Atgal

Antrasis karantinas: ką turi žinoti onkologinėmis ligomis sergantys pacientai?

   Lap. 06, 2020

Atsižvelgiant į nepalankią epidemiologinę situaciją, nuo lapkričio 7 dienos (šeštadienio) Lietuvoje  įvedamas visuotinis karantinas. Nacionalinis vėžio institutas informuoja, kad šis sprendimas didelių pokyčių onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams nesukels – įstaiga iki šiol dirbo laikydamasi maksimalių saugumo reikalavimų ir bus atšaukiami/nukeliami tie vizitai, kurie yra nebūtinieji arba dėl neonkologinės patologijos bei tais atvejais, kai gydytojas yra saviizoliacijoje.

„Pirmojo karantino metu ir esant ekstremaliai situacijai NVI nuolat didino paslaugų apimtis. Šiuo metu jos siekia 80 proc. įprastinių paslaugų. Naująjį karantiną pasitinkame tvirtai nusiteikę priimti visus pacientus, kuriems to tikrai reikia, nes vėžys yra liga, kuri nelaukia. Stebime vis sunkesnius naujai diagnozuojamus atvejus ir ketiname daryti viską, kad vėžys netaptų antrąja pandemija“, – pabrėžia NVI vadovė prof. Sonata Jarmalaitė.

Svarbiausia žinia, kurią šiandien siunčia onkologai – jei turite įtarimų dėl vėžio, pajutote nerimą keliančius simptomus, nedelskite ir kreipkitės į šeimos gydytoją, prašydami siuntimo į NVI. Taip pat informaciją kaip elgtis galite gauti paskambinę trumpuoju NVI numeriu 1875.

 „Tik būdami budrūs, sąmoningi ir dėmesingi organizmo siunčiamiems signalams, galime aptikti ligą anksti ir tada tikėtis gerų gydymo rezultatų. Mes iš savo pusės darome viską, ką galime, kad pas mus būtumėte saugūs ir gautumėte aukščiausio lygio diagnostikos ir gydymo paslaugas, o jūsų prašome tik viena – nedelskite“, – akcentavo profesorė.

Jei esate pacientas, kuris stebimas po onkologinės ligos gydymo, esate vyresnio amžiaus, gyvenate rajone ir nejaučiate naujų skundų, svarstykite tokios planinės konsultacijos atidėjimą ar praneškite, kad pageidaujate tik nuotolinės gydytojo konsultacijos.

Svarbu pabrėžti ir tai, kad NVI COVID–19 laboratorijoje nuolat testuojami darbuotojai ir pacientai, visuose skyriuose įrengtos izoliacinės palatos, sustiprinti karantino postai, darbas vyksta laikantis ypatingai griežtų infekcijos kontrolės reikalavimų.

„Esu dėkinga medicinos personalui už ryžtą nemažinti paslaugų teikimo apimčių, pacientams – už supratingumą ir kantrybę. Nors situacija labai nestabili, bet bendromis visų pastangomis stengsimės apriboti viruso plitimą ir nestabdyti planinių paslaugų, ypač gydant tokias sunkias ligas kaip vėžys“, – įsitikinusi NVI vadovė.

Nacionaliniame vėžio institute atliekamų  darbo organizavimo pakeitimų tikslas – turimomis priemonėmis maksimaliai apsaugoti onkologine liga sergantį pacientą ir medicinos paslaugas teikiančius darbuotojus nuo COVID–19 infekcijos ir galimų grėsmingų komplikacijų.

Svarbu:

-          Žinokite, kad yra saugu atvykti į NVI: jeigu turite šeimos gydytojo siuntimą dėl įtariamos onkologinės ligos pas onkologą, skambinkite trumpuoju numeriu 1875 arba registratūros telefonu 85 278 67 11. Jums suteiks informaciją ir užregistruos pas specialistą.

-          Jeigu nesulaukėte skambučio iš NVI darbuotojo (ar SMS žinutės iš platformos sergu.lt) prieš suplanuotą vizitą, vadinasi, jis nėra atšauktas – galite atvykti.

-          Šiuo metu atidedamos konsultacijos dėl neonkologinės patologijos, taip pat laikinai gali būti atidėtos mažos rizikos ilgalaikės stebėsenos pacientų konsultacijos. 

-          Prioritetas teikiamas nuotolinėms konsultacijoms (telefonu). Tai ypač svarbu, jei jums reikia tik tyrimų atsakymo – juos NVI gydytojas specialistas komentuoja telefonu, tabletinės formos medikamentai išrašomi nuotoliniu būdu užpildant e–receptą).

-          Atvykus į NVI būtina turėti vizito datos ir laiko  duomenis (vizito lapelis, SMS žinutė)

-          Jei numatytas gydymas stacionare ar intervencinė procedūra dienos stacionare, būtina turėti galiojantį (72 val.) neigiamą COVID–19 testą (esant reikalui, jis gali būti atliktas NVI)

-          Lydinčių asmenų į Konsultacinę polikliniką ir kliniką šiuo metu neįleidžiame, išskyrus atvejus, kai lydintis asmuo būtinas dėl paciento judėjimo ar suvokimo problemų.

-          Ir, žinoma, būtina dėvėti nosį ir burną dengiančią švaria kaukę, dezinfekuoti rankas (dėvėti pirštines), jei jaučiate peršalimo simptomus, temperatūra pakilusi >37,3‘C nevykite į NVI, telefonu informuokite gydantį gydytoją ir suderinkite kito vizito datą. Jei atvykus pacientui stebimi peršalimo simptomai, karščiavimas – pacientas NVI nekonsultuojamas.

 

Išsamią informaciją dėl visų NVI teikiamų paslaugų tvarkos rasite adresu https://www.nvi.lt/pacientui–2/.

Visų nuoširdžiai prašome kantrybės ir supratimo – saugokime vieni kitus.

 

 





Atnaujinta 2021-01-04 12:31