Atgal

NVI kviečia skirti 1,2 proc. GPM ir padėti atlaikyti vasaros karščius

   Bal. 22, 2020

Kol vieni džiaugiasi šiltėjančiais orais, į pietų pusę „žiūrinčio“ Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai vasaros laukia su lengvu nerimu – saulės įkaitintas oras patalpose kelia diskomfortą tiek darbuotojams, tiek pacientams. Todėl šiemet NVI kviečia prisidėti prie sąlygų įstaigoje gerinimo ir skirti 1,2 proc. GPM šalto geriamojo vandens talpoms įrengti visuose 9 klinikos aukštuose.

„Džiaugiamės modernėjančia diagnostika, gydymo būdais bei šiek tiek gerėjančia vėžio statistika, tačiau turime ir iššūkių – tikslingai nukreiptos lėšos galėtų gerinti gerovę ten, kur to tikrai reikia labiausiai. Pavyzdžiui, praėjusiais metais iš GPM surinktus pinigus „įdarbinome“ Vėžio informacijos ir komunikacijos centro patalpų įrengimui, televizorių NVI holuose išdėliojimui (juose rodomi informaciniai vaizdo klipai pacientams), naujai patalynei skyriuose, mat senoji buvo labai sudėvėta. Tai, atrodytų, maži pakeitimai, bet juos labai greitai pastebi ir vertina mūsų pacientai“, – kalbėjo NVI vadovė prof. Sonata Jarmalaitė.

Šių metų paramą NVI nusprendė panaudoti geriamojo vandens talpoms ir jų papildymui skyriuose – tai nudžiugins ne tik pacientus, bet ir medicinos personalą. 17 aparatų (kurie stovės klinikų skyriuose, taip pat trijuose Konsultacinės poliklinikos aukštuose ir Reabilitacijos skyriuje) suma siekia beveik 11 tūkst. 

„Vasarą dirbti išties yra sudėtingiau. Tiems, kurių kabinetų langai „žiūri“ į šiaurę – dar pusė bėdos, bet pietinėje pusėje – tiek gydytojų kabinetuose, tiek pacientų palatose – absoliutus diskomfortas. Vėdinti palatų nėra galimybės, skersvėjai pavojingi pacientams, ypač po chirurginių operacijų. Kondicionieriai ir šaltas vanduo būtų tikra atgaiva“, – atviravo 8 pastato aukšte esančio NVI Galvos – kaklo ir odos navikų chirurgijos skyriaus vedėja Jolita Gibavičienė.

Situacija nepavydėtina ir kiek žemiau – 6 aukšte įsikūrusiame Onkourologijos skyriuje. Jo vedėjas dr. Albertas Ulys pabrėžė, kad atsigaivinimo priemonių reikia jau seniai ir tiek NVI darbuotojai, tiek pacientai džiaugtųsi tokiu pirkiniu.

„Vasarą komfortiška jaustis, kai patalpos temperatūra neviršija 25 laipsnių, tuo metu pas mus oras įkaista ir virš 30 laipsnių. Natūralu, kad dirbti tada sunkiau, o ir pacientams mažai džiaugsmo“, – pripažino gydytojas.

Visą informaciją apie taip, kaip galite skirti 1,2 proc.  NVI rasite čia: https://www.nvi.lt/2–procentai/

NVI primena, kad fiziniai bei juridiniai asmenys gali paremti gydymo įstaigą ar konkretų skyrių, pervesdami norimą pinigų sumą į NVI paramos sąskaitą. Šios lėšos prisideda prie medicinos pažangos, mat už paramos sąskaitose sukauptas lėšas medicinos įstaigos gali įsigyti modernios įrangos, gerinti medikų darbo sąlygas. Šiuo metu įstaiga prioritetiniais pirkiniais įsivardijo anestezijos, chirurgijos ir reanimacijos skyriui būtiną atnaujinti reanimacijos ir skubios terapijos įrangą, papildomus ciklerius COVID–19 laboratorijai. Atsižvelgiant į NVI gydomų ir  tiriamų pacientų rizikos grupę, ribojant pacientų judėjimą tarp skyrių, įstaigoje iškilo nedidelių mobilių diagnostikos ir gyvybinių funkcijų monitoravimo prietaisų poreikis. Būtini mobilūs rentgeno aparatai, nedideli mobilūs ultragarso aparatai. Trumpinant chemoterapijos procedūras ir perkeliant jas į namus svarbu turėti daugiau poodinių port-kateterių, saugant pacientus dienos stacionare reikalingos izoliacinės širmos. 

Nacionalinis vėžio institutas yra vienintelė specializuota institucija Lietuvoje, teikianti sveikatos priežiūros paslaugas onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams. NVI stacionaro skyriuose kasmet gydomi virš 10 tūkst. pacientų, atliekama beveik 6 tūkst. chirurginių operacijų, 20 tūkst. chemoterapijos ir beveik 30 tūkst. radioterapijos procedūrų. NVI Konsultacinėje poliklinikoje kasmet sulaukiama virš 100 tūkst. pacientų vizitų, dar apie 10 tūkst žmonių užsuka padaryti prevencinius tyrimus. 





Atnaujinta 2020-04-22 15:01