Atgal

Dėmesio: disertacijos gynimas

   Geg. 18, 2020

 

Gegužės 22 d., 13 val., VU Gyvybės mokslų centro (Saulėtekio al.7) R-101 auditorijoje Aistė Skeberdytė gins disertaciją „Sinergistinis citotoksinis salinomicino ir dichloroacetato poveikis vėžinėms ląstelėms in vitro ir in vivo” (vadovė – prof. Sonata Jarmalaitė) biologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Disertacijos anotacija. Kombinuota terapija gydant onkologines ligas yra plačiai pripažintas ir vienas labiausiai vertinamų gydymo metodų. Taikant šį metodą pagerėja vaistų efektyvumas, dėl mažesnės vartojamos dozės pacientai patiria silpnesnius šalutinius reiškinius, lėčiau išsivysto atsparumas chemoterapijai. Tarp daugelio priežasčių, dėl kurių chemoterapinis gydymas gali būti nesėkmingas, viena svarbiausių yra navikinio audinio ląstelių heterogeniškumas. Todėl ypatingai svarbus uždavinys vykdant inovatyvios terapijos paieškas yra siekis taikytis į skirtingas vėžio ir jo aplinkos ląstelių populiacijas. Remiantis šia motyvacija, disertaciniame darbe buvo pasirinkti du žinomi vaistai, salinomicinas – dėl citotoksinio poveikio vėžio kamieninėms ląstelėms, ir dichloroacetatas – dėl poveikio vėžinių ląstelių metabolizmui.

In vitro eksperimentų metu buvo tiriamas citotoksinis salinomicino ir dichloroacetato poveikis atskirai ir kartu storosios žarnos ir plaučių vėžio ląstelių linijoms 2D ir 3D kultūrose. Taip pat  nustačius šių vaistų sinergistinį citotoksinį poveikį, buvo tiriamas kombinuotos terapijos sinergistinio veikimo mechanizmas.

Kitame etape kombinuotos terapijos efektyvumas buvo tiriamas in vivo modelyje. Eksperimentų metu buvo nustatyta, kad salinomicino ir dichloroacetato kombinacija gali slopinti naviko augimą bei metastazių formavimąsi C57BL/6 pelėse su LLC1 ląstelių linija indukuotais navikais. Šių eksperimentų metu taip pat buvo pademonstruota, kad kombinacinė terapija turi potencialą slopinti epitelinės mezenchiminės tranzicijos, vėžio kamieninių ląstelių bei proliferacijos žymenų raišką.

Stebėti disertacijos gynimą bei užduoti klausimus (žodžiu arba raštu vaizdo konferencijos programoje) galite nuotoliniu būdu pasinaudodami nuoroda: https://tinyurl.com/y7cot3ba

 

 





Atnaujinta 2020-05-18 10:32