Atgal

Nacionalinis vėžio institutas 2020-aisiais: nepaisant karantino labai daug pasiekta, sako NVI vadovė prof. Sonata Jarmalaitė

   Gru. 23, 2020

„Metų pabaiga – simbolinė proga apžvelgti nueitą kelią. Tik įvertinus praeitį, iš jos pasimokius, galima sėkmingai judėti pirmyn.

Puikus dviejų laikų – praeities ir dabarties – pažymėjimo pavyzdys buvo instituto pradininko prof. Kazimiero Pelčaro pagerbimas. Juk Stepono Batoro universiteto profesorius ir medicinos fakulteto dekanas sukūrė tarptautinio lygio onkologijos mokslo ir studijų centrą, padėjusį tvirtus pamatus dabartiniam Nacionaliniam vėžio institutui. Profesoriaus vardui įamžinti skirtos iškilmės buvo pats įspūdingiausias NVI metų renginys, pasižymėjęs iškilių svečių gausa ir dėmesiu mūsų įstaigai.

Pandemija pakeitė NVI veiklų pobūdį, bet nesumažino per metus nuveiktų darbų skaičiaus ir apimties. Kaip ir kasmet, šiais karantino suvaržytais metais tęsėme ekspertines NVI veiklas, rengėme mokslines praktines konferencijas, kvalifikacijos kėlimo kursus. Surengta tradicinė NVI konferencija šeimos gydytojams „2020 metų onkologijos aktualijos“, įvyko EBU ir NVI prostatos vėžio kompetencijos centro tarptautinė konferencija „Lokalaus ir išplitusio (oligometastatinio ir metastatinio) prostatos vėžio diagnostika ir gydymas“.Didelio atgarsio ir kolegų teigiamo įvertinimo susilaukė chemoterapeutų mokslinė praktinė konferencija „Priešnavikinių vaistų toksiškumas, jo valdymas ir gydymas“, taip pat onkourologų renginys „Onkourologija COVID-19 infekcijos akivaizdoje“ bei slaugos konferencija „Slaugytojo profesijos socializacija sveikatos priežiūros sistemoje“.

Vasarį, kaip įprasta, pakvietėme kolegas ir sveikatos politikus Pasaulinės kovos su vėžiu dieną į spaudos konferenciją Lietuvos Respublikos Seime. Džiugu, kad ir vėl subūrėme Lietuvos onkologus, ir visi kartu garsiai ir bendrai raginome „atrišti gydytojams rankas“. Lietuvos mokslų akademijoje tęsėme diskusiją su europarlamentarais ir kolegomis iš kitų akademinių bei klinikinių įstaigų apie dalyvavimą Europos Sąjungos projekte „Europa prieš vėžį“, prisijungėme prie šio naujo projekto veiklų ir drauge su Vilniaus miesto savivaldybe surengėme akciją „Drauge su Europa kovoje prieš vėžį“. Onkologų klube nagrinėjome krūties vėžio diagnostikos ir gydymo problemas, aiškinomės drauge su sveikatos politikais ir kolegomis nepakankamų šios lokalizacijos vėžio gydymo rezultatų priežastis. Paviešinome naujausią vėžio statistiką – patikslintus Vėžio registro duomenis, be kurių kryptingas vėžio kontrolės veiksmų planavimas nebūtų įmanomas.

Įsijungėme į grandiozinį 1 Milijono genomų projektą, kurio tikslas padėti gausybę genomikos duomenų padaryti naudingais medicinos inovacijų kūrimui. Atstovaudami šalį, įstojome į Europos biobankų tinklą BBMRI-ERIC. Pandemija nesutrikdė aktyvaus NVI dalyvavimo tarptautiniuose ir nacionaliniuose klinikiniuose tyrimuose. Šiemet NVI jų vykdė 41 ir užbaigė 11, pasirašė devynias klinikinių tyrimų sutartis. Narystė tarptautiniuose tinkluose ir konsorciumuose atveria naujas galimybes precizinės medicinos plėtrai, didina naujausių vėžio diagnostikos ir gydymo priemonių prieinamumą mūsų pacientams.

Klinikos veiklas pakoregavo karantinas. Mokėmės, aiškinomės, persitvarkėme, sukūrėme rekomendacijas naujai darbo tvarkai ir grįžome į savo įprastines vėžes, tačiau pažymėtas kaukėmis, dideliu budrumu, stengiantis apsaugoti pacientus, save ir kolegas, virtualiomis penkiaminutėmis ir mokslinėmis konferencijomis. Sklandi klinikos veikla nebūtų galima be NVI COVID-19 tyrimų laboratorijos, kurioje kasdien šimtais atliekami tiksliniai ir profilaktiniai COVID-19 tyrimai ne tik mūsų įstaigos pacientams ir darbuotojams, bet ir kitoms gydymo įstaigoms bei gyventojams. Susirūpinome, kad klinikoje sumažėjo pacientų, atvykstančių gydytis nustačius ankstyvų stadijų vėžį. Detali situacijos analizė pavirs bedra visų NVI klinikinių skyrių moksline publikacija apie onkologijos pokyčius pandemijos metu Lietuvoje.

Mokslinė veikla nesustojo ir NVI Mokslo padalinyje. Nuotolinio darbo galimybės pagausino mūsų mokslinių publikacijų apimtis. Šiais metais parengtas rekordinis skaičius mokslo publikacijų tarptautiniuose leidiniuose, turinčiuose cituojamumo rodiklį – 68. Net 20 NVI mokslo darbų publikuoti aukščiausio pirmojo kvartilio leidiniuose, tokiuose prestižiniuose medicinos leidiniuose kaip New England J Medicine ar Eur J Cancer. Šių metų geriausieji buvo pažymėti NVI mokslo fondo premijomis, o kasmetinė prof. Kazimiero Pelčaro vardo premija įteikta jauniesiems NVI tyrėjams – dr. K. Šnipaitienei ir dokt. A. Patašiui.

Toliau tęsėme gražią bendradarbiavimo su pacientų organizacijomis tradiciją. Kartu su POLA nuolat viešinome informaciją apie onkologinių paslaugų prieinamumą karantino metu. Artėjant spaliui, krūties vėžio žinomumo mėnesiui – skambant saksofono garsams pasveikinome NVI užgimusi leidinį „Rožinis gyvenimas“. Dalijomės pozityvia žinia, kad krūties vėžio gydymas ir kūdikio gimimas yra suderinami dalykai. Kartu su Tarptautiniu Vilniaus moterų klubu rinkome lėšas saugioms ligoninės patalpų oro dezinfekcijos priemonėms ir iš Pirmosios šalies ponios rankų gavome taip reikalingus UV recirkuliatorius. Už atsakingą ir sunkų darbą karatino metu net penkios NVI darbuotojos buvo pažymėtos SAM apdovanojimais „Už reikšmingą indėlį Lietuvos žmonių sveikatai“, o Lietuvos Respublikos Vyriausybė padėkos raštais įvertino septynių klinicistų darbą.

Nežiūrint sunkaus meto, toliau augo NVI darbuotojų atlyginimai, kurie per šiuos metus padidėjo vidutiniškai 19,9 procentų, o metų pabaigos premijoms buvo skirta netoli milijono eurų. Netrūko renginių bendruomenei, nors dalis jų vyko bendraujant saugiai – šiuolaikinėmis ryšio priemonėmis. Atšilus orams skanavome Lietuvos musulmonų bendrijų pagamintą plovą, drauge su „Antikvariniais Kašpirovskio dantimis“ linkėjome ištvermės mūsų pacientams, sportavome su Jeanu Claude. Rugsėjį tradiciškai minėdami prostatos vėžio žinomumo dieną ne tik raginome vyrus būti budriais, bet ir pagerbėme iškilius onkologus – vardiniai suoliukai NVI sode primins buvusius Instituto vadovus prof. Albertą Telyčėną ir prof. Laimą Liudviką Griciūtę. Šventinę Kalėdinę nuotaiką padėjo kurti šventinės pirmadienio penkiaminutės. Pagrindinis jų akcentas – įvertinti ir garsiai padėkoti Jums, kolegos, už Jūsų klinikinį, mokslinį ir kasdienį darbą. Ypatingo dėmesio susilaukė „Nepakeičiamųjų“ nominavimas, įstrigo vienos mūsų darbuotojos nuoširdus prisipažinimas, jog per 22-ejus darbo metus ji pirmą kartą viešai įvertinta.

Šie metai buvo sklidini įtampos ir pamokų. Esu dėkinga, kad dirbant kartu pavyko įveikti karantino nubrėžtas ribas. Jūsų visų bendro darbo dėka jautėme stiprų tarpusavio ryšį ir rūpestį pacientu. Dėkodama už sklandų darbą šiuo sunkiu metu, noriu palinkėti Jums ir Jūsų artimiesiems gražių saugių švenčių ir priminti, jog NVI įžengė į savo jubiliejinius 90-uosius gyvavimo metus. Tikiu, kad ateinantys metai bus ne tik mūsų įstaigos jubiliejaus metai, bet ir lūžio onkologijoje data, kai inovacijų ir sutelkto darbo dėka kartu su visa Europa žengsime svarų žingsnį kovoje su vėžiu.“





Atnaujinta 2020-12-25 17:26