Atgal

„Medikamentinės vėžio terapijos raida: istorija, faktai ir prisiminimai“: pristatyta doc. dr. Birutės Brasiūnienės knyga

   Kov. 10, 2023

Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatyta doc. dr. Birutės Brasiūnienės  knyga „Medikamentinės vėžio terapijos raida: istorija, faktai ir prisiminimai“. Įvykis tikrai ne kasdienis, tad nenuostabu, jog  į šventinę popietę  vienoje iš bibliotekos viešųjų erdvių – Vytauto Landsbergio bibliotekoje – atskubėjo ne tik Instituto kolegos, kiti vilniečiai, bet ir medikai iš Kauno, Aukštadvario, rėmėjai.

Tai pirmoji tokio pobūdžio knyga Lietuvoje – apžvelgianti onkologijos chemoterapijos raidą visoje Lietuvoje bei pristatanti šioje srityje dirbančius medikus.  Apie šį istorinį profesinį leidinį puikius atsiliepimus parašė VU Medicinos fakulteto dekanas prof. Dalius Jatužis, žurnalo “Rožinis gyvenimas” leidėja, žurnalistė Ieva Kašauskaitė Petrauskienė ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Kaip pasakė pati knygos idėjos autorė ir sudarytoja gydytoja onkologė chemoterapeutė B. Brasiūnienė, šįvakar gražiame kolegų būryje ir puikioje aplinkoje pristatoma  knyga yra apie mus šiandien, apie tuos medikus, kurie dalyvauja gydant pacientus chemoterapija. „Kai gavau prieš pusantrų metų užduotį, rengiantis paminėti Nacionalinio vėžio instituto 90-ąjį jubiliejų, paruošti pranešimą apie NVI Chemoterapijos skyrių, supratau, kad tema užsitarnavusi daug  didesnio dėmesio. Skyrius praeitais metais minėjo 60-ąjį jubiliejų, šios specifinės medikų specialybės ir nedidelės medikų bendruomenės pradininkų jau nebėra tarp mūsų, chemoterapijos klinikoje technologijos keičiasi sparčiai, greitai nebeliks to rankų darbo, kurį atliekame šiandien.  Progresas visada yra puiku, bet reikia stabtelėti ir prisėdus užfiksuoti akimirką, kuri rytoj taps istorija. O, svarbiausia, norėjau parodyti ir prakalbinti žmones, visus kasdien drauge esančius kolegas, kurie dirba dėl mūsų pacientų ir kurių pasišventimas savo profesijai ir įdedama širdies šiluma padeda pacientams keliauti per ligą“, – sako doc. dr. B. Brasiūnienė.

Knygos idėjos autorė ir sudarytoja mano, jog sumanymas pavyko ir dėl to, kad kolegos patikėjo idėja, siuntė savo prisiminimus, ieškojo ir atsiuntė archyvines nuotraukas. „Dėkoju knygos konsultantams prof. Janinai Didžiapetrienei, prof. Sonatai Jarmalaitei, prof. Elonai Juozaitytei, gydytojui Alvydui Česui. Dėkoju kolegoms NVI ir kitų Lietuvos įstaigų chemoterapeutams, kitų profesijų gydytojams, POLA direktorei Neringai Čiakienei, lietuvių kilmės prof. Ursulai Matulonis iš Dana Farber Vėžio centro, JAV už palaikymą, savų patirčių ir prisiminimų pasidalijimą kuriant knygos turinį“, – sako doc. dr. B. Brasiūnienė.

Autorė sako, jog drąsos padaryti šį darbą įkvėpė ir noras parodyti pavyzdį jaunesniems kolegoms, kad jie toliau turės ne tik atlikti savo tiesiogines pareigas, bet dirbdami, kaupdami savas patirtis, palikti žinią apie šių dienų medikamentinę vėžio terapiją ateinančioms kartoms. Knygos pristatymo renginyje dalyvavusi ir kalbėjusi šeimos gydytoja Jurga Dūdienė viešai įvardijo Šeimos gydytojų sąjungos ketinimą imtis panašaus projekto. „Dalyvaudama tokiame puikiame kolegų susibūrime, klausydama įdomių liudijimų, atvirų žavingų pasakojimų, jau parašiau žinutę kolegoms, gavau pritarimą – rašysime ir mes knygą ar kažką panašaus“, – su užsidegimu pasakė J. Dūdienė.

Knygos sudarytoją ir autorę doc. dr. B. Brasiūnienę sveikino NVI laikinasis vadovas dr. Ernestas Janulionis, Chemoterapijos skyriaus vyr. ordinatorė dr. Lina Daukantienė ir NVI Chemoterapijos skyriaus kolegos, Kauno klinikų gydytoja onkologė chemoterapeutė Edita Juodžbalienė, prof. Sonata Jarmalaitė, į diskusiją jungėsi ir jaunieji NVI gydytojai rezidentai bei kiti svečiai. Buvo perskaitytas prof. Janinos Didžiapetrienės sveikinimo laiškas.  

Knygos pristatymo formatas irgi pasirinktas ne atsitiktinai. Svarbus buvo medikų rašomų knygų bei knygų apie onkologiją žinių visuomenės ir šių dienų kultūros kontekste aspektas bei požiūris, kaip visuomenė mato ir vertina mūsų, onkologų, nešamą žinią apie chemoterapijos profesijos užkulisius. Tokį renginį, medikų ir kultūros simbiozę puikiai suvaldė moderatorius prof. Eugenijus Skerstonas, tolimas medicinai ir, kaip pats sakė, bijantis gydytojų ir mojantis ranka į bet kokią ligų prevenciją. Ekonomistas, socialinių mokslų daktaras, vertėjas, apdovanotas Prancūzijos meno ir literatūros ordinu,  dešimties knygų gyvensenos ir išvaizdos kultūros temomis, pristatinėjo knygą kviesdamas ir vakaro dalyvius dalytis savo mintimis, prisiminimais, kurie nepateko į knygos puslapius. Moderatorius, vis nukrypdamas į gyvensenos pozityvumą, kalbėjo apie prioritetą kultūrai, apie dėmesį žmogaus orumui ir neišvengiamam optimizmui, jis publiką uždegė ir vedė malonią diskusiją apie visiems medikams rūpimus dalykus – mediko etiketą darbe, jo santykius su kolegomis, santykius su pacientais, pagarbą žmogui.

Knyga visuomenei bus prieinama Lietuvos miestų bibliotekose, pacientų draugijų ir onkologijos įstaigų skaityklose.

 





Atnaujinta 2023-03-12 19:13