Atgal

Minint NVI gimtadienį jau šeštąjį kartą įteiktos prof. K. Pelčaro vardo stipendijos

   Gru. 01, 2023

Gruodžio 1-oji – dviguba šventė Nacionaliniame vėžio institute. Paminėtas 92-asis Instituto gimtadienis, bendruomenė sveikino šių metų prof. Kazimiero Pelčaro vardo stipendijų laureatus: Biomedicininės fizikos laboratorijos jaunesniąją mokslo darbuotoją dr. Gretą Butkienę ir Klinikinės onkologijos laboratorijos jaunesnįjį mokslo darbuotoją Algirdą Žalimą.  Šios gražios tradicijos rėmėjai Lenkijos farmacijos įmonė „Polfa Tarchomin ir bendrovė „Orlen Lietuva" skyrė lėšų paremti jaunuosius mokslininkus – šiemet skirtos dvigubai didesnės stipendijos nei ankstesniais metais. Prof. K. Pelčaro stipendijas laureatams įteikė NVI direktorius doc. dr. Valdas Pečeliūnas, Lietuvos lenkų medikų draugijos pirmininkės pavaduotoja Halina Mikšo, „Orlen Lietuva“ generalinio direktoriaus patarėjas Jakub Januškevič.

Anot NVI direktoriaus doc. dr. Valdo Pečeliūno, profesorius K. Pelčaras – iškili asmenybė, kuri rinkosi kurti gyvenimą.

„Tokia gražia proga noriu pasveikinti visus susirinkusius, svečius – premijos rėmėjus ir steigėjus, pasveikinti laureatus. Prisipažinsiu, jog atėjęs į šią instituciją nežinojau, kas buvo Kazimieras Pelčaras. Tačiau greitai sužinojau – profesoriaus vardu pavadinta Didžioji salė, bareljefas, sužinojau, kad bus teikiama premija. Noriu kelis žodžius pasakyti, kaip matau šitą žmogų, kaip matau šią premiją. Kazimieras gyveno tikrai sudėtingu laikotarpiu – Pirmasis pasaulinis karas, Antrasis pasaulinis, mažesni konfliktai. Tuo laikotarpiu dalis labai protingų, kūrybingų žmonių rinkosi kurti konfliktus, karus. Kazimieras tuo metu rinkosi kurti gyvenimą. Jis yra onkologijos pradininkas ir Lietuvoje, ir Lenkijoje. Šiandien istorija kartojasi: mes atsirandame kiekvieną dieną prieš tuos pasirinkimus, kurie iškilo profesoriui Pelčarui. Šiandieninės premijos teikimas rodo mūsų pasirinkimą ir įprasmina gyvenimą – globaliame pasaulyje, kasdieniniame gyvenime, darbe ir šeimoje. Mes renkamės kurti gyvenimą ir demonstruojame tai savo kasdienybėje“, – kalbėjo NVI direktorius doc. dr. Valdas Pečeliūnas.

Šį kartą jauniesiems NVI mokslininkams įteiktos dvigubai didesnės stipendijos.

„Sveikinu visus darbuotojus, tai – ypatinga diena, kai teikiamos prof. Kazimiero Pelčaro stipendijos. Šios stipendijos suteikiamos jauniesiems NVI mokslininkams ir gydytojams už jų atliktą darbą ir pasiekimus. Prieš šešerius metus gimusi stipendijų teikimo tradicija yra puikus pavyzdys, kaip mūsų organizacijos nariai su rėmėjais „Orlen Lietuva“ ir „Polfa Tarchomin“ palaiko mokslininkus ir gydytojus. Džiaugiamės, kad šiais metais stipendijos padidintos. Tai parodo dar didesnį palaikymą ir pasitikėjimą instituto darbuotojų galimybėmis. Lietuvos lenkų medikų draugija savo ruožtu įsipareigoja ieškoti naujų rėmėjų ir didinti rėmimo apimtį“, – sakė Lietuvos lenkų medikų draugijos pirmininkės pavaduotoja Halina Mikšo.

„Linkime ir toliau puoselėti savo veiklą ir būti viena komanda. Noriu pasveikinti laureatus, labai džiaugiuosi, kad įvertintos Jūsų pastangos, kad Jums pavyko pasiekti gerų rezultatų. Džiaugiuosi, kad ne pirmi metai „Orlen Lietuva“ gali prisidėti prie šios stipendijos. Neabejoju, kad ir kitais metais prisidėsime“, – kalbėjo „Orlen Lietuva“ generalinio direktoriaus patarėjas Jakub Januškevič.

Prof. Kazimiero Pelčaro stipendijų laureatai dr. Greta Butkienė ir Algirdas Žalimas, dėkodami už jų darbo įvertinimą, pabrėžė, jog kūrybiškai dirbti mokslinį darbą Nacionaliniame vėžio institute yra geros sąlygos, suburta bendraminčių komanda, jaučiamas palaikymas.

Po ceremonijos NVI bendruomenė klausėsi pianisto Daumanto Slipkaus koncerto: skambėjo klasikiniai ir šiuolaikiniai muzikos kūriniai.  

Renginio akimirkos – nuotraukų galerijoje.





Atnaujinta 2023-12-01 14:39