Atgal

Į produktyvią mokslinę ir klinikinę diskusiją pakvietė radioterapeutai: mokslas ir technologijos radioterapijoje

   Vas. 12, 2024

„Mokslo bei technologijų naujovės ir radioterapijos pažanga“ – Lietuvos spindulinės terapijos sąjungos hibridinėje mokslinėje konferencijoje, pasižymėjusioje ypatinga mokslinės ir klinikinės diskusijos atmosfera, tiksliais ir naudingais iškeltais klausimais, išskirtiniu kolegiškumu, dalyvavo gausus būrys kolegų iš visų Lietuvos gydymo įstaigų, kuriose teikiamos spindulinės terapijos paslaugos onkologinėmis ligomis sergantiesiems. 78 dalyviai prof. Kazimiero Pelčaro salėje gyvai klausėsi pranešimų ir dalyvavo diskusijose, 40 dalyvių pasijungė nuotoliniu būdu.

Simboliška, jog dvi konferencijos sesijas moderuoti buvo pakviesti ilgamečiai NVI darbuotojai, Lietuvos spindulinės terapijos sąjungos sumanytojai ir įkūrėjai, patyrę radioterapijos klinikos praktikai ir mokslinių projektų tyrėjai  dr. Vydmantas Atkočius ir dr. Ernestas Janulionis.

Radioterapeutų konferencijos dalyvius sveikindamas NVI direktorius doc. dr. Valdas Pečeliūnas pasižadėjo skirti radioterapijai ne mažesnį dėmesį, nei buvo iki šiol skiriama. „Mums, kaip institucijai yra didelė garbė priimti tokių garbingų žmonių būrį ir būti namais šiai konferencijai, šiam renginiui. Esu hematologas, didžiąją dalį gyvenimo buvau spindulinės terapijos vartotojas, kadangi dalis pacientų būdavo nukreipiami šiam gydymui. Tai labai reikšminga pagalba. Bet tiesiogiai, kaip žmogus, kuris dalyvauja radioterapijos veikloje, esu tik 2,5 mėnesio, kai tapau šios institucijos vadovu. Šioje institucijoje radioterapija yra labai garbingoje vietoje: radioterapiją turime ir klinikinėje veikloje, ir mokslinėje veikloje. Su šia veikla teko susipažinti detaliau. Kol kas 2,5 mėnesio turėjau labai įvairios veiklos. Negalvoju, kad esu labai pažengęs radioterapijoje. Turiu patirtį, kurią atsinešiau iš gyvenimo. Iš savo pusės, norėčiau pasakyti: stengsiuosi, kad institucijos požiūris į radioterapiją niekaip nenukentėtų. Prieš mane Institutui vadovavo gerbiamas dr. Ernestas Janulionis, kuris yra profesionalus radioterapeutas. Mano didelis įsipareigojimas bendruomenei ir institucijai, kad radioterapija gaus tikrai ne mažiau dėmesio. O jeigu pavyks padaryti kažką geriau, labai džiaugčiausi. Manau, kad gerbiamas Ernestas neįsižeis, o ateitis parodys“, – pasakė doc. dr. Pečeliūnas.

Pastarųjų 8 metų statistika, duomenys valstybės mastu, rodo, jog radioterapijos paslaugų dinamika, žmonių, dirbančių šioje srityje, skaičius kinta. „Turiu pasakyti, kad tendencijos nėra vienareikšmiškai šviesios. Radioterapeutų Lietuvoje nuo 2014 m. iki šių metų sumažėjo 10 procentų. Kai tuo tarpu chemoterapeutų padidėjo 5 procentais, hematologų – beveik 30 procentų. Jeigu žiūrėtume į  paslaugų skaičių, vidutiniškai radioterapijos paslaugų skaičius sumažėjo apie 20-25 procentų. Vertinant Covid-19 laikotarpį ir 2022 metus, matosi aiškios tendencijos, kad situacija atsistatė“, – kalbėjo doc. dr. V. Pačelūnas.

Suprasdamas šios medicinos ir mokslo srities prasmę, doc. dr. V. Pečeliūnas pabrėžė, jog labai svarbu, kad tokios konferencijos vyksta. „Atidžiau peržiūrėjau programą, ji labai aktuali. Tikiuosi, kad tokios konferencijos padidins šios srities matomumą, motyvaciją jauniems specialistams ateiti į šią sritį, motyvaciją esamiems specialistams tobulėti. To norėčiau šiandien ir palinkėti. Savo labai neprofesionaliu žvilgsniu norėčiau paminėti du dalykus iš konferencijos programos: tai FLASH radioterapijos tema ir labai sveikinu dėl paskutinės diskusijos apie personalizuotą mediciną ir radioterapiją. Kadangi personalizuota medicina tikrai yra onkologijos ateitis, onkologija skaidosi, iš vienos ligos tampa daug ligų, personalizuotas požiūris yra ateitis. Labai smagu, kad mūsų bendruomenėje apie tai yra diskutuojama“, – linkėdamas konferencijos dalyviams produktyvaus dabo pasakė doc. dr. V. Pečeliūnas.

Dr. Erika Korobeinikova iš LSMU Kauno klinikų, vadovaujanti Lietuvos spindulinės terapijos sąjungai, padėkojo NVI direktoriui už sveikinimo žodžius, o šeimininkams – už svetingumą. „Tikrai sava vieta ir besibaigiančios žiemos dieną tikiuosi, kad ši konferencija mums duos žinių. Ši konferencija negalėjo įvykti be organizatorių, kurie daug padėjo, be Lietuvos spindulinės terapijos sąjungos, Nacionalinio vėžio instituto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto. Labai tikiuosi, kad konferencijoje atskleisime jos temą „Mokslo bei technologijų naujovės ir radioterapijos pažanga“, – pasakė dr. E. Korobeinikova.

Konferencijos tema, kaip ir tikėjosi LSTS pirmininkė, buvo atskleista išsamiai ir plačiai. Onkologai radioterapeutai, radiologijos technologai, medicinos fizikai, onkologai chemoterapeutai ir kitų specialybių onkologai, radiologijos technologai dalijosi savo klinikų patirtimi, į onkologijos kliniką žengiančiomis mokslo pažangos inovacijomis bei ateities perspektyvomis – FLASH radioterapija, biožymenų panaudojimu individualizuojant gydymą, onkologijos klinikos kasdienybėje sukaupta patirtimi.  Visa konferencija vyko tarsi vienos didelės daugiadalykės onkologų komandos posėdis, kuriame diskutavo  Nacionalinio vėžio instituto, VUL Santaros klinikų, LSMU Kauno klinikų, Klaipėdos universitetinės ligoninės specialistai.

Konferencijoje pranešimus perskaitė radioterapeutas prof. Donatas Vajauskas (LSMU KK), medicinos fizikai: dr. Jonas Venius (NVI), Tadas Didvalis (LSMU KK), radiologijos technologai: Rūta Dobilaitė ir Vakarė Elkimavičienė  (LSMU KK), Andra Gasiūnaitė ir Šarūnas Šulcas (NVI), radiologė Renata Komiagienė (VUL SK), radioterapeutai: dr. Erika Korobeinikova (LSMU KK), dr. Aista Pleskienė (KUL), Rita Steponavičienė, gydytoja rezidentė Gabrielė Bielinytė.

Diskusijoje personalizuotos medicinos klausimais dalyvavo chemoterapeutė doc. dr. Birutė Brasiūnienė (NVI), radioterapeutės - Asta Žilevičienė (NVI) ir dr. Erika Korobeinikova (LSMU KK).

Sesijas moderavo dr. Jonas Venius, Rita Steponavičienė, dr. Juras Kišonas, dr. Vydmantas Atkočius, dr. Ernestas Janulionis, doc. dr Laimonas Jaruševičius.

Pasibaigus konferencijai buvo aptartos Lietuvos spindulinės terapijos sąjungos veiklos gairės.

 





Atnaujinta 2024-02-12 15:48