Atgal

Europarlamentaras Juozas Olekas tęsia diskusiją dėl „Europa įveikia vėžį“ plano: būtina sukurti tarpžinybinę darbo grupę

   Spa. 21, 2020

Lietuva aktyviai dalyvauja svarstant naująją Europos Sąjungos kovos prieš vėžį iniciatyvą  – praėjus beveik keturiems mėnesiams nuo birželio 26 d. sėkmingai įvykusio viešo Europos Komisijos parengto plano „Europa įveikia vėžį“ svarstymo Lietuvos mokslų akademijoje už apvalaus stalo vėl susėdo Europos ir Lietuvos sveikatos politikai, Lietuvos onkologinės tarnybos autoritetai.

Po pavasarį įvykusio europinio plano svarstymo buvo pateiktos išvados ir siūlymai LR Prezidentui, Seimui, Vyriausybei, taip pat Europos Komisijai ir ES Parlamentui. Iš aukščiausių ES pareigūnų gauti Lietuvai labai svarbūs atsakymai, iš Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos gautas trumpas pritarimas.

„Labai teigiamai mūsų iniciatyvą įvertino Europos Parlamento pirmininkas Davidas-Maria Sassoli, o ypač palankią nuomonę dėl mūsų siūlomų iniciatyvų  išreiškė Europos Komisijos Prezidentė Ursula von der Leyen. Ji ne tik nurodė, jog mūsų išvardyti pasiūlymai bendroms ES iniciatyvoms yra įtraukti į tolimesnius Europos Komisijos svarstymus, aptariant „Europa įveikia vėžį“ plano gaires, bet ir pažymėjo, jog Lietuvos siūloma „Lithuanian flagship initiative for beating cancer“ ne tik sveikintina, bet ir susilauktų Europos Komisijos paramos,“ – pasakė buvęs eurokomisaras Vytenis Andriukaitis.

„Jau esame atlikę ir tam tikrą visuomenės apklausą, kuri tik patvirtina Europos Sąjungos dėmesį vėžiui. Tarp Europos komisijos parengtų veiklos gairių – Misijų – įtraukta tik viena liga – vėžys, nes tai tikrai didžiulė problema Europoje bei dar didesnė Lietuvoje. Visi mes tikimės proveržio onkologijoje, – kalbėjo Nacionalinio vėžio instituto vadovė prof. Sonata Jarmalaitė. – Ko nori mūsų piliečiai? Jau ne pirmą kartą atliekamoje visuomenės apklausoje žmonės dažniausiai mini informacijos trūkumą, psichologinės pagalbos plėtimo būtinybę, daugiau ištyrimo galimybių ir geresnio gydymo paslaugų prieinamumo, daugiau reabilitacijos paslaugų, taip pat pacientai norėtų, kad jiems gydytojas skirtų daugiau dėmesio, konsultacijos metu neskubėtų.“

Prof. S. Jarmalaitei pritarė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Onkologijos instituto vadovė prof. Elona Juozaitytė, sakydama, jog dirbdami onkologijos srityje daugybę metų nuolatos kalbame apie tuos pačius dalykus. „Apie vėžio prevenciją, sveiką gyvenseną, ankstyvą diagnostiką, inovatyvų gydymą, paliatyvią priežiūrą – tačiau iki šiol, nors egzistuoja įvairūs dokumentai, teisiniai aktai, įvairios nacionalinės programos, nuveiktas didžiulis darbas, į priekį judame mažyčiais žingsneliais“, – kalbėjo prof. E. Juozaitytė.

Europarlamentaras Juozas Olekas ir Vytenis Andriukaitis pabrėžė, jog tam, kad pasiūlytos Lietuvos lyderystės iniciatyvos projekto gairių metmenys būtų toliau diskutuojami, būtinas onkologų įsitraukimas, ekspertizė, geras veiksmų koordinavimas.

„Tokie metmenys, parengti pagal mūsų apskrito stalo diskusijos išvadas, galėtų būti pateikti LR Vyriausybei ir LR Seimui jau kaip pagrindas sukurti tarpžinybinę darbo grupę, kuri būtų įgalinta parengti galutinį Iniciatyvos projektą ir jau Lietuvos vardu pateikti jį, kaip pilotinį projektą, Europos Komisijos vertinimui,“ – pasakė V. Andriukaitis.

 

 

 





Atnaujinta 2020-10-21 08:46