Atgal

Nacionaliniame vėžio institute – dar vienas tikslus tyrimas krūties vėžiui diagnozuoti

   Kov. 02, 2023

Nacionaliniame vėžio institute (NVI) atlikti pirmieji Lietuvoje kontrastinės mamografijos tyrimai. Šis diagnostikos metodas pagreitins krūties vėžio diagnostiką – padės pacientams išvengti nereikalingų biopsijų, leis sutrumpinti eiles pacientų, kuriems reikalingas  magnetinio rezonanso tyrimas (MRT). Plačiau apie kontrastinę mamografiją kalbamės su NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja, gydytoja radiologe dr. Jurgita Ušinskiene ir NVI gydytoja radiologe, prevencinių programų koordinatore dr. Rūta Briediene.

Daktare Ušinskiene, paaiškinkite kas tai per tyrimas ir kuo jis skiriasi nuo įprastos mamografijos?

Dr. J. Ušinskienė: Kontrastinė mamografija yra krūties ištyrimas rentgeno spinduliais, tyrimo metu į veną suleidus jodo kontrastinės medžiagos. Tyrimas atliekamas panašiai kaip mamografija,  o suleista kontrastinė medžiaga geriau išryškina krūties audinio pakitimus.  

Kaip sekėsi šį tyrimą atlikti pirmosioms NVI pacientėms?  

Dr. J. Ušinskienė: Tyrimas nėra sudėtingas, trunka iki 10 minučių nuo kontrastinės medžiagos suleidimo pradžios. 

Daktare, kada tikslinga atlikti kontrastinę mamografiją? Ar ji tinkama visoms moterims?

Dr. J. Ušinskienė: Šiam tyrimui atlikti siunčiamos moterys, kurioms mamografinės patikros metu nustatyti tokie pakitimai, kaip krūties deformacijos, neaiškūs pokyčiai operuotos krūties rande, įtariamas daugiažidininis vėžys. Kontrastinės mamografijos tyrimas taip pat tinkamas visoms moterims, kurioms dėl kokių nors priežasčių negalima atlikti krūtų magnetinio rezonanso tyrimo – kontrastinės mamografijos informatyvumas prilygsta magnetinio rezonanso tyrimui.

Daktare Briediene, koks yra kontrastinės mamografijos tyrimo tikslumas?

Dr. R. Briedienė: Kontrastinės mamografijos diagnostinis tikslumas beveik atitinka  krūtų magnetinio rezonanso tyrimo. Literatūroje nurodoma, kad kontrastinės mamografijos jautrumas šiek tiek mažesnis nei magnetinio rezonanso tyrimo, tačiau specifiškumas didesnis – tai reiškia, kad norėdami atmesti vėžio įtarimą, geriau skirti jautresnį magnetinio rezonanso tyrimą, tačiau kontrastinės mamografijos metu nustatome mažiau klaidingai teigiamų vėžio atvejų.

Kokie šio tyrimo privalumai?

Dr. J. Ušinskienė: Atlikdami šį tyrimą dažniau aptinkame vėžį , lyginant su standartine mamografija bei mamografijos ir ultragarso deriniu.. Palyginti su magnetinio rezonanso tyrimu, vėžio aptikimo dažnis ganėtinai panašus, tačiau kontrastinės mamografijos tyrimas trunka gerokai trumpiau - iki 5–10 min. (magnetinio rezonanso tyrimas ~ 30-40 min.), tyrimas geriau toleruojamas dėl paprastesnio atlikimo, išvengiama klaustrofobijos, jį galima atlikti pacientams su kardiostumuliatoriumi, metalo implantais. Taip pat mažesnė tyrimo kaina palyginti su magnetinio rezonanso tyrimu.

Ar kontrastinės mamografijos tyrimui atlikti reikalinga papildoma įranga, instrumentai?

Dr. R. Briedienė: Taip, reikalingas specialus mamografas su programine įranga, automatinis švirkštas, kontrastinė medžiaga.

Ar šio tyrimo metu naudojama kontrastinė medžiaga tokia pati, kaip naudojant atliekant kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso tyrimus?

Dr. J. Ušinskienė: Taip, naudojamos tokios pačios jodo turinčios kontrastinės medžiagos. Kontrasto preparato dozė apskaičiuojama atsižvelgiant į paciento kūno svorį. Nepageidaujamos reakcijos į kontrastinių medžiagų vartojimą yra retos, dažniausiai išryškėja per 30 minučių po suleidimo. Esant rizikos veiksniams, jei moteris serga cukriniu diabetu, arterine hipertenzija, inkstų ligomis, podagra  būtina prieš tyrimą atlikti kreatinino tyrimą ir įvertinti inkstų funkciją.

Ar šis tyrimas leis sumažinti pacientų eiles magnetinio rezonanso tyrimui?

Dr. J. Ušinskienė: Dėl greito atlikimo ir panašaus tikslumo, kontrastinė mamografija gali sumažinti eiles magnetinio rezonanso tyrimui. Žinoma,  visiškai magnetinio rezonanso tyrimo šis tyrimas nepakeis. Ir nėra tokio tikslo – dėl vienų indikacijų moterims bus skiriama  kontrastinė mamografija, o dėl kitų – MRT.

Kuo šis tyrimas svarbus krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje?

Dr. J. Ušinskienė: Šis tyrimas gali būti atliekamas kaip papildomas ištyrimo metodas tankias krūtis turinčioms moterims, kurioms nustatyta didelė ar vidutinė rizika susirgti krūties vėžiu. Tyrimai parodė, jog kontrastinė mamografija yra jautresnis ir specifiškesnis tyrimas aptinkant navikus, palyginti su standartine mamografija arba mamografijos ir ultragarso deriniu.

Neseniai NVI viešėjo Krokuvos profesorė Elžbieta Lučynska, kuri su NVI radiologais dalijosi patirtimi atliekant kontrastinę mamografiją. Kokią praktiką pavyks perimti iš Lenkijos kolegų?

Dr. J. Ušinskienė: Pasak profesorės, šis tyrimas trumpas, lengvai atliekamas, tinka ir moterims su tankiomis krūtimis, o tyrimo tikslumas prilygsta magnetinio rezonanso tyrimui. Ji remiasi savo daugiau nei 1000 pacienčių patirtimi. Jos nuomone, tyrimą nesudėtinga atlikti tose gydymo įstaigose ar centruose, kuriuose nėra galimybės atlikti magnetinio rezonanso tyrimo.  Todėl galime teigti, jog kontrastinė mamografija gali pagreitinti diagnostiką ir sutrumpinti laukimo eiles magnetinio rezonanso tyrimams.

Ačiū už pokalbį.





Atnaujinta 2023-03-02 08:45