Atgal

Išorinės spindulinės terapijos skyriuje – naujausia technika

   Spa. 07, 2020

Nacionalinio vėžio instituto išorinės spindulinės terapijos skyriuje pacientai gydomi naujausia technika – neseniai darbą pradėjo dar vienas naujas, spindulinės terapijos gydymo procedūroms skirtas linijinis greitintuvas „TrueBeam“. Šiuo žingsniu baigtas spindulinės terapijos įrangos atnaujinimas ir per dvejus metus 3 senesnės kartos aparatai pakeisti į modernius linijinius greitintuvus.

Iš viso Nacionaliniame vėžio institute instaliuoti 4 linijiniai greitintuvai, kuriais galima taikyti tiek 3–dimensijų konforminę, moduliuoto intensyvumo spindulinę terapiją (IMRT), vaizdais valdomą ST(IGRT), rotacinę–arkinę ST(IMAT), tiek ir elektronų terapiją. Trys „TrueBeam“ linijiniai greitintuvai yra pritaikyti spidulinei terapijai su kvėpavimo kontrole ir kūno paviršiaus nuskaitymo sistema. Dvejais greitintuvais galima taikyti radiochirurgiją (SRT) ir stereotaksinę kūno radioterapiją (SBRT). 

„Progresas spindulinės terapijos srityje išties spartus ir mes negalime atsilikti nuo technologijos pažangos, gydymas turi atitikti pasaulinius standartus. Bet pagrindinis rūpestis išlieka, kad pacientai gautų ne tik efektyvų gydymą, bet ir ypač saugų, lemiantį mažiau komplikacijų. Daugeliui pacientų naujoji įranga padės ne tik suvaldyti ligą, bet ir leis išvengti varginančių šalutinių reiškinių. Naujos technologijos išskirtinė vertė yra tai, kad dėl spindulių pluošto preciziškumo galima daug tiksliau taikyti spindulinę terapiją, minimaliai paveikiant šalia esančius kritinius organus“, – pasakojo l.e. skyriaus vedėjos pareigas gydytoja onkologė radioterapeutė Asta Žilevičienė

Išorinės spindulinės terapijos metodais NVI kasmet gydomi daugiau nei 2000 pacientų atliekant daugiau nei 51 000 procedūrų per metus. Didžioji dauguma pacientų yra gydomi dienos stacionare, kai pacientas atvyksta spindulinės terapijos procedūrai į NVI, o atlikus procedūrą gali grįžti namo. Procedūrų skaičius svyruoja nuo 1–5 iki 25–37, priklausomai nuo naviko histologinio tipo, vėžio lokalizacijos, ligos išplitimo, gydymo tikslo.

Naujuoju „TrueBeam“  linijiniu greitintuvu yra gydoma apie 50 ligonių per dieną. Šiuo aparatu spindulinės terapijos paslaugos bus suteiktos iki 600 pacientų per metus, gydant įvairių lokalizacijų vėžį – galvos–kaklo, krūtų, prostatos, ginekologijos srities, plaučių, virškinimo trakto.

Išorinės spindulinės terapijos skyriuje dirba multidisciplininė patyrusių profesionalų komanda, kurią sudaro gydytojai onkologai radioterapeutai, radiologijos technologai, medicinos fizikai, praktinius įgūdžius tobulina gydytojai rezidentai.

„Darbas su inovatyvia pasaulinio lygio spindulinės terapijos aparatūra reikalauja iš personalo ne tik atsakingumo, profesionalumo, kompetencijos, bet ir pastovaus žinių atnaujinimo, tobulinimosi. Tai – vienas mūsų prioritetų“, – teigė A. Žilevičienė.

Paminėtina ir tai, kad karantino metu darbas šiame (kaip ir kituose NVI skyriuose) nestojo, o pacientų ir personalo saugumas dėl COVID-19 infekcijos užtikrinamas darbo organizavimu komandomis, pacientų srautų atskyrimu.





Atnaujinta 2020-10-07 15:58