Atgal

Prie iniciatyvos „Rožinė dovana moterims“ prisijungė nauja savivaldybė: pasitikrinti į NVI atvyko Molėtų krašto gyventojos

   Bal. 10, 2024

Iniciatyvos „Rožinė dovana moterims“ dalyvių gretas papildė nauja savivaldybė – atlikti prevencinės mamografijos atvyko moterys iš Molėtų rajono. Anot vicemerės Vaidos Saugūnienės, prie iniciatyvos noriai prisijungė vietos gydymo įstaigos, nevyriausybinės organizacijos, gyventojos. Kadangi Molėtų r. savivaldybė unikali savo demografija – mieste gyvena perpus mažiau gyventojų nei periferijoje, moterų atvežimas savivaldybės organizuojamu autobusu – itin svarbus. Iniciatyvą „Rožinė dovana moterims“ organizuoja Nacionalinis vėžio institutas, Tarptautinė moterų asociacija Vilniuje, Nacionalinė krūties ligų asociacija, Vilniaus kolegija, savivaldybės. Regionų savivaldybių gyventojų atvykimą į NVI išsitirti koordinuoja Tarptautinės moterų asociacijos Vilniuje narė Greta Urmonienė.

Anot Molėtų r. vicemerės Vaidos Saugūnienės, prie pasitikrinti atvykstančios moterų grupės organizavimo prisijungė įvairios organizacijos ir įstaigos, o ir moterys rodė didelį susidomėjimą atvykti į Nacionalinį vėžio institutą, kur joms atlikta prevencinė mamografija. „Labai apsidžiaugėme galimybe sudalyvauti šioje iniciatyvoje. Kai tik gavome kvietimą – mielai jį priėmėme ir, žinoma, kibome į darbus. Žinią pradėjome skleisti per mūsų sveikatos įstaigas, įvairias nevyriausybines organizacijas, socialinius tinklus, savo savivaldybės svetainę, informaciją taip pat patalpinome vietiniame laikraštyje. Kvietėme moteris pagal amžiaus grupes, kurioms priklauso prevencinė patikra, registruotis pas mus. Ir jos mielai sudalyvavo. Labai malonu, kad mums noriai pagelbėjo pirminės sveikatos priežiūros centro vadovai, slaugytojos, šeimos gydytojai, jie žinojo moteris, kurioms pagal programą priklauso pasitikrinti, jas paragino, pakvietė, ir štai – turime labai gražų molėtiškių moterų, kurios atvyko į Nacionalinį vėžio institutą pasitikrinti sveikatos, būrį. Taigi, ilgai kalbinti moterų neteko,“ – sako vicemerė.

„Susidomėjimas šia iniciatyva iš moterų pusės buvo iškart: bendruomenės ir įstaigos buvo informuotos ir tarpinstitucinis bendradarbiavimas buvo kolegialus. Susidomėjo ne tik tos moterys, kurioms programa priklauso pagal amžių, bet ir jaunesnės. Pats moterų registravimas buvo tikrai sklandus, visos buvo nukreipiamos šeimos gydytojų, labai džiaugiamės ir dėkojame visoms įstaigoms, specialistams, kurie įsitraukė,“ – antrina Molėtų rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Gita Lasytė.

Vicemerė atkreipia dėmesį, kad Molėtų r. savivaldybė išsiskiria savo demografija: mieste gyvena du kartus mažiau žmonių, nei rajone, taigi, moterų atvežimas į Nacionalinį vėžio institutą autobusu yra labai aktualus. „Mūsų rajonas yra specifinis: mieste gyvena tik 5 tūkst. gyventojų, o kiti 10 tūkst. išsibarstę po visą rajoną. Moterims, gyvenančioms vienkiemiuose, mažuose miesteliuose ar kaimeliuose yra ganėtinai problematiška ir sunku pačioms savarankiškai vykti į Vilnių. Ši iniciatyva, kai centralizuotai surenkame rajono gyventojas reiškia, kad moterims reikia atvykti tik iki pačių Molėtų. O Vilnių jos pasiekia autobusu, vėliau grįžta atgal į Molėtus. Manau, kad tai yra puiki galimybė. Labai džiugu, kad mes, savivaldybė, moterims galime pagelbėti su atvežimu, surinkimu, užregistravimu. Tai reiškia, kad rūpinamės savo gyventojomis, mūsų Molėtų krašto moterimis, kad jos būtų sveikos, galėtų dalintis savo šypsena ir meile su kitais, galbūt net neštų žinutę, kad reikia rūpintis savimi, paraginti kaimynę pasitikrinti, draugę, dukrą, mamą atvykti į Nacionalinį vėžio institutą ir pasirūpinti savo sveikata,“ – mintimis dalijasi V. Saugūnienė.

Kovą NVI tuo pačiu tikslu lankėsi ir Kupiškio r. gyventojos. Moterys iš šios savivaldybės iniciatyvoje „Rožinė dovana moterims“ kartą jau dalyvavo pernai.

„Mūsų savivaldybė prie šios iniciatyvos prisijungė antrą kartą. Pirmą kartą atvykome spalio mėnesį. Tąkart atvyko du autobusai, šįkart vienas – atvežėme 40 moterų. Moterys, kurios čia lankėsi spalį, labai džiaugėsi, buvo labai laimingos, kad žino savo tyrimų rezultatus, kad viskas gerai, dabar dviem metams laimingos. Norinčiųjų buvo ir daugiau, tačiau joms patikra dar nepriklauso dėl jaunesnio amžiaus. Labai svarbu, kad savivaldybė apmokėjo transportą. Mums artimiausia yra Panevėžio savivaldybė, bet reikia laukti atsakymo, o Nacionaliniame vėžio institute moterys jį sužino iš karto,“- Laimutė Šulnienė, Kupiškio r. savivaldybės atstovė.

Ir Molėtų, ir Kupiškio r. gyventojos taip pat galėjo pasižiūrėti Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriuje esančiu M. K. Čiurlionio kūrybos motyvais sukurtu filmu „Angelų takais“.





Atnaujinta 2024-04-10 14:19