Atgal

VI prof. L. L. Griciūtės vardo konferencijoje – dėmesys vėžio diagnostikai, gydymui, diskutuota apie paciento kelią

   Kov. 01, 2024

Pirmoji pavasario diena paženklinta tradiciniu, jau šeštą organizuojamu renginiu – kontaktine konferencija „VI prof. Liudvikos Laimos Griciūtės vardo NVI konferencija: vėžio prevencijos, diagnostikos ir gydymo aktualijos“. Konferencija skirta visų specialybių gydytojams ir slaugytojoms. Taip pat surengta „Pacientų akademija“, kurioje NVI specialistai atsakė į POLA narių klausimus.

Konferenciją atidaręs Nacionalinio vėžio instituto direktorius doc. dr. Valdas Pečeliūnas prisiminė ypač svarbų prof. L. L. Griciūtės indėlį į onkologiją. „Labai džiugu pradėti šią, jau šeštąją prof. L.L. Griciūtės vardo konferenciją. Šioje konferencijoje dalyvauju pirmą kartą, šioje onkologų bendruomenėje esu naujas žmogus, tačiau hematologu dirbu nuo 2002 m.  Nepažinojau profesorės asmeniškai, bet šiandien kaip tik sueina 100 dienų, kai dirbu Nacionaliniame vėžio institute. Taigi, per tas 100 dienų turėjau progų nemažai sužinoti ir susipažinti su bendruomene. Pradėdamas šią konferenciją, norėčiau šiek tiek papasakoti, ką aš sužinojau apie profesorę Griciūtę. Tai yra žmogus, jungiantis dvi nepriklausomybes. L. L. Griciūtė gimė 1926 m. Nepriklausomoje Lietuvoje. 1941 m. su tėvais buvo ištremta į Jakutiją, vėliau grįžo iš tremties, baigė mokslus Kaune, vėliau mokslus ir mokslo darbus tęsė tuometiniame Leningrade, grįžo į Lietuvą ir turėjo progą stažuotis Prancūzijoje, Genetikos institute. Tai buvo 1960 m., kai žodis „genetika“ tik atsirado pasaulyje. Vėliau dirbo Tarptautiniame vėžio tyrimų centre Lione 6 metus ir po šios patirties grįžo į Tarybų Lietuvą. Ji į mūsų okupuotą šalį atnešė Europą: europinį ir pasaulinį vėžio supratimą. Profesorė daugiausia orientavosi į vėžio prevenciją. Labai džiaugiuosi, kad šiandienos konferencijos pirmoji sesija susijusi su vėžio prevencija ir manau, kad tai yra pagarbos demonstravimas profesorei. Kalbėjau su Instituto žmonėmis, jie profesorę prisimena kaip labai malonų ir nuosaikų, protingą, intelektualų žmogų. Šiek tiek gaila, kad man asmeniškai jos neteko pažinti. Jos vedamasis motyvas yra smalsumas. Manau, kad onkologijoje ši sentencija išlieka aktuali. Apie tai šiandien kalbu savo pranešime,“ – kalbėjo doc. dr. V. Pečeliūnas.

Svarbioms vėžio kontrolės aktualijoms, prevencinių programų pokyčiams ir tobulinimui dėmesį rodo konferencijos darbe dalyvaudami sveikatos politikai: SAM specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Inga Cechanovičienė ir LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. Pasak I. Cechanovičienės, Lietuvoje vykdomos net penkios profilaktinės programos, o keliose Europos Sąjungos šalyse nėra nei vienos, taip pat jose daug kitų vėžio kontrolės problemų, kurių nėra mūsų šalyje.

Už pakvietimą dalyvauti konferencijoje, kurioje diskutuojama labai aktualiomis temomis, labai dėkojo Antanas Matulas. "Sveikatos reikalų komitete sprendžiami aktualūs sveikatos priežiūros klausimai, taip pat dėl nepakankamo sveikatos srities finansavimo. Džiaugiuosi, kad girdime ne tiek daug priekaištų Sveikatos apsaugos ministerijai, vis daugiau konstruktyvaus darbo. Įvyko nemažai sisteminių pokyčių – tai ir šeimos gydytojų komandos plėtimas, administracinės naštos mažinimas, atvejo vadybininko kūrimas gydymo įstaigose. Judame į gerą pusę", – pasakė A. Matulas. 

LRS Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas A. Matulas tikisi, jog atėję kitų partijų atstovai pratęs gerus darbus. "Pavasario sesijoje vėl bus kalbama dėl prevencinių programų, peržiūrimi finansavimo klausimai", – pasidalijo planais A. Matulas. 

Pirmoji konferencijos dalis, moderuojama NVI direktoriaus pavaduotojos mokslui ir plėtrai prof. dr. Sonatos Jarmalaitės ir NVI direktoriaus pavaduotojo klinikai dr. Mariaus Kinčiaus skirta aptarti vėžio prevencijos naujienoms. Ypatingas dėmesys skirtas personalizuotos medicinos strategijos onkologijoje temai, gimdos kaklelio, krūties vėžio, storosios žarnos vėžio prevencijos naujienoms, Lietuvos prostatos vėžio prevencijos programos modeliui Europai.

Antroji konferencijos dalis, moderuojama NVI direktoriaus doc. dr. Valdo Pečeliūno ir NVI Chemoterapijos su dienos stacionaru vedėjos doc. dr. Birutės Brasiūnienės skirta aptarti vėžio gydymo naujienoms. Dėmesys skirtas temoms apie Lietuvos onkologų partnerystės su tarptautinėmis organizacijomis naudą pacientui, kiaušidžių vėžiu sergančių pacienčių, kurioms nustatyta BRCA geno mutacija, pirmos eilės palaikomąjį gydymą pagal SOLO1 indikaciją, metastazavusį prostatos vėžį, išplitusios inkstų ląstelių karcinomos gydymą, imunoterapijos sukeltus pašalinius reiškinius ir ką apie tai reikėtų žinoti bendrosios praktikos gydytojui, taip pat apie laiku teikiamą paliatyviają pagalbą.

Trečioji konferencijos dalis, moderuojama NVI Onkoginekologijos skyriaus vedėjos dr. Daivos Kanopienės ir Lietuvos chemoterapeutų draugijos prezidento gyd. Alvydo Česo, skirta paciento keliui – temoms apie žaliuosius koridorius ir PSCP patirtis, žaliuosius koridorius universiteto ligoninėje, NVI paciento kelią, paciento iššūkius.

Pirmą kartą surengta nuotolinė „Pacientų akademija“, kurioje Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos nariai pateikė savo klausimus NVI specialistams. Virtualų renginį moderavo NVI gydytojas chirurgas doc. dr. Audrius Dulskas.

Konferencijos organizatoriai – Nacionalinis vėžio institutas ir Lietuvos onkologų draugija.

Prof. L. L. Griciūtė (1926–2018) pirmoji į Lietuvą atvežė vėžio profilaktikos idėją, ją nagrinėjo savo moksliniuose darbuose, siekė vėžio profilaktinių patikros programų įgyvendinimo mūsų šalyje. Todėl kasmetinė NVI ir LOD konferencija, vykstanti ankstyvą pavasarį, dedikuota prof. L. L. Griciūtės atminimui.






Atnaujinta 2024-03-04 13:30