Atgal

Veiksmai grįžus po kelionių

   Kov. 10, 2020

Jeigu esate grįžę po kelionių (pažintinių, atostogų, komandiruočių etc.) į koronaviruso paveiktas šalis prašom susipažinti su grįžimo į darbą veiksmų schemomis:

Ką daryti grįžus iš paveiktos teritorijos?

Visi keliautojai, per pastarąsias dvi savaites buvę paveiktose teritorijose (http://sam.lrv.lt/koronavirusas), turi registruotis, užpildydami Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą, bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Neseniai iš rizikingų teritorijų sugrįžusiems žmonėms 14 dienų nuo paskutinės buvimo šiose šalyse dienos rekomenduojama likti namuose – izoliuotis ir stebėti savo sveikatą. Pajutus į gripą panašius simptomus, nedelsiant skambinti skubios pagalbos telefonu 112.

 1 schema

Saviizoliacija

Jei asmuo grįžo iš paveiktos teritorijos, jis turėtų:

1. Užsiregistruoti, užpildydamas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą.

2. Saviizoliuotis (2 schema):

  • nepalikti izoliavimosi vietos 14 d. nuo paskutinės rizikos užsikrėsti dienos (paskutinės buvimo teritorijose, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje, dienos);
  • nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, universitete, parduotuvėse, masinio susibūrimo vietose ir kt.;
  • dirbti nuotoliniu būdu arba kreiptis į šeimos gydytoją dėl nedarbingumo nuotoliniu būdu;
  • visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose;
  • kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius (apie bent vieną iš naujai atsiradusių simptomų: karščiavimą, kosulį, apsunkintą kvėpavimą (dusulį));
  • jei įmanoma, maistu ir kitais būtinaisiais poreikiais pasirūpina šeimos nariai ar draugai, kuriems nėra taikomos izoliavimo priemonės. Jei nėra tokios galimybės, rekomenduojama maistą ar priemones užsakyti į namus;
  • jei reikia pratęsti jums paskirtus vaistus, kreipkitės į šeimos gydytoją nuotoliniu būdu;
  • jei buvote suplanavę vizitus pas gydytojus specialistus, odontologus, perkelkite vizito datą ne anksčiau kaip po 14 dienų.

 2 schema





Atnaujinta 2020-03-15 15:18