Atgal

Už NVI darbuotojus meldėsi p. Diana Nausėdienė, sveikino Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė: esate unikalus onkologijos mokslo ir praktikos centras

   Lie. 02, 2021

Po bendros maldos už NVI darbuotojus su pirmąja šalies ponia Diana Nausėdiene į tarptautinę konferenciją „Kovoje su vėžiu: vakar, šiandien ir rytoj“  Vilniaus universiteto Mažojoje Auloje rinkosi Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai, sveikatos politikai, kolegos, garbingi svečiai. Sveikindama susirinkusius NVI laikinoji vadovė prof. Sonata Jarmalaitė už galimybę surengti  90-ties metų jubiliejui skirtą konferenciją iškilmingoje aplinkoje VU centriniuose rūmuose  dėkojo VU Rektoriui. 

Nacionaliniam vėžio institutui, vienintelei specializuotai onkologijos mokslo ir gydymo įstaigai Lietuvoje sukanka 90 metų – devyni dešimtmečiai globalioje kovoje su vėžiu.

Buvusius ir esamus Nacionalinio vėžio instituto darbuotojus sveikindama Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pabrėžė, jog Lietuvoje  nėra daug įstaigų, kurios sugebėjo per daug metų išsaugoti savo esmines nuostatas – vėžio diagnostika ir gydymas bei mokslo tiriamieji darbai. Šiandien esate unikalus onkologijos mokslo ir praktikos centras,“ – kalbėjo I. Šimonytė.

Lietuvos respublikos Vyriausybės padėkos raštai buvo įteikti Nacionalinio vėžio instituto darbuotojams: gydytojai radiologei daktarei Rūtai Briedienei, gydytojui chirurgui daktarui Sauliui Bružui, gydytojai Janinai Buterlevičiūtei, epidemiologei daktarei Giedrei Smailytei, gydytojui anesteziologui reanimatologui daktarui Renatui Tikuišiui.

Konferenciją sveikino Europos vėžio misijos vadovas Walter Ricciardi, Europos Parlamento narys Juozas Olekas, Lietuvos mokslų akademijos prezidentas prof. Jūras Banys, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikos generalinis direktorius prof. Renaldas Jurkevičius ir prof. Elona Juozaitytė, VU Medicinos fakulteto prodekanas prof. Vytautas Kasiulevičius, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos generalinis direktorius prof. Feliksas Jankevičius, NVI patariamosios tarybos narys signataras Czeslaw Okinczyc, PSO atstovas Europos regionui Vytenis Andriukaitis, Dana Farber vėžio instituto Onkoginekologijos departamento vadovė prof. Ursula Matulonis, Vengrijos nacionalinio vėžio instituto generalinis direktorius prof. Csaba Polgar, vienas iš Europos vėžio institutų organizacijos vadovų prof. Simon Oberst, gyvai pranešimą perskaitė senas NVI bičiulis ir kolega prof. Jacek Niklinski iš Baltstogės medicinos universiteto.

„90 metų sukanka ne tik Nacionaliniam vėžio institutui, bet ir organizuotai vėžio tyrimų ir pagalbos veiklai Lietuvoje. Prieš devynis dešimtmečius ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis pradėjo suvokti, kad vėžys yra išskirtinė liga. Ir jos gydymui reikia išskirtinių pastangų, susitelkimo, mokslo inovacijų, – kalbėjo Nacionalinio vėžio insitituto vadovė  prof. Sonata Jarmalaitė.

„Europoje gyvena apie dešimtadalis pasaulio populiacijos, tačiau būtent Europoje diagnozuojama ketvirtadalis pasaulio vėžio atvejų ir įvyksta  penktadalis pasaulio mirčių nuo vėžio. Vėžio atvejų skaičius nuolat didėja. Suskaičiuota, kad vien dėl COVID-19 pandemijos Europoje buvo nediagnozuota apie 1 mln. vėžio atvejų, o kas antras žmogus su įtariamais vėžio simptomais negalėjo skubiai patekti pas specialistus. Artimiausi metai gresia onkologinių susirgimų bumu, tad 2021 metus Europa pradėjo su nauju kovos su vėžiu planu, kurio tikslas – sumažinti mirčių nuo vėžio skaičių, gyventi ilgiau ir sveikiau", – sakė NVI vadovė.

Pristatydama Nacionalinį vėžio institutą, prof. S. Jarmalaitė džiaugėsi darniu onkologų kolektyvu, kuriame darbuojasi net 60 specialybių medikai.  „Kai kurių specialybių atsiradimą, tokių kaip medicinos fizikai, medicinos genetikai, esame inicijavę mes patys, – kalbėjo prof. S. Jarmalaitė. – Nacionalinis vėžio institutas šiandien yra vienintelė Lietuvoje specializuota vėžį gydanti įstaiga, turinti Europos vėžio institutų organizacijos (OECI) akreditaciją, joje dirba net trys profiliniai kompetencijos centrai – prostatos bei krūties vėžio, gastrointestinių ir hepatopankreatobilijinės sistemos ligų. 22,6 proc. onkologijai skirtų PSDF lėšų tenka Nacionaliniam vėžio institutui, esame daugiausiai chemoterapijos, radioterapijos paslaugų teikinati ASPĮ Lietuvoje, turime ir ambicingų planų: tapti OECI akredituotu vėžio kompetencijos centru ir, be abejo, įsijungti į naujojo Europos kovos su vėžiu plano veiklas", – kalbėjo prof. S. Jarmalaitė.

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas savo sveikinimo kalboje reagavo į sveikatos politikos aktualijas. „Sunku būtų įsivaizduoti onkologinę pagalbą be jūsų instituto. Šitas jubiliejus sutinkamas esant tam tikrai įtampai. Seimo sveikatos reikalų komitetui atstovauju šeštą kartą. Todėl žinau, kad absoliučiai visose kadencijose buvo bandymų jus sujungti, prijungti, apjungti. Ir štai, prieš kelerius metus atsirado įstatymas, kuriuo buvo įteisintas įstaigos statusas. Šiandien jūsų steigėjas yra ir Švietimo, mokslo ir sporto, ir Sveikatos apsaugos ministerijos. Netrukus tapsite viešąja įstaiga. Tai irgi užtikrins tam tikrą jūsų finansinį stabilumą. Todėl aš prašyčiau ir premjerės, ir Sveikatos apsaugos ministro bent vieną kadenciją leisti šitai įstaigai pagalbą ligoniams teikti ramiai. Ypač, per pandemiją. Matome, kaip šiuo metu yra sutrikęs paslaugų prieinamumas: kaip mažėja besikreipiančių onkologinių ligonių, kaip daugėja uždelstų atvejų. Todėl bet kokia įtampa, bet kokie ketinimai jus jungti, prijungti, manau, yra nesavalaikiai. Todėl pats kreipsiuosi į premjerę, kuri garsėja tuo, kad sprendimus priima po rimtų diskusijų. O tų diskusijų dėl NVI nebuvo net Seimo Sveikatos reikalų komitete,“ –  kalbėjo Antanas Matulas.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pasveikino visą NVI kolektyvą, pabrėždamas mediko profesijos išskirtinumą. SAM apdovanojimus ir padėkass ministras įteikė net 14 NVI darbuotojų. „Džiaugiuosi galėdamas dalyvauti jūsų šventėje ir galėdamas jus pasveikinti Nacionalinio vėžio instituto 90-mečio jubiliejaus proga. Jūsų įstaigos istorija pašalina vienas žymes iš pacientų kūnų ir palieka kitas žymes žmonių likimuose. Tūkstančių žmonių likimuose: buvusių ir esamų darbuotojų, pacientų. Šiandienos konferencijos moto jūs pasirinkote kaip amžiną kovą. Kova vakar, kova šiandien ir ruošiatės kovai rytoj. Matyt, tai yra teisinga. Iš vakar dienos semiamės pamokas. Nes rytojų norime pasitikti atsinaujinę. Lietuvoje su vėžio diagnoze gyvena 110 tūkst. žmonių. Kuriems jūs suteikiate viltį ne tik išgyventi, bet ir gyventi kokybiškai. Jūsų pasirinktas kelias labai sudėtingas, bet tuo pačiu ir labai prasmingas,“ – nuoširdžiai kalbėjo Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. 

Nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardas suteiktas ir garbės ženklu apdovanoti: gydytojas chirurgas habilituotas mokslų daktaras Eugenijus Stratilatovas ir gydytoja ginekologė Birutė Intaitė. Nusipelniusio Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo vardas suteiktasirgarbės ženklu apdovanota bendrosios praktikos slaugytoja Audronė Tarasevičienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos padėkos raštais apdovanoti ilgamečiai Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai: gydytojas anesteziologas reanimatologas Stanislovas Paulauskas, gydytojas radiologas Ramūnas Ambrozaitis, gydytoja Audronė Lukšytė, gydytojas radioterapeutas Romualdas Mickevičius, gydytoja onkologė chemoterapeutė Teresė Pipirienė-Želvienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos padėkos raštais apdovanotos ilgametės Nacionalinio vėžio instituto bendrosios praktikos slaugytojos: Danguolė Navikienė, Sigita Mickevičienė, Genė Puodžiūnienė, Rita Jegorova, biomedicinos technologė Leta Mikeškaitė, radiologijos technologė Renata Arbatavičiūtė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministro Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos padėkos raštai įteikti: imunologei profesorei Vitai Pašukonienei, gydytojui radioterapeutui daktarui Ernestui Janulioniui, epidemiologei daktarei Rūtai Petrauskaitei Everatt, Ievai Vincerževskienei, gydytojai otorinolaringologei Jolitai Gibavičienei.

Už bendrą darbą su Vilniaus universitetu dėkojo prof. Rimvydas Petrauskas – universiteto Rektoriaus padėkos įteiktos  prof. Janinai Didžiapetrienei, prof. Sauliui Cicėnui, dr. Editai Kaubrienei, prof. Kęstučiui Sužiedėliui,  dr. Simonai Rūtai Letautienei, prof. Valerijui Ostapenko.

“Dviprasmiški jausmai šiandien – minint NVI veiklos 90-metį, kai pasididžiavimas persipynęs su nerimu, neteisybės jausmu, bet kartu ir viltimi, kad šiandien čia nuskambėję sveikinimų, linkėjimų, pasidžiaugimo žodžiai apramins optimizacijos ir integracijos siekių įsiūbuotas emocijas. Šiandien noriu pasveikinti visus NVI  bendruomenės atstovus, tiek čia susirinkusius, tiek darbo vietoje likusius, ir padėkoti už tai, kad kelionė per vėžį, jūsų pačių apsisprendimu, yra jūsų kasdienybės dalis. Priešingai, nei mano atstovaujamai tūkstantinei pacientų ir jų artimųjų bendruomenei, kuriems akistata su vėžiu -  gyvenimą supurtanti, nerimą pasėjanti, likimą keičianti patirtis, “ – sveikindama NVI darbuotojus kalbėjo Neringa Čiakienė, POLA direktorė.

Pasak N. Čiakienės, šiais laikais, kaip niekada anksčiau, pacientų, medikų ir viešojo valdymo specialistų bendruomenėms aktualus bendradarbiavimas ir komandinis darbas. Aš išties tikiu, kad mes visi siekiame tų pačių tikslų: kuo geresnių gydymo rezultatų susirgusiems.  

 

 

 





Atnaujinta 2021-07-05 11:50