Atgal

Atmintinė NVI pacientui

   Kov. 16, 2020

Kas yra COVID-19?

Tai naujojo koronaviruso SARS-CoV-2 sukeliama liga, kurios simptomai – karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais virusas sukelia plaučių uždegimą, sepsį ir septinį šoką, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kodėl onkologiniai pacientai turi ypatingai saugotis COVID-19?

Onkologinių pacientų, esančių aktyvaus gydymo etape (skiriant chemoterapiją, radioterapiją, po kaulų čiulpų transplantacijos), imuninė sistema yra nuslopinta. Dėl silpno imuninio atsako onkologiniai pacientai yra neatsparūs visoms infekcinėms ligoms. COVID-19 komplikacijos dažniau pasireiškia vyresniems žmonėms (>70 m.), sergantiems diabetu, širdies kraujagyslių ligomis, lėtinėmis plaučių ar inkstų ligomis ir vėžiu. Neretai onkologiniai pacientai yra vyresnio amžiaus, turi gretutinių ligų, todėl turėtų ypatingai saugotis koronaviruso infekcijos ne tik aktyvaus gydymo metu, bet ir jam pasibaigus.

Kaip elgtis COVID-19 pandemijos metu?

Venkite bet kokio kontakto su COVID-19 sergančiais artimaisiais ir kitais asmenimis. Venkite didesnio susibūrimo vietų ir uždarų erdvių, įskaitant viešąjį transportą, prekybos centrus, gydymo ir kitas viešas įstaigas. Išeidami iš namų dėvėkite medicininę kaukę ar respiratorių. Venkite artimo kontakto (~2 metrai) su aplinkiniais. Nelieskite rankomis bendrų paviršių, veido, akių, nosies. Dažnai plaukite rankas su muilu, nesant galimybės - naudokite dezinfekuojantį rankų skystį ar dezinfekcines servetėles.

Kaip elgtis, jei jaučiate peršalimo simptomus?

Jei jaučiate peršalimo simptomus, informuokite gydantį gydytoją ar šeimos gydytoją telefonu, nevykite į ligoninę ar polikliniką. Gydytojas telefonu patars kaip elgtis. Jei jaučiate COVID-19 būdingus simptomus nedelsiant kreipkitės karštąja koronaviruso linija tel. 1808, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro karštąja linija tel. +370 618 79984 ir +370 616 94562 (visą parą) ar bendruoju telefonu 112.

Kokių veiksmų imtasi NVI?

NVI paskelbtas griežtas karantinas. Saugant onkologinius pacientus į ligoninės patalpas neleidžiami lankytojai ir pašaliniai asmenys. Išimtis taikoma terminalinės būklės pacientų (mirštančių) lankytojams, gydančio gydytojo leidimu. Ligoninės patalpos nuolat vėdinamos, papildomai valomos, dezinfekuojamos. Prašome saugoti save ir kitus pacientus.

Kaip tęsiamas vėžio gydymas COVID-19 pandemijos metu?

Siekiant sumažinti pacientų srautus diagnostinės ir gydymo paslaugos prioriteto tvarka teikiamos sunkiausios būklės pacientams. Esant stabiliai paciento būklei, planinės diagnostinės ir gydymo paslaugos pagal galimybę atidedamos. Apie atidėtą ar perkeltą vizito laiką pacientą informuoja NVI darbuotojas. Pacientai raginami prieš vykstant iš anksto paskirtai procedūrai ar konsultacijai pasiskambinti NVI telefonais https://www.nvi.lt/kontaktai/ .

NVI poliklinikos darbas

Iš anksto užsiregistravusiems konsultacijai NVI konsultacinėje poliklinikoje paslaugos teikiamos prieš vizitą paskambinus Konsultacinės poliklinikos darbuotojui ir aptarus vizito būtinumą. Pacientų prašome turėti telefoną su savimi ir laikyti jį įjungtą. Pacientai, nukreipti konsultacijai dėl įtariamo onkologinio susirgimo ar ligos progresavimo požymių, bus registruojami ir konsultuojami įprasta tvarka. Mažinant pacientų srautus, atidedamos planinės konsultacijos pas gydytojus specialistus dėl ilgalaikės stebėsenos ir nepiktybinės patologijos, atidedami vizitai dėl vėžio prevencinių programų tyrimų. Atšaukiami apsilankymai, kai vizito tikslas tik vaistų pratęsimas. Vaistai bus pratęsti nuotoliniu būdu, tam reikia susiskambinti su gydančiu gydytoju.

Diagnostiniai tyrimai

Ištyrimas dėl pirminio ar progresavusio onkologinio susirgimo tęsiamas, mažinant priimamų pacientų skaičių. Gali būti paskirtas kitas, vėlesnis vizito laikas, todėl pacientų prašome turėti telefoną su savimi ir laikyti jį įjungtą. Toliau atliekami planiniai diagnostiniai tyrimai (MRT, KT, intervencinės procedūros) pirminiams ir gydymo režime esantiems pacientams. Tyrimų atsakymai pateikiami e-sveikatos portale, tam reikia prisijungti prie savo paskyros per elektroninius valdžios vartus. Kraujo tyrimai atliekami esant būtinybei.

Chirurginis gydymas

Planinės operacijos dėl onkologinio susirgimo prioriteto tvarka atliekamos kritinės būklės pacientams arba siekiant išvengti kritinės būklės. Dėl galimo planinės operacijos atidėjimo bus informuota telefonu, todėl pacientų prašome turėti telefoną su savimi ir laikyti jį įjungtą. Būtinieji perrišimai po operacijos atliekami Konsultacinės poliklinikos patalpose, gydančio gydytojo nurodytu laiku ir kabinete. Planinės operacijos dėl nepiktybinės patologijos atidėdamos.

Medikamentinis ir spindulinis gydymas bei gydymas radioaktyviuoju jodu

Pradėtas medikamentinis ir spindulinis gydymas tęsiamas, atsižvelgiant į paciento būklę ir ligos situaciją. Dėl galimo gydymo laiko pakeitimo su jumis bus susisiekta, todėl pacientų prašome turėti telefoną su savimi ir laikyti jį įjungtą. Suplanuotos radioaktyvaus jodo terapijos procedūros vyks pagal planą. Dėl suplanuotų naujų spindulinio gydymo pradžios reikėtų susisiekti su Išorinės spindulinės terapijos skyriaus registratūra tel. 85 2786771; dėl naujo chemoterapijos gydymo kurso - su Chemoterapijos skyriaus registratūra tel. 85 2786768.Tabletinės formos medikamentai skiriami e-receptu, gydytojai konsultuoja telefonu.

Kaip vykti į NVI

Gavus patvirtinimą, kad konsultacija ar procedūra vyks numatytu laiku, rekomenduojame į ligoninę privačiu transportu, vengti viešojo transporto ir žmonių susibūrimų. Prašome atminti, kad pacientų lankymas yra uždraustas, išskyrus terminalinės būklės pacientus. Atvykus į ligoninę planinei operacijai rekomenduojama turėti visus būtinuosius reikmenis, svarbiausias higienos priemones gausite skyriuje. Patekimas į ligoninę galimas per 5 karantino punktus – priėmimo skyriuje, Konsultacinėje poliklinikoje, radioterapijos ir radiologijos skyriuose bei ties centriniu įėjimu į ligoninę.

Informacija teikiama: 1875

Psichologinė konsultacija telefonu: 867311110, 862476565.

NVI karantino karštoji linija: 85 278 6818

Naudokitės www.nvi.lt tinklalapyje esančia funkcija "PAGALBA GYVAI"

 





Atnaujinta 2022-03-29 09:14