Atgal

Pasibaigus pandemijai į NVI grįžo „Grožio popietės“

   Bal. 17, 2023

Tradicija tapusios, pacientų pamėgtos, bet dėl Covid-19 pandemijos porai metų nutrūkusios „Grožio popietės“ vėl vyksta Nacionaliniame vėžio institute. Šįkart iš pat ryto dviejuose NVI klinikos skyriuose buvo kalbama apie mitybos nepakankamumą, su kuriuo susiduria nuo 50 iki 80 proc. onkologinių pacientų.

Mitybos nepakankamumas yra liga, kuri vystosi, kai sergant vėžiu organizmui ima trūkti baltymų, angliavandenių, riebalų, su maistu gaunamos energijos. Dėl organizmo išsekimo atvykę į NVI planuotam gydymo etapui kai kurie onkologiniai pacientai negali nei pradėti, nei pakelti jiems numatyto gydymo.

Pacientas ar jo artimieji turėtų susirūpinti ir atkreipti dėmesį į mitybą, kai paciento kūno masė pradeda mažėti be objektyvių priežasčių (nesilaikant dietos, neatsisakius kai kurių maisto produktų, nepadidinus fizinio krūvio). Dėmesį atkreipti reikėtų tuomet, jei per tris mėnesius paciento kūmo masė sumažėja bent 5 proc. Apie mitybos nepakankamumą perspėti gali ir tai, kad pacientas suvalgo mažiau maisto. Pvz., per paskutines 5 dienas pacientas suvalgo tik pusę porcijos.

Renginys apie mitybos nepakankamumą vyko NVI Chemoterapijos su dienos stacionaru ir Išorinės spindulinės terapijos skyriuose. Čia visą dieną pacientams buvo teikiama naudinga informacija apie mitybos nepakankamumą, pacientai klausė konkrečių, jiems aktualių individualių klausimų, dalijosi savo potyriais. Pacientus konsultavo NVI gydytoja dietologė Vitalija Polevoda ir NVI dietistė Vaiva Simonavičiūtė.





Atnaujinta 2023-04-17 10:04