Atgal

Netektis: amžinybėn iškeliavo NVI Fitoterapijos laboratorijos įkūrėjas ir fitoterapijos puoselėtojas Juozas Ruolia

   Geg. 12, 2023

Atsisveikiname su Juozu Ruolia

1950 – 2023

Amžinybėn iškeliavo Nacionalinio vėžio instituto ilgametis bendradarbis, mūsų mielas kolega, fitoterapijos laboratorijos įkūrėjas ir fitoterapijos puoselėtojas Juozas Ruolia.

Fitoterapija – šia svarbia netradicinės medicinos sritimi – Juozas Ruolia susidomėjo seniai, pratęsdamas šeimos tradiciją. Pamėgtos  srities praktinei veiklai jis atsidavė su visa jam būdinga aistra, kūryba ir maksimaliomis žmogiškosiomis pastangomis. Nuosekliai gilindamas fitoterapijos žinias, talentingai panaudodamas jas onkologinių ligų gydymo praktikoje Juozas Ruolia tapo šios srities autoritetu – jis dirbo ir konsultavo pacientus remdamasis integracinės onkologijos principais, yra drauge su Lietuvos mokslininkais sukūręs specialios medicininės paskirties maisto produktą, padedantį  žmogaus saugoje nuo vėžio pasikartojimo.

Racionalią augalinės kilmės medžiagų reikšmę priešnavikinės terapijos metu J. Ruolia patvirtino daugelyje savo pranešimų, straipsnių ir televizijos laidų metu. Didelio pasisekimo sulaukė jo knyga „Septynios galimybės kaip saugotis vėžio pasikartojimo“, kuri parašyta remiantis ilgamečių stebėjimų ir tyrimų rezultatais.

Juozo Ruolios pastangomis 1991 m. Vilniaus universiteto Onkologijos institute (tada –Nacionaliname vėžio institute) buvo įkurta Fitoterapijos laboratorija, kurios veikla ilgainiui integravosi į onkologinės pagalbos sistemą ir užėmė svarbią vietą onkologinėje įstaigoje. J. Ruolia visada pabrėždavo, kad kol kas nėra mokslo įrodyta, kad gydymas augalais galėtų radikaliai padėti susirgusiems vėžiu, nors iš kai kurių augalų yra pagaminta veiksmingų vaistų sergantiesiems piktybiniais navikais. J. Ruolia pabrėždavo, kad gydymas žolėmis – yra svarbi sudėtinė paliatyvaus gydymo dalis, padedanti pacientui nuo ligos pasikartojimo, veiksminga psichoterapinė priemonė.

Gerai išmanydamas gydančiųjų augalų savybes Juozas Ruolia išklausydavo atidžiai kiekvieną pacientą, įsigilindavo į jos ligos istoriją – fitoterapinės priemonės, kurias fitoterapeutas rekomenduodavo, buvo individualiai pritaikytas kiekvienam pacientui, kas atitinka šiuolaikinio sudėtinio individualizuoto onkologinio gydymo tendencijas. Pažymėtinas dar vienas neeilinis Juozo Ruolios sugebėjimas – tai mokėjimas ypač nuoširdžiai, rūpestingai ir įtaigiai bendrauti su pacientais, perduoti jiems savo energiją ir optimizmą. Todėl niekam nebūdavo nuostabu, kad daug pacientų, siekė ir gaudavo fitoterapeuto pagalbą, patarimą, palaikymą. Į nesuskaičiuojamas viešąsias paskaitas įvairiuose Lietuvos kampeliuose susirinkdavo minios klausytojų. Spausdintų J. Ruolios darbų sąraše – apie 200 straipsnių, nemažai jų parengta bendradarbiaujant su klinicistais, mokslo darbuotojais.

Nuo 1977 m. J. Ruolios veikla susijusi su medicinos darbuotojų kvalifikacijos tobulinimo įstaigomis. Buvo Slaugos darbuotojų tobulinimosi ir specializacijos centro generalinis direktorius, Gydytojų vadovų sąjungos narys. Juozas Ruolia – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiaus kavalierius, nusipelnęs Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojas.  

Nacionalinio vėžio instituto bendruomenė reiškia gilią ir nuoširdžią užuojautą velionio šeimai ir artimiesiems.

 

Velionis pašarvotas Vilniaus laidojimo rūmuose (Olandų g. 22, 6 salėje).

Gegužės 13 d. (šeštadienį) karstas su velioniu išnešamas 9.30 val.

Mišios bus laikomos Ceikinių Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčioje (Ignalinos raj.) 12 val.

Apie 13 val. įvyks laidotuvės Ceikinių kapinėse.

 

 





Atnaujinta 2023-05-12 14:03