Atgal

Vilniaus maratone „Sužydėjusios vilties“ komanda tik bėgimu neapsiribojo: NVI specialistai moteris registravo mamografijai, teikė naudingą informaciją

   Rgs. 13, 2022

Tarptautinė Vilniaus Moterų Asociacija („IWAV“), jau keturioliktus metus organizuojanti kovai su krūties vėžiu skirtą labdaros iniciatyvą „Sužydėjusi viltis“, sekmadienį dalyvavo Vilniaus maratone: bėgo visas maratono distancijas ir onkologai moteris kvietė registruotis mamografijai, genetiniam tyrimui, teikė naudingą, su krūties ligų prevencija susijusią informaciją.

„Vilniaus maratonas – didžiausias bėgimo renginys Lietuvoje, kasmet sutraukiantis tūkstančius žmonių. Džiaugiamės ir šįmet tapę jo dalimi: mūsų komanda ne tik nubėgo visas maratono distancijas, bet ir dieną praleido rožinėje „Sužydėjusios vilties“ palapinėje. Čia onkologai dalijosi naudinga informacija, susijusia su moterų sveikata: registravo mamografijai, genetiniam tyrimui, NVI onkologai, naudodami specialų manekeną, mokė moteris, kaip namuose pačioms atlikti krūtų savityrą“, – teigė IWAV „Sužydėjusios vilties 2022“ organizacinio komiteto vadovė Erin Gainer-Grigaliūnė. 

E. Gainer-Grigaliūnė sako, kad „Sužydėjusios vilties“ bėgančiųjų komandą sudarė net 20 narių: pusė jų buvo Tarptautinės Vilniaus Moterų asociacijos narės, pusė – Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai ir atstovai. Pastarųjų komandą sudarė: Vilma Gudavičienė, Mindaugas Džiugelis, Juras Kišonas, Jonas Jovaišas, Raimonda Kubiliūtė, Vilius Poderys. Pastarasis įveikė maratoną. Dar du NVI komandos nariai – J. Kišonas ir J. Jovaišas ryžosi bėgti pusmaratonį.

Lietinga ir vėsi diena komandos dalyvių neišgąsdino – atvirkščiai, gaivus oras kaip tik prisidėjo, prie geresnių bėgimo rezultatų. „Sužydėjusios vilties“ komanda sudalyvavo visuose renginiuose: vaikų lenktynėse, 1,5 km, 5 km, 10 km bėgimuose, pusmaratonyje ir netgi maratone.

Gydytojai teikė naudingą informaciją

E. Gainer-Grigaliūnė teigia, kad viso renginio metu, rožinėje „Sužydėjusios vilties“ palapinėje buvo galima rasti ir Nacionalinio vėžio instituto specialistes: NVI gydytoją radiologę, Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėją dr. Jurgitą Ušinskienę, NVI gydytoją radiologę, prevencinių programų koordinatorę dr. Rūtą Briedienę, vyresniąją radiologijos technologę Rūtą Petroškienę, vyresniąją slaugos administratorę, Kristiną Lensbergienę ir administratorę Vitą Žemaitytę, Kontaktų centro vadovę Ingą Jankūnienę, vyriausiąją specialistę ryšiams su visuomene Juventą Sartatavičienę, kurios teikė informaciją apie krūties vėžį ir kitus vėžinius susirgimus, šios ligos prevenciją. Taip pat kvietė moteris užsiregistruoti profilaktinės mamografijos ir genetiniams tyrimams, ant specialaus manekeno rodė, kaip krūtis pasitikrinti galima ir namuose. Video medžiagą, kaip tikrintis krūtis, paruošė NVI onkologė Šarūnė Liukpetrytė-Kuosienė.

„Moterys, apsilankiusios mūsų palapinėje, noriai šnekučiavosi su gydytojomis, domėjosi visa reikalinga informacija dėl profesionalios mamografijos registracijos: kaip užsiregistruoti pačioms ar užregistruoti savo šeimos nares“, – sako „Sužydėjusios vilties 2022“ organizacinio komiteto vadovė.

Pasak dr. Jurgitos Ušinskienės, NVI onkologai visada noriai ir gausiai dalyvauja šiame gražia tradicija tapusiame „Sužydėjusios vilties“ renginyje. „Puikiai suprantame, jog tik bendromis pastangomis viešindami krūties vėžio profilaktikos būtinybę, įtikinsime moteris skirti daugiau dėmesio savo sveikatai ir dalyvauti profilaktinėje mamografinės patikros programoje. Juk tik anksti diagnozavus šią dažniausią moterų onkologinę ligą galime tikėtis gerų gydymo rezultatų. Juolab, kad profilaktinis mamografinis tyrimas 50–69 m.amžiaus moterims finansuojamas Privalomojo sveikatos draudimo lėšomis, tereikia rasti laiko atvykti pasitikrinti kartą per dvejus metus. Tačiau, reguliarią krūtų apžiūrą – savityrą rekomenduojama atlikti kas mėnesį, geriausia po menstruacijų, besimaudant, duše, muiluotomis rankomis ir pastebėjus naujus pokyčius, nedelsiant kreiptis į specialistus“, – sako dr. J. Ušinskienė.

„Sužydėjusios vilties“ palapinėje taip pat apsilankė ir iniciatyvos geros valios ambasadorė, Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto prodekanė Jurgita Kazlauskienė bei Nacionalinės krūties ligų asociacijos prezidentė Aušra Bružienė. Bėgikams taip pat buvo įteiktos simbolinės rožinės popierinės gėlės - jas specialiai maratonui išlankstė Vilniaus lopšelio-darželio „Spragtukas“ „Saulutės“ grupės vaikai ir jų mokytojos Rasa Murauskienė, Rūta Staneliūnienė ir spec. socialinė pedagogė Miglė Rupelienė.

Per 13 metų labdaringa iniciatyva „Sužydėjusi viltis“ (Blossom of Hope) padėjo surinkti daugiau kaip 285 tūkst. eurų, už kuriuos nupirktos priemonės buvo paaukotos Lietuvos onkologinėms ligoninėms. Tarptautinė Vilniaus Moterų Asociacija (International Women‘s Association of Vilnius – IWAV) vienija Lietuvoje gyvenančias užsienio šalių ambasadų darbuotojų ir verslininkų žmonas iš daugiau nei 25 šalių bei veiklias Lietuvos moteris. Savo savanoriška veikla asociacija padeda spręsti socialinius klausimus Lietuvoje.

Norintys prisidėti prie krūties vėžio akcijos, tai padaryti gali oficialioje Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos svetainėje: https://www.iwavilnius.com/blossom-of-hope

 

 

 





Atnaujinta 2022-09-14 08:36