Atgal

NVI, VU ir VULSK sieks tapti Visapusiškos vėžio priežiūros centru

   Kov. 28, 2023

Vilniaus universitetas (VU), Nacionalinis vėžio institutas (NVI) ir Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos (VULSK) pasirašė bendradarbiavimo sutartį, siekiant kartu spręsti su onkologinių pacientų interesais ir onkologijos mokslo bei mokymo vystymusi susijusius klausimus.

VU, NVI ir VULSK apjungs savo pastangas, patirtį, darbą ir žinias rengiant ir įgyvendinant vėžio strategiją onkologinių ligų sveikatos priežiūros klausimais, vykdant klinikinius, taikomuosius ir fundamentinius tyrimus, spręs onkologinių pacientų, onkologijos mokslo ir mokymo problemas diegiant mokslo naujoves, diagnostikos ir gydymo technologijas ir inovacijas medicinos srityje.

„Džiaugiamės, kad Vilniaus universitetas, vykdydamas aukščiausio lygio mokslinius tyrimus, bendradarbiauja su nacionalinės sveikatos priežiūros institucijomis ir taip prisideda prie opių, Lietuvoje ir pasaulyje aktualių problemų sprendimo. Tikimės, kad dirbant kartu pavyks pasiekti ambicingo tikslo – sukurti Visapusiškos vėžio priežiūros centrą“, – sako VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

Atsižvelgiant į Europoje vykdomą Kovos su vėžiu planą (angl. EU Beating Cancer Plan), bendradarbiaujančios įstaigos sieks gauti Europos vėžio institutų organizacijos (OECI) akreditaciją kaip onkologines paslaugas teikiantis bei mokslinius tyrimus atliekantis Visapusiškos vėžio priežiūros centras (angl. Comprehensive Cancer Centre), kuris atitinka visus OECI suformuluotus onkologijos srities institutų standartus. Tokio centro statusas pasaulyje reiškia, kad centras ne tik vykdo vėžio prevenciją ar teikia medicinines paslaugas, bet ir plėtoja aukščiausius mokslinius tyrimus šioje srityje.

„Vertiname šią trišalę sutartį kaip neabejotiną naudą mūsų pacientams, kaip dar vieną žingsnį diegiant Lietuvoje personalizuotos medicinos principus, kurie leis kiekvienam vėžiu susirgusiam Lietuvos gyventojui gauti šiuolaikiškas, mokslo pažangą atitinkančias paslaugas. Nacionalinis vėžio institutas beveik du dešimtmečius aktyviai dalyvauja OECI veikloje, o nuo 2013 m. yra OECI akredituotas kaip klinikinis vėžio centras. Tvirtai tikiu, jog Visapusiškos vėžio priežiūros centras taps veiksmingos partnerystės struktūra“, – sako NVI mokslinis sekretorius, vykdantis NVI direktoriaus funkcijas dr. Ernestas Janulionis.

Sutartis pasirašyta atsižvelgiant į tai, jog VULSK ir NVI yra asmens sveikatos priežiūros įstaigos, teikiančios aukščiausio lygio, modernias asmens sveikatos paslaugas pacientams, sergantiems onkologinėmis ligomis, o VU – universitetas vykdantis įvairių pakopų gyvybės, medicinos ir sveikatos mokslų studijas bei ruošianti įvairių profesinių kvalifikacijų specialistus, dirbančius onkologijos srityje. Šioms įstaigoms bendradarbiaujant, onkologiniams pacientams bus siekiama pasiūlyti ir teikti geriausią onkologinių ligų diagnostikos ir gydymo sistemos modelį bei kokybiškas paslaugas, taip prisidedant ir prie Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos stiprinimo bei gerinimo, asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo didinimo bei kitų aktualių klausimų sprendimo.

„Santaros klinikos – universiteto ligoninė, todėl turi galimybę glaudžiai bendradarbiauti ir naudotis visų VU tikslinių ir biomedicininių mokslų padalinių potencialu. Tai suteikia prieigą prie VU aukštųjų technologijų ir leidžia diversifikuoti mokslinių paieškų frontą. Trišalė sutartis suteiks galimybę ir NVI naudotis VU baze, itin praplės instituto mokslinį bei gydomąjį arsenalą ir įgalins kartu su Santaros klinikomis siekti aukštesnės tarptautinės akreditacijos“, – pabrėžia VUL Santaros klinikų generalinis direktorius prof. Feliksas Jankevičius.

Bendradarbiavimo sutartį pasirašė VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas, VULSK generalinis direktorius prof. dr. Feliksas Jankevičius ir NVI mokslinis sekretorius, vykdantis direktoriaus funkcijas dr. Ernestas Janulionis.

 





Atnaujinta 2023-03-31 11:11