Atgal

Konferencijoje – naujas požiūris: svarbu ne tik ilgas, bet ir kokybiškas gyvenimas

   Rgs. 28, 2020

Penktadienį, rugsėjo 25-ąją, Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Lietuvos onkologų draugija (LOD) ir Vilniaus universitetas (VU) organizavo antrą mokslinę-praktinę klinikinę konferenciją „Priešnavikinių vaistų toksiškumas, jo valdymas ir gydymas“. Jos metu skirtingų sričių specialistams buvo pristatyta, kodėl svarbu kalbėti apie pašalinius reiškinius inovatyvių terapijų eroje, koks yra chemoterapijos ir taikinių terapijos kardiotoksiškumas, toksinis poveikis periferinei nervų sistemai, odai ir kt., susirinkusieji klausėsi aptariamų klinikinių atvejų.

Konferencijos organizatorė NVI Chemoterapijos su dienos stacionaru skyriaus vedėja dr. B. Brasiūnienė pasakojo, kad prieš dvejus metus pirmąkart suorganizuotas renginys sulaukė didelio susidomėjimo tiek iš kolegų onkologų, tiek ir kitų specialybių gydytojų, kurie susiduria su onkologinės ligos gydymo eigoje kylančiomis problemomis. Todėl šiųmetėje konferencijoje kalbėta, dalintasi patirtimis, kaip gydyti priešvėžinių vaistų pašalinius reiškinius, kaip nepavėluoti ir nepabloginti paciento gyvenimo kokybės sudėtingo priešnavikinio gydymo metu, kaip mokyti patį pacientą ir jo aplinką atpažinti pašalinius reiškinius.

„Tokio pobūdžio susitikimai, kai kalbame ne apie konkrečias vėžio gydymo naujienas, o apie įvairių priešvėžinių medikamentinių gydymų sukeltus pašalinius reiškinius, yra naujas požiūris onkologijoje. NVI kartu su LOD bei VU imasi lyderystės kalbėti ne tik apie sėkmės istorijas, bet ir apie gydymo problemas, ieško sprendimų ir jungia visų mūsų pastangas ir norus atsižvelgti į šių dienų onkologinio paciento poreikius. Svarbu yra ne tik prailginti sergančiojo  gyvenimą, bet ir tai, kad savo gyvenimą ligonis gyventų kuo kokybiškiau, kuo mažiau jaustų fizines negandas ar socialinę izoliaciją. Onkologijos mokslo pažanga, nauji inovatyvūs vaistai jau leidžia mūsų ligoniams išlikti ilgiau darbingiems, svarbūs yra sergančiojo laisvalaikio, atostogų planai, šiandien jau vis drąsiau kalbame ir apie šeimos planavimą po gydymo net ir tų lokalizacijų vėžio, kuris dar visai neseniai neturėjo efektyvių vaistų ir dėl greito ligos progresavimo būdavo sudėtinga planuoti tokius dalykus“, – kalbėjo dr. B. Brasiūnienė.

Šiųmetėje konferencijoje dalyvavo daug lektorių iš įvairių Lietuvos gydymo įstaigų, klausytasi užsienio svečio dr. Évos Szekanecz paskaitos apie imunoterapiją onkologijoje.

„Labai džiaugiamės, kad į kvietimą pasidalinti savo patirtimis atsiliepė gausus būrys geriausių savo srities specialistų – kardiologai, nefrologai, endokrinologai, neurologai, genetikai, ginekologai, reabilitologai, mitybos specialistai, psichologai ir daugelis kitų. Diskutuodami, dalindamiesi savo sėkmingomis ar mažiau sėkmingomis patirtimis visi siekiame geriausios gydymo kokybės mūsų ligoniams“, – pabrėžė konferencijos organizatorė.





Atnaujinta 2020-09-28 12:39