Atgal

Mokslo ir žinių dienos proga NVI bendruomenę sveikino garbūs svečiai, skambėjo „The Beatles“ dainos

   Rgs. 04, 2023

Rugsėjo 4 d. Nacionaliniame vėžio institute, Didžiojoje prof. Kazimiero Pelčaro salėje vyko tradicinė, NVI kolektyvą suburianti Mokslo ir žinių dienos šventė. Bendruomenę sveikino NVI vadovas dr. Ernestas Janulionis, Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, Ministrės pirmininkės patarėja dr. Živilė Gudlevičienė, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas, prof. Dalius Jatužis, signataras, advokatas Česlav Okinčic, Lietuvos onkologų draugijos direktorius dr. Audrius Dulskas. Šventėje dalyvavo Lietuvos lenkų medikų draugijos pirmininkė Eleonora Kvaščevičienė, įmonės "Orlen Lietuva" veiklos palaikymo direktorė Laura Vyšniauskaitė. NVI bendruomenei skambėjo legendinės grupės „The Beatles“ dainos – koncertą surengė Rafailo Karpio ir Jokūbo Bareikio projektas „The Beatles Show“. Šventę organizavo Nacionalinis vėžio institutas ir Lietuvos onkologų draugija.

„Lietuvos mokslo ir studijų įstatymas apibrėžia mūsų įstaigą, kaip valstybinį mokslo institutą. Tad mūsų garbė ir privilegija švęsti šią šventę. Turime mokslo padalinius ir mokslo darbuotojus, daugelis klinicistų dirba mokslo darbą, atlieka eksperimentus. Mūsų įstaigoje dirba daug daugiau įvairių specialybių žmonių, įvairiais aspektais dalyvaujančių mokslo vystyme. Mokslo procese dalyvauja kita didelė mūsų bendruomenės dalis – slaugytojos, jos ima mėginius, mokslui reikalingą medžiagą. Be to, mes esame Vilniaus universiteto mokslo ir mokymo bazė, kur ateina studentai, rezidentai, kitų įstaigų gydytojai mokytis, tobulėti. Esame mokymo bazė dviejų pagrindinių onkologijos specialybių  – onkologų chemoterapeutų ir onkologų radioterapeutų.

Visai neseniai buvome gerai įvertinti išorinių – Lietuvos mokslo tarybos ekspertų. Toks vertinimas vyksta kas penkeri metai. Rezultatai šį kartą geri. Medicinos vertinimas nuo trejeto pakilo iki ketverto. Ką tik sulaukėme ir kitos geros žinios – Europos vėžio institutų organizacijos ekspertai suteikė  reakreditaciją dar penkeriems metams kaip mokslo ir klinikos padalinius turinčiam klinikiniam vėžio centrui. Linkiu instituto bendruomenei tolimesnių gerų pasiekimų tiek klinikoje, tiek moksle,“ - su naujų darbų pradžia kolektyvą sveikino NVI vadovas dr. E. Janulionis.

NVI bendruomenei sveikinimus siuntė ir Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys: „Mokslas ir žinios iš uždarų karalių ir diduomenės bibliotekų, salonų įsiveržė į mokyklų klases, universitetų auditorijas ir kiemus. Dabar mes turime ir žinių pagrindu suburtus verslumo slėnius. Turime ir specializuotus institutus, kaip šis. Progresas, apie kurį retai susimąstome. Progresas, kurio dalyviai esame, kartais to neįsisąmonindami. Žmogus yra prasmės ieškanti būtybė. Noriu palinkėti, kad švęsdami šią dar vieną pamečiui besikartojančią šventę, matytume prieš akis gydytojų ir mokslininkų nueitą kelią. Matytume, kad iš eilinių žinių ir mokslo švenčių gimsta neeiliniai pasiekimai, kurie lydi mus. Ir moksliniai, ir sveikatos, taip reikalingi visai Lietuvos valstybei ir visuomenei. Su Švente visus, energijos, empatijos ir atkaklumo visiems metams į priekį,” – linkėjo ministras.

Įvardydama save onkologų bendruomenės nare Ministrės pirmininkės patarėja dr. Ž. Gudlevičienė kalbėjo: „Ši Mokslo ir žinių diena yra ir mūsų visų šventė. Jūs esate akademinė bendruomenė. Mokslas ir žinios yra Jūsų visų kasdieninis gyvenimas. Jūsų specialybė – mediko, sveikatos apsaugos darbuotojo, medicinos mokslo srityje dirbančių žmonių, yra tokia, kad mokytis reikia kiekvieną dieną. Mokytis reikia visą gyvenimą. Jūsų veiklos pobūdis verčia tobulėti ir jūs tą sėkmingai darote. Jūs turite mokslo ir praktikos įstaigą, turite didžiulę patirtį, kurią puoselėjote ilgus metus. Norėčiau pasakyti savo Mokytojos profesorės Janinos Didžiapetrienės žodžiais: „Nepamirškime, kad ne pacientas tarnauja mokslui, o visgi mokslas tarnauja pacientui“. Tegu naujos technologijos, kurios atrandamos mokslinėse laboratorijose ir sparčiai diegiamos į praktiką,  tampa jūsų kasdieniniais įrankiais, o medikų ir mokslininkų darbas kartu tebūnie nuolatinis procesas. Linkiu ir tokiau tęsti šią gražią vienovę.“

Kuo nuoširdžiausiai sveikindamas savo ir VU Rektoriaus vardu, VU MF dekanas prof. D. Jatužis linkėjo kuo geriausios sėkmės, kloties būsimuose darbuose, moksle, klinikoje, praktikoje: „Mes, kaip kolegos, esame tokioje disciplinoje, kurios centre stovi žmogus. Jo sveikata, sveikatos išsaugojimas, jo gerovės, jo gyvenimo kokybės palaikymas. Niekam nekyla abejonių, koks prasmingas mūsų darbas. Tačiau gyvename globalių išbandymų metu. Pandemija, karas – prieš dešimtmetį niekas net nesapnavo apie tokius iššūkius. Mašininis mokymasis, dirbtinis intelektas, kurie beldžiasi į mūsų duris. Labai reikia pagalvoti, kaip su tuo susibendrauti ir padaryti šias naujoves savo įrankiu. Tai gula ant mūsų pečių, gula ant kiekvieno iš mūsų kaip individo. Deja, mūsų kasdienybe tampa ir persitempimas, pervargimas, perdegimas, nuolatinė įtampa, kova. Labai džiugu, kad turite tokią šaunią tradiciją surengti mokslo metų pradžios šventę. Juk būtina susirinkti, atsipalaiduoti, padiskutuoti. Džiugu, kad kiekvienas jūsų bendruomenės narys, žmogus, darbuotojas turi tokią pačią galimybę. Universitetas, visas Santaros miestelis pagarbiai žiūri į jūsų institutą. Šalia statomas mokslo centras duris turėtų atverti sausio 1 d., na, gal kiek pavėluos. Šis centras svarbus mokslo prasme, bendradarbiavimo prasme – visoms įstaigoms, visiems padaliniams, tarnyboms, kurie dirba čia, Santaros miestelyje. Reikia eiti į priekį, tad linkiu visiems sėkmės – jums ir mums,“ - kalbėjo profesorius. 

Ilgametis NVI bičiulis, signataras Č. Okinčic pasakė: „Didelė garbė stovėti prieš jus ir sveikinti jus akademinių metų pradžioje. Universitetas rūpinasi medicinos mokslu, esu vienas iš tų VU tarybos narių, kuris prieš eilę metų priėmė sprendimą dėl medicinos mokslų centro statybų. Mano manymu Lietuvos medicinos mokslas yra tiek pažangus, kad privalo turėti specialias tam skirtas patalpas ir geriausią pasaulyje techniką. Noriu patikinti, kad Nacionalinis vėžio institutas yra įstaiga, kuriai daug metų. Didžiuojuosi tuo, kad rūpinatės istorija. Tai visuotinis dalykas, gydytojams nėra  nei sienų, nei pertvarkų. Jiems pagrindinis dalykas – pacientas. Esu įsitikinęs, kad sugebėjęs išlaikyti nepriklausomybę Nacionalinis vėžio institutas privalo būti savarankiška institucija. Juolab dabar – kai jūsų institutas yra Europos vėžio institutų organizacijos dalis. Esu labai laimingas, kad institutas yra gerose rankose. Linkiu geros akademinių metų pradžios, geros sveikatos, daug laimės. Kad šie metai atneštų daug gerų laimėjimų.“

Neseniai pareigas pradėjęs eiti Lietuvos onkologų draugijos (LOD) direktorius doc. dr. Audrius Dulskas, naudodamasis proga bendruomenei  pristatė naują LOD valdybą.

„Penktadienį visi socialiniai tinklai buvo pilni mokslo metų pradžios nuotraukų. Šia proga norėčiau pacituoti išradėją Tomą Edisoną. „Niekada nenustok mokytis. Nesvarbu, kiek kartų nepasiseks“. Taigi labai svarbu nenustoti mokytis ne tik galva, bet ir rankomis. Tai svarbu mums, chirurgams. Linkiu šios gražios šventės proga susitelkti ir dirbti mūsų pacientų labui,“ – palinkėjo doc. dr. A. Dulskas.

NVI bendruomenei skambėjo ne tik sveikinimai, bet ir muzika. Koncertą Didžiojoje prof. Kazimiero Pelčaro salėje surengė Rafailo Karpio ir Jokūbo Bareikio projektas „The Beatles Show“. Projekto autoriai NVI kolektyvui pristatė muzikinę legendinės grupės „The Beatles“ istoriją – skambėjo tokios visiems puikiai žinomos dainos, kaip „Yesterday“, „All You Need Is Love“, „Let It Be“ ir kiti žymiausi kūriniai. Po renginio kolektyvas susibūrė prie šventinio kavos puodelio.

 





Atnaujinta 2023-09-04 15:17