Atgal

Unikalios šviečiamosios iniciatyvos „Onkologai pas gimnazistus” premjera Antakalnio gimmazijoje

   Bal. 15, 2024

Nacionalinė krūties ligų asociacija (NKLA) su partneriais Nacionaliniu vėžio institutu (NVI) ir Lietuvos urologų draugija (LUD) pradėjo šviečiamąją iniciatyvą gimnazijoms „Onkologai pas gimnazistus”. Iniciatyvos idėja ir tikslas – supažindinti vyresniųjų klasių gimnazistus su onkologinių ligų prevencija, savityra, ankstyvųjų požymių atpažinimu. Originalios idėjos sumanytoja – NKLA prezidentė Aušra Bružienė.

„Labai džiaugiuosi ir esu laiminga, kad su partnerių parama ir palaikymu pavyko įgyvendinti jau keletą metų brandintą idėją – nunešti vėžio rizikos ir grėsmės žinutes gimnazistams. Žinias apie vėžį, sveikos gyvensenos svarbą, ligos ankstyvus požymius būtina skleisti tarp jaunų žmonių. Taip pat jaunimui svarbu suprasti, kad šalia mūsų yra žmonės, kurie serga, gydosi, sveiksta. Jauniems žmonėms labai reikalinga žinoti, nebijoti, suprasti, ką jie patys gali nuveikti savo sveikatos labui. Aš esu Nacionalinio vėžio instituto darbuotoja ir pacientė, NVI onkologai mane gydė, palaikė ir kai aš jiems pateikiau iniciatyvos idėją, jie man pritarė šimtu procentų. Jie taip pat mano, kad būtina apie tai kalbėti jaunimui, sutiko dalyvauti šioje iniciatyvoje“, – sako Aušra Bružienė.

Pristatant žurnalistams iniciatyvą „Onkologai pas gimnazistus“ dr. M. Kinčius pasakė, jog  dalyvauja projekte nuo pat pačių pirmųjų šio projekto vystymo minučių. „Mes, kaip Nacionalinis vėžio institutas vykdome ir informacinės sklaidos visuomenėje, vėžio žinomumo didinimo misiją. Žinome onkologinių susirgimų priežastis – apie 40 proc. sukelia neteisingas gyvenimo būdas. Į mūsų  paskaitų turinį idėjome žinutę, jog nuo pat jaunystės reikia pradėti rūpintis savo sveikata. Realybė yra ta, kad yra stigmatizuojamos kai kurios ligos. Tų stigmų naikinimas, profesionalus informacijos pateikimas, tikimės,  suteiks moksleiviams galimybę savo gyvenime užkirsti kelią atsirasti daugumai su sveikata susijusių problemų. Mes pasakojame ne tik apie onkologiją, bet ir apie gyvenimo būdą – viena paskaita skirta itin aktualiai rūkymo problemai. Jis sukelia daug ligų, ne tik onkologinių“, – pasakė dr. M. Kinčius.

Šviečiamąją iniciatyvą  palaikė ir Antakalnio gimnazijos pedagogai. „Labai susidomėjo gimnazistai, kai kuri informacija gal ir šokiravo, gal ir šiek tiek nustebino. Tačiau šiandien jie į savo namus išsinešė labai prasmingą žinutę. Labai dėkoju Nacionalinio vėžio institutui, specialistams, kurie šiandien atvyko. Tikrai ne visi atvyksta į mokyklą su specialiai paruoštais pranešimais, tad gera į mokyklą  įsileisti žmones, kurie žino apie ką ir kam kalba. Ir žino, kodėl tai yra svarbu“, –  pasakė mokyklos direktorė Anželika Keršinskienė.

Beveik 100 moksleivių klausėsi onkologų pranešimų apie žmogaus papilomos virusą ir vakcinas, apie sėklides ir jų funkcijas, krūties vėžio riziką ir savipatikrą, rūkymo sukeliamą žalą žmogaus organizmui.  Nacionalinio vėžio instituto onkologai: akušerė ginekologė dr. Daiva Kanopienė, urologas dr. Marius Kinčius, gydytoja onkologė radioterapeutė Šarūnė Liukpetrytė-Kuosienė ir krūtinės chirurgas dr. Renatas Aškinis Antakalnio gimnazijoje pristatė specialiai jaunimui paruoštus pranešimus apie vėžio rizikas: „Žmogaus papilomos virusas, gimdos kaklelio vėžys ir ŽPV vakcinacija“, „Sėklidės: kaip atrodo šis organas ir kokios jo funkcijos“, „Krūties vėžys“, „Rūkymas: nepradėk / mesk“.

„Susitikimas su onkologais yra labai svarbus, nors mes ir esame jauni. Pasauliniai vėžio statistikos duomenys rodo, kad šia liga ateityje susirgs kas antras pasaulio gyventojas. Tad asmeninę  riziką susirgti turime didelę. Kadangi ta liga jaunėja, gerbiami medikai rado laiko atvykti pas mus ir papasakoti, apie savityrą, kaip reikia pažinti savo kūną, netgi užbėgti ligai už akių. Visa tai labai svarbu mūsų ateičiai, ir žiniai, kurią galime perduoti savo tėvams, o užaugę – savo vaikams“, – sako devintokas Rokas.

Drąsiausi, planuojantys studijuoti mediciną ar gamtos mokslus dalyvavo "chirurginiame workshope" - vadovaujami dr. M. Kinčiaus, asistavo dr. R. Aškinis, susipažino su išorine ir vidine sėklidžių (jaučio) struktūra ir pademonstravo tai savo bendramoksliams.

"Jaunimas privalo pažinti savo organizmą, žinoti, kas gali atsitikti - vėžio riziką, grėsmes, kurias gali iššaukti žalingi įpročiai. Labai blogų pasėkmių mes, onkologai matome, kai atvyksta jauni vyrukai, slėpę ir niekam nepasisakę, apie simptomus, kurie jau signalizuoja apie ligą", - sako dr. M. Kinčius. 

NVI onkologai už sėkmingą unikalios iniciatyvos "Onkologai pas gimnazistus" premjerą padėkojo Antakalnio gimnazijos pedagogams ir ypač direktorei. 

 

 

 

 

 





Atnaujinta 2024-04-15 11:56