulė yra meno jėga, visi tą mes gerai žinome. Čia, šitoje parodoje akivaizdžiai matome, kaip meno terapija gali pažadinti žmogaus dvasios jėgas, jo talentus. Kad jį turite, gal ir Jūs pačios, mielosios moterys, iki šiol nežinojote“, – sakė prof. V. Ostapenko.

„Malonu, kad mūsų darbai yra pastebimi, malonu, jog mes turime kur ateiti ir parodyti, ką padarome, – sako tapytoja Aldona Dobrovolskienė, vadovaujanti meno studijai. – Visada savo moterims sakau, jog Nacionalinis vėžio institutas yra ta vieta, kur privalome parodyti, ko esame pasiekusios. Labai džiaugiuosi galėdama vesti moteris, norinčias eiti meno pažinimo keliu, šviesiu keliu, kur yra daug vilties, daug spalvų. O spalvos, kurių mums reikia žymiai daugiau, nei yra aplink, moterų darbuose kasmet tampa vis šviesesnės, ryškesnės.“

Pasak A. Dobrovolskienės, bendravimas, meno studijos leidžia pačioms moterims pasijusti geriau. „Tai moterys, kurios praėjo nelengvą gydymosi etapą ir išėjo į šviesų gyvenimo tarpą, – sako tapytoja. – Menas padeda gyventi, o ypač kai pats gali pasijusti kūrėju.“

Parodos autorės tikisi, kad NVI pacientai ir čia dirbantys medikai stabtelėję ties  paveikslais, pasijus kitaip – geriau, šviesiau, kitoje vietoje ar kitoje erdvėje.  

 

 





Atnaujinta 2020-02-12 15:57