Atgal

Penktadienį – dviejų disertacijų gynimas

   Geg. 27, 2020

 

Gegužės 29 d., 12 val., VU Gyvybės mokslų centro (Saulėtekio al.7)  R-401 auditorijoje Rita Bandariavičiūtė gins disertaciją „Genų raiškos tyrimai priešinės liaukos navikiniame audinyje” (vadovė – prof. Sonata Jarmalaitė) biologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Disertacijos anotacija. Priešinės liaukos vėžys – antra pagal mirtingumą ir labiausiai paplitusi vėžio forma daugelyje pasaulio šalių. Šiuo metu pirminė PLV diagnostika atliekama remiantis PSA duomenimis. Tačiau PSA testu negalima atskirti agresyvios, greitai progresuojančios, nuo lėtos eigos ligos, dėl to be reikalo skiriama agresyvi terapija, atliekamos nebūtinos priešinės liaukos biopsijos. Šiuo metu naudojama D‘Amico klasifikacijos sistema (klinikinė stadija, PSA lygis kraujo serume, histologiniai navikinio audinio bruožai) nėra pakankamai informatyvi ir neprognozuoja ligos eigos. Molekuliniai biožymenys galėtų padėti atskirti kliniškai reikšmingą agresyvių formų PLV tinkamiausiam gydymui parinkti ir leistų išvengti bereikalingo gydymo kitais atvejais.

Šiame moksliniame tiriamajame darbe buvo atliekama naujų prognostinių PLV biožymenų paieška, siekiant sukurti molekulinės diagnostikos priemones prostatos navikų subtipavimui į agresyvios ir lėtos eigos priešinės liaukos vėžį. Šio darbo metu pasitelkta inovatyvi tyrimo schema, naudojami naujausi molekuliniai tyrimo metodai: mikrogardelės ir kiekybinis PGR. Pirmą kartą istorijoje atlikta išsami 50 skirtingų ABC transporterių raiškos analizė priešinės liaukos mėginiuose. Ištirta metalotioneinų genų įtaka priešinės liaukos vėžio vystymuisi, išanalizuota MT1E geno raiška priešinės liaukos audinyje. Iki šiol tokie duomenys niekur nebuvo skelbti. Taip pat atrinkti nauji potencialūs molekuliniai biožymenys, galintys padėti prognozuoti ligos eigą ir patikimai atskirti navikinius audinius nuo nenavikinių.

Stebėti disertacijos gynimą bei užduoti klausimus (žodžiu arba raštu vaizdo konferencijos programoje) galite nuotoliniu būdu pasinaudodami nuoroda: https://tinyurl.com/y84jku69

 

Gegužės 29 d., 14.30 val., VU Gyvybės mokslų centro (Saulėtekio al.7) R-401 auditorijoje Kristina Stuopelytė gins disertaciją „Organizmo skysčių RNR tyrimai prostatos vėžio diagnostikai ir ligos eigos prognozavimui” (vadovė – prof. Sonata Jarmalaitė) biologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Disertacijos anotacija. Nors lokalaus prostatos vėžio (PV) gydymas yra gana efektyvus, o agresyvus ligos vystymasis būdingas mažesnei daliai ligonių, tokiems atvejams būdinga bloga ligos prognozė ir trumpesnis išgyvenamumas. Taip pat  trūksta patikimų žymenų ir atsako į gydymą vertinimui. Kraujyje, šlapime cirkuliuojančios RNR yra informatyvus tyrimų taikinys, tad gali tapti mažai invaziniais prostatos vėžio diagnostiniais ir prognostiniais žymenimis. Šiame darbe nustatyta, kad miR-148a, -365, -375 ir -429 yra PV specifinės ir reikšmingai siejasi su PV klinikiniais-patologiniais rodikliais. Taip pat tyrėjams pavyko parodyti, kad šlapime nustatomų miR-148a ir miR-375 derinys yra jautrus molekulinis įrankis neinvazinei PV diagnostikai, o miR-19b ir miR-19a/b derinys specifiškai prognozuoja biocheminę ligos progresiją.

Kastracijai atspari prostatos vėžio (KAPV) forma kol kas tebėra nepagydoma, o dėl heterogeniškos KAPV prigimties apie 30 % ligonių iškart pasireiškia pirminis atsparumas vaistams. Abiraterono acetatu (AA) gydomiems ligoniams šlapime nustatoma miR-148 prognozuoja išgyvenamumą iki ligos progresijos, o miR-148a ir miR-375 derinys – bendrąjį išgyvenamumą. Viena iš atsparumo vaistams priežasčių galėtų būti androgenų receptoriaus geno transkriptų variantai (AR-V), kurie neturi ligando prisijungimo domeno ir yra visada aktyvūs. Parodėme, kad didesnis KAPV sergančių ir AA gydomų ligonių kraujyje  nustatytas AR-FL ir -V1 transkriptų kiekis prognozuoja trumpesnį išgyvenamumą be progresijos ir bendrąjį išgyvenamumą.

Stebėti disertacijos gynimą bei užduoti klausimus (žodžiu arba raštu vaizdo konferencijos programoje) galite nuotoliniu būdu pasinaudodami nuoroda: https://tinyurl.com/y7pr8d97

 

 

 

 

 





Atnaujinta 2020-05-27 10:11