Atgal

Dr. M. Trakymas vedė praktinį seminarą kolegoms iš Klaipėdos ir Kauno

   Rgs. 30, 2021

Kolegos iš Respublikinės Klaipėdos ligoninės ir LSMU Kauno klinikų seniai domisi krioabliacijos taikymo galimybėmis savo ligoninėse. Todėl pasinaudojo galimybe išsiaiškinti navikų gydymo šalčiu pritaikymą ir gyvai pamatyti sudėtingus procedūros atlikimo užkulisius NVI abliacijų mokymo centre.  

Nacionaliniame vėžio institute (NVI) minimaliai invazinės procedūros – abliacijos įvairiais energijos šaltiniais – taikomos gydant daugelio  lokalizacijų navikus, dažniausiai kepenų, inkstų, plaučių. Procedūroms atlikti naudojamos radiodažnio, mikrobangos, šaltis, elektra (elektroporacija).  Sukaupta daugiau nei 20 metų patirtis.

Mokymuose NVI dalyvavo medikai iš LSMU Kauno klinikų ir Respublikinės Klaipėdos  ligoninės. NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus radiologas dr. Mantas Trakymas pirmoje seminaro dalyje pristatė inkstų vėžio klinikinį atvejį, krioabliacijos atlikimo ir pacientų atrankos pagrindus, pacientui buvo atlikta sudėtinga krioabliacija.

„Džiugu, jog turime galimybę pasidalyti žiniomis ir patirtimi su kolegomis iš Klaipėdos ir Kauno. Ši galimybė atsirado NVI įkūrus abliacijų mokymo centrą, operacines pritaikius mokymo tikslams. Šiuo metu galime priimti kolegas tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio,“ - sakė dr. Mantas Trakymas.

 „Mūsų kolega intervencinis radiologas dr. Mantas Trakymas turi unikalią patirtį – didžiausią abliacijų praktiką Lietuvoje. Dr. M. Trakymas labiausiai patyręs abliacijų ir kitų inovatyvių minimaliai invazinių gydymo metodų specialistas mūsų šalyje, šioje srityje jis autoritetas visose Baltijos šalyse. Kolega pirmasis pradėjo solidinių navikų gydymą minimaliai invazine technika – abliacijomis: mikrobangomis, radiodažnio bangomis bei šalčiu – krioabliacijomis, elektroporacijomis. Dažniausiai atliekamos inkstų, kepenų ir plaučių, rečiau kaulų, galvos-kaklo srities navikų, kasos, krūties, prostatos navikų bei įvairių lokalizacijų sarkomų abliacijos. Šie mokymai – tai žinių ir patirties pasidalijimas, kad pacientas kokybišką paslaugą gautų greičiau ir arčiau kituose Lietuvos regionuose.  Kaip vėžio gydymo centras mes turime galimybę būti ir abliacinio gydymo kompetencijų centru. Dr. M. Trakymas dirba jau daugiau nei 20 metų. Tačiau ir gerokai anksčiau, prieš 40 m., NVI dirbo intervencinės radiologijos pradininkai – turiu galvoje dr. Ramūno Ambrozaičio darbus embolizacijų ir angiografijos srityje. Esame mamografinių tyrimų, intervencinių radiologinių procedūrų diagnozuojant ir gydant įvairias onkologines ligas pradininkai. Taigi, turime gilias tradicijas,“ – pasakoja NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja dr. Jurgita Ušinskienė.

Naujajame NVI abliacijų mokymo centre jau vyko panašūs mokymai kolegoms iš Latvijos. Netolimoje ateityje dr. M. Trakymas planuoja nuvykti į Latviją ir padėti seminare dalyvavusiems gydytojams atlikti pirmąsias procedūras savo klinikose.





Atnaujinta 2021-10-01 15:22