Atgal

Prasidėjo NVI akcija „Rožinė dovana moterims“: autobusai visą dieną širvintiškes vežė išsitirti dėl krūties vėžio

   Spa. 11, 2023

Spalio 11 d. nuo ryto į Nacionalinį vėžio institutą vyko autobusai su Širvintų ir Širvintų rajono gyventojomis – prasidėjo akcija „Rožinė dovana moterims“. Šią akciją NVI organizuoja kartu Tarptautine moterų asociacija Vilniuje, Nacionaline krūties ligų asociacija  ir Vilniaus kolegija. Moterims iš regionų atliekami prevenciniai krūties vėžio ir ankstyvosios diagnostikos tyrimai. Spalio 18 d. į NVI pasitikrinti atvyksta Kupiškio, spalio 25 d. – Šalčininkų r. gyventojos. Akcijos pavadinimas „Rožinė dovana moterims“ pasirinktas neatsitiktinai: juk geriausia, ką galima padovanoti sau yra sveikata.

Pirmąją akcijos dieną profilaktiškai dėl krūties vėžio ištirtos 84 širvintiškės. Su siuntimais atvykusioms moterims pagal programą atlikta mamografija (ši programa priklauso moterims nuo 50 iki 69 m.). Per akciją buvo tiriamos ir tos moterys, kurios į minėtą amžiaus grupę nepatenka, bet dėl kitų priežasčių atvyko onkologų konsultacijai. Pirmają akcijos dieną papildomo ištyrimo prireikė dešimtadaliui moterų, diagnozuoti trys galimi vėžio atvejai.

„Pirmiausia, noriu padėkoti šios įstaigos gydytojams, kad turiu dabar jau sveiką mamą. Visa širdimi atsidėjau dalyvauti šioje akcijoje, susėdome kartu su vicemere, administracijos direktore ir per keletą dienų sugebėjome išviešinti, suregistruoti moteris, mūsų šeimos gydytojai parašė siuntimus. Tikiu, kad visas 100 moterų – mamų, dukrų, sugrįš patenkintos. Mielos moterys, mes visad rūpinamės savo vaikais, ar jie pavalgę, ar dantukai sveiki, pasirūpiname kartais vyro šukuosena. Bet niekada nepasirūpiname savimi. Lyg pamirštame, padedame į lentyną ir pasakome  – kažkada vėliau. Vėliau negali būti, nes laiku pastebėta ir diagnozuota liga yra pagydoma ir galime turėti sveiką žmogų. Patikėkite, viena išmoka vėžiu susirgusiam žmogui yra didesnė nei šiandien savivaldybei kainavo autobusų nuoma. Esu dėkinga medikams ne tik už savo mamą, bet ir už visas Lietuvos moteris, kurios pas jus apsilanko. Linkiu, kad ne tik spalis būtų pasitikrinimo mėnuo, linkiu, kad moterys tą darytų nuolat. Mielos moterys, mes esame reikalingos sveikos, gražios savo šeimoms, savo vaikams. To ir linkiu – šiek tiek atsisukime ir į save“, – pasakė spaudos konferencijoje Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

"Žmonės vis dar bijo profilaktiškai tikrintis dėl vėžio. Prisigalvoja visokių priežasčių pasiaiškinimui, kodėl nesitikrina. O štai anksčiau, dar iki akcijos profilaktiškai pasitikrinusios kolegės pasakoja, kad NVi visiškai nėra eilių profilaktiniam pasitikrinimui – atvažiavai ir tau atliko mamografinį ištyrimą. Dalyvauti akcijoje širvintiškes šį kartą pakvietėme per FB. Po to paskelbėme laikraštyje – tai žinutė tiems žmonėms, kurie nesinaudoja FB. Moterys labai domėjosi, skambino. Ne paslaptis, kad atvažiavimas daug kam problema. Na, ir darbdaviai labai pozityviai pažiūrėjo į tokią patogią akciją, išleido moteris", – pasakojo Širvintų r. vicemerė Laima Versekėnaitė.





Atnaujinta 2023-10-13 12:07