Atgal

Tęsiasi šventinių rytinių konferencijų mėnuo: įteiktos Ministro Pirmininko ir NVI padėkos

   Gru. 07, 2020

Tradicinėje pirmadienio penkiaminutėje dalyvavęs Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio patarėjas sveikatos apsaugos klausimais dr. Jonas Kairys palinkėjo visam Instituto kolektyvui sėkmės ir nuoširdaus darbo, kad ir ateityje išlaikytume tokį didelį pacientų pasitikėjimą ir pagarbą.

Įteikdamas padėkas NVI klinicistams, dr. J. Kairys pasakė, jog šiandien dėkojame už ilgesnį laikotarpį tiems, kurie garsina Instituto vardą. „Jūsų Instituto vardas yra žinomas ne vien tik Lietuvoje, esate kartelę pakėlę itin aukštai. Man labai džiugu, jog Institutas tiek metų gyvuoja šiame pastate – daugiau nei 40 metų. O svarbiausia, kad šie Institutą garsinantys žmonės turi mokinių, kurie žino kaip gydyti“, – kalbėjo dr. J. Kairys.

Ministro Pirmininko pasirašytos padėkos įteiktos prof. Sauliui Cicėnui, dr. Albertui Uliui, prof. Valerijui Ostapenko, dr. Arvydui Burneckiui, dr. Ernestui Janulioniui, dr. Eugenijui Stratilatovui, prof. Sonatai Jarmalaitei.

„Vertindamas Jūsų profesinę kompetenciją ir atsakingą požiūrį, nuoširdžiai dėkoju už indėlį į Lietuvos sveikatos sritį, patirties bei žinių sklaidą. Tai liudija Jūsų atsidavimą pasirinktam keliui ir aukščiausio meistriškumo siekį. Telydi Jus sveikata, tolesni profesiniai laimėjimai, artimųjų palaikymas ir kolegų vertinimas bei pacientų pasitikėjimas“, – rašoma Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio padėkose.

Mokslinės publikacijos 2020-aisiais

Per visą savo gyvavimo laikotarpį Institutas puoselėjo mokslo ir klinikos simbiozę, o visos NVI dirbusios onkologų kartos palaikė ir vertino, gyveno ir dirbo pagal šį principą. NVI vadovė prof. Sonata Jarmalaitė pritarė dr. Jonui Kairiui, jog NVI formuoja onkologijos srities gaires Lietuvoje.

„Kai kurie mūsų žmonės ir yra NVI istorija, jie nuėjo ilgą kelią ugdant įstaigos vardą, jiems – didelė padėka. Kai skaičiau mokslo darbų suvestinę, net širdis suvirpėjo – vien šiemet tarptautiniuose recenzuojamuose žurnaluose jau pasirodė 67 publikacijos. Tai gerokai daugiau nei kitais metais ir beveik dvigubai daugiau nei 2016 m. – iš jų net 20 pasirodė pirmojo kvartilio leidiniuose. Absoliutus NVI rekordas per 2015-2020 metus,“  – džiaugėsi prof. S. Jarmalaitė, ištęsėjusi pažadą, kiekvieną gruodžio pirmadienio penkiaminutę padaryti šventine.

Stebėtinai puikus rezultatas. Galima net pagalvoti, jog visi sėdėjome namuose ir rašėme straipsnius. O juk taip nebuvo, visi buvome savo darbo vietose – vieni dieną naktį dirbo COVID laboratorijoje, kiti – klinikoje, su savo pacientais. Mes tikrai neturėjome išskirtinio laiko kūrybinei mokslinei veiklai. Mūsų institutas yra tas, kuris ir gydo, ir vykdo mokslinę veiklą. Esu labai dėkinga visiems NVI darbuotojams,“ – kalbėjo prof. S. Jarmalaitė.

Per pastaruosius 20 metų pasaulinėje Clarivate analytics Web of Science duomenų bazės žurnaluose autoriai iš įvairių Lietuvos mokslo institucijų publikavo netoli tūkstančio straipsnių vėžio tematika. Reikšmingą jų dalį, beveik trečdalį, sudarė Nacionalinio vėžio instituto gydytojų ir mokslininkų darbai.

Tai svarus įrodymas, kad onkologija nestovi vietoje, o NVI svariai prisideda prie onkologijos mokslo žinių kaupimo ir daro viską, kad pacientus pasiektų naujausi, efektyviausi diagnostikos ir gydymo būdai. Džiugina inovatyvūs nanotechnologijų, genomikos, metagenomikos, imunologijos, epidemiologijos darbai. Puikios klinicistų publikacijos, kur Lietuvos tyrėjai tarptautiniuose klinikinių tyrimų konsorciumuose užima lyderiaujančias pozicijas. Svarbūs ir tie mokslo darbai, kurie kyla iš kasdienės klinikinės praktikos, sudėtingų klinikinių atvejų aprašymai, kurie nepaprastai aktualūs ir kolegoms iš kitų gydymo įstaigų.

NVI vadovė pabrėžė, jog ženkliai padidėjo publikacijų, parengtų su užsienio kolegomis, skaičius. „Esame tarptautinių tinklų, asociacijų, megaprojektų dalis. Įsitraukėme į naujus tinklus, kuriuose anksčiau nebuvome – atstovaujame šalį BBMRI-ERIC tinkle, dalyvaujame 1 milijono genomų projekte, Europos Horizontų Vėžio misijos veiklose. Neabejotina, jog ateityje aktyvus tarptautinis bendradarbiavimas sugrįš puikiomis publikacijomis.

Vis dažniau publikacijas rengia jaunoji NVI karta – doktorantai. Kartų, informacijos, metodikų perdavimas ir perimamumas yra svarbūs NVI kompetencijos ir lyderystės augimo veiksniai. Džiaugiamės, kad mūsų pastangos auginant jaunuosius mūsų mokslininkus nenueina perniek – jie užauga, išskleidžia sparnus, o tada augina kitas kartas,“ – pasakė prof. S. Jarmalaitė.

Už mokslines publikacijas aukščiausiai vertinamuose moksliniuose žurnaluose padėkomis apdovanoti NVI darbuotojai: Arnas Bakavičius, Augustinas Baušys, Rimantas Baušys, Birutė Brasiūnienė, Saulius Cicėnas, Audrius Dulskas, Vaida Gedvilaitė, Sonata Jarmalaitė, Augustė Kačėnienė, Vitalijus Karabanovas, Povilas Kavaliauskas, Valerijus Ostapenko,  Aušvydas Patašius, Ričardas Rotomskis, Rasa Sabaliauskaitė, Giedrė Smailytė, Eugenijus Stratilatovas, Kristina Stuopelytė, Albertas Ulys.

 

 

 





Atnaujinta 2020-12-09 10:55