Atgal

NVI Vėžio epidemiologijos laboratorijos jaunesnysis mokslo darbuotojas Povilas Kavaliauskas varžėsi „Tyrėjų Grand Prix“ finale

   Spa. 20, 2023

Nacionalinio vėžio instituto Vėžio epidemiologijos laboratorijos jaunesnysis mokslo darbuotojas VU Medicinos fakulteto doktorantas Povilas Kavaliauskas dalyvavo konkurso „Tyrėjų Grand Prix 2023“ finale.

Jau antrą kartą organizuojamas konkursas – tai mokslo populiarinimo renginys, kuriame varžosi jaunieji mokslininkai, turintys patraukliai pristatyti savo disertacijos idėją per 4 minutes.  

Povilas Kavaliauskas vienas iš 10 patekusių į finalą ir vienas iš 4 Vilniaus universiteto  doktorantų. P. Kavaliauskas pristatė savo daktaro disertaciją itin aktualia medikų bendruomenei  tema „Medicinos personalo patiriamas profesinis stresas, profesinis išsekimas ir savižudybių rizika“.

„Pasaulyje nustatyta, kad medicinos darbuotojai patiria didelį stresą, tarp jų dažnesnės savižudybės ir psichikos sveikatos problemos nei bendroje populiacijoje. Matydami, kad mūsų šalyje ši tema nėra išsamiai išnagrinėta ir aprašyta, nutarėme atlikti esamos situacijos įvertinimą. Tyrimas susideda iš dviejų dalių: pirmojoje vertinome medikų savižudybių riziką ir atliksime detalų mirčių priežasčių vertinimą. Antrojoje atlikome išsamų psichikos sveikatos įvertinimą, kurio metu apklausėme daugiau nei 1600 įvairių medicinos darbuotojų: gydytojų, rezidentų, slaugytojų ir kitų“, – teigia P. Kavaliauskas.

Šiuo tyrimu siekiama detaliai įvertinti ir aprašyti esamą situaciją, susijusią su medikų psichikos sveikata, įvertinti problemas tam, kad būtų galima pradėti jas spręsti.

„Tyrėjų Grand Prix“ finalinis renginys Vilniuje įvyko spalio 18 d. viešbutyje „Kempinski“.

Finale dalyvius vertino komisija ir žiūrovai, kurie balsavo mobiliąja programėle. „Tyrėjų Grand Prix“ komisiją sudarė neuromokslininkė doc. Urtė Neniškytė, Lietuvos dainų autorius ir atlikėjas, radijo laidų vedėjas, AGATA tarybos pirmininkas Domantas Razauskas, „15min“ generalinis direktorius Tomas Balžekas.

Šis mokslo populiarinimo renginys pelno ne tik žiūrovų ir dalyvių simpatijas, bet ir du nacionalinius apdovanojimus – „Global Lithuania Leaders“ nominaciją ir Lietuvos mokslo akademijos apdovanojimą. Renginio tikslas – disertacijos tyrimo idėjas pristatyti plačiajai visuomenei, taip ne tik sujungiant mokslą ir pramogą, bet ir sukuriant Lietuvoje naują reiškinį, padedantį surasti didžiausius Lietuvos mokslo talentus.

 





Atnaujinta 2023-10-23 15:23