Atgal

Laidoje APLENK VĖŽĮ – apie dažniausią vyrų onkologinę ligą pasakoja gydytojai urologai dr. Aušvydas Patašius ir dr. Marius Kinčius

   Rgs. 16, 2022

Kiekvienais metais rugsėjo mėnesį daugiau kalbame apie dažniausią vyrų onkologinę ligą – prostatos vėžį, o rugsėjo 15 d. minime pasaulinę prostatos vėžio žinomumo dieną. Šia proga norėtume priminti, kaip labai svarbu dalyvauti ankstyvosios diagnostikos programoje, kad liga būtų diagnozuojama laiku ir taikomas individualizuotas gydymas.

Prostatos vėžys Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, yra dažniausia vyrų onkologinė liga. Pasaulyje 2020 m. buvo nustatyti 1,4 mln. naujų šio vėžio atvejų ir užfiksuota 375 tūkst. mirčių. Susirgimai prostatos vėžiu sudarė 7 proc. visų onkologinių susirgimų pasaulyje imant abi lytis kartu ir 14 proc. visų susirgimų vyrams.

Lietuvoje 2015 m. buvo nustatyti 2967 nauji priešinės liaukos vėžio atvejai (sergamumo rodiklis – 221,8 atvejų 100 000 gyventojų) ir tai sudarė apie 32 proc. visų vyrams diagnozuojamų onkologinių susirgimų.

Tarp mirčių nuo vėžio priešinės liaukos vėžys buvo antra pagal dažnumą mirties priežastis vyrams ir 2015 m. sudarė apie 12 proc. visų vyrų mirčių nuo vėžio. 2015 m. nuo šio vėžio mirė 544 vyrai (mirtingumo rodiklis – 40,7 atvejų 100 000 gyventojų).

Priešinės liaukos vėžio sergamumo rodikliai Lietuvoje yra didesni nei Europos Sąjungos vidurkis, tačiau, lyginant su kitomis Europos šalimis, susirgusiųjų šiuo vėžiu išgyvenamumo rodikliai Lietuvoje yra geri. Reliatyvus 5-erių metų išgyvenamumas susirgus priešinės liaukos vėžiu Lietuvoje – 97,2 proc. Nustačius priešinės liaukos vėžį I stadijoje 5-metų išgyvenamumo rodikliai Lietuvoje siekia 100 proc., t.y. visi onkologiniai ligoniai, kuriems ši liga buvo nustatyta I stadijoje išgyveno mažiausiai 5 metus po diagnozės nustatymo. Daugiau nei pusė visų prostatos vėžio atvejų Lietuvoje diagnozuojamos ankstyvos I ir II stadijos. 2020 m. dėl pandemijos dalyvavimas profilaktinėje patikros programoje sumažėjo 33 proc.

Pagal prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programos aprašą  50–69  m. amžiaus vyrai – o jei šeimoje prostatos vėžiu sirgo tėvas, brolis – nuo 45 metų, vieną kartą kas 2 metus turėtų nemokamai atlikti PSA lygio kraujyje tyrimą. Tais atvejais, kai iki 59 metų vyrų PSA kiekis ≤ 1 ng/ml, o vyresnių nei 60 metų PSA kiekis ≤ 2 ng/ml, paslauga teikiama ne dažniau kaip vieną kartą per penkerius metus.

Išsamiau apie prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą, apie šiuolaikinę diagnostiką ir individualizuoto gydymo galimybes laidoje APLENK VĖŽĮ pasakoja dr. Aušvydas Patašius ir dr. Marius Kinčius.

 





Atnaujinta 2022-09-16 12:49