Atgal

Prasidėjus naujiems metams į NVI prevencinei mamografijai ir toliau atvyksta moterys iš regionų

   Sau. 19, 2024

Po sėkmingos Nacionalinio vėžio instituto, Tarptautinės moterų asociacijos Vilniuje, Nacionalinės krūties ligų asociacijos ir Vilniaus kolegijos organizuotos akcijos „Rožinė dovana moterims“ prevencinei mamografijai į NVI ir toliau atvyksta moterys iš šalies regionų. Sausio 17 ir 19 dienomis NVI prevenciškai tikrinosi Pakruojo r. ir Elektrėnų sav. gyventojos. Moterys iš šių kraštų į NVI atvyksta jau antrą kartą, jų atvežimą autobusais organizavo savivaldybės.

Anot NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėjos, gydytojos radiologės dr. Jurgitos Ušinskienės, akcija „Rožinė dovana moterims“ buvo prasminga keliais aspektais. „Dalyvavo ne tik 50-69 m. moterys, kurioms priklauso krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, bet ir jaunesnės moterys. Be to, atvykusios regionų gyventojos buvo aptarnaujamos vieno langelio principu, kai profilaktiškai atliekami visi tyrimai per vieną dieną. Svarbu paminėti, kad ši akcija sulaukė didelio nacionalinės žiniasklaidos, savivaldybių, visuomenės dėmesio: prasidėjus akcijai  „Rožinė dovana moterims“ NVI stebėtas prevenciškai dėl krūties vėžio išsitirti norinčių moterų suaktyvėjimas - palyginti su 2022 m. spalio mėnesiu, 2023 m. spalio mėnesį atlikome 30 proc. daugiau mamografijų pagal programą,“ – sako dr. J. Ušinskienė.

Kad noras dėl krūties vėžio išsitirti prevenciškai auga, rodo ir kiti skaičiai. Pirmą kartą iš Pakruojo r. savivaldybės į NVI autobusu atvyko 15 moterų. Po sėkmingos akcijos moterų susidomėjimas galimybe pasidaryti prevencinę mamografiją ženkliai išaugo – antrą kartą į NVI atvyko jau 28 moterys. Kaip ir pirmą kartą, jų kelionę autobusu organizavo Pakruojo r. savivaldybė.

„Poreikis atvykti antrą kartą buvo didelis, kadangi buvo ir didelis susidomėjimas akcija. Pirmu etapu mūsų atvyko 15. Moterys grįžo laimingos ir sveikos. Mums rūpėjo ne tik fizinė šių moterų sveikata, bet ir emocinė. Šįkart mūsų atvyko dvigubai daugiau. Jei akcija tęsis, norėtume dar vieną grupę atvežti rudenį. Tirtis prevenciškai moterys važiuoja ir į Šiaulius ar Panevėžį. Bet yra noras atvykti į Nacionalinį vėžio institutą, čia gydytojai, kiek įmanoma, viską atlieka vietoje, suteikia visą pagalbą. Nereikia vieną kartą atvykti tirtis, o kitą – ieškoti dar kitų specialistų. Vienu kartu viskas išsprendžiama ir tai labai padeda moterims,“ – įspūdžiais dalijasi Pakruojo r. savivaldybės administracijos Socialinės rūpybos skyriaus vedėja Daiva Rutkevičienė,

Pakruojo r. savivaldybės atstovė dėkoja visiems, kas padeda šią iniciatyvą įgyvendinti. „Telefonu perskambinome šeimos gydytojams ir išsiuntėme jiems moterų, kurioms reikia siuntimo, sąrašą. Juk visi suinteresuoti, kad moterys būtų sveikos. Gyventojas kvietėme per Facebook. Bet moterims taip pat labai svarbu pabendrauti su kontaktiniu asmeniu, kuris registruoja, išsiklausinėti iki smulkmenų, kada, kaip viskas vyks. Noriu labai padėkoti Nacionalinio vėžio instituto specialistams už gražų ir prasmingą darbą, Tarptautinei moterų asociacijai Vilniuje už iniciatyvą. Bendros jūsų pastangos duoda labai gerą rezultatą. Gera, kad tokių žmonių yra,“ – gražių žodžių negaili D. Rutkevičienė.

Antrą kartą dėl tos pačios priežasties į NVI atvyko ir Elektrėnų krašto gyventojos. Šįkart atlikti prevencinės mamografijos atvažiavo taip pat daugiau moterų.

„Šįkart mūsų atvyko 28 moterys. Praėjusį kartą, lapkritį, jų buvo 18. Labai lengvai moteris surinkome, jos prie šios iniciatyvos prisijungia labai noriai. Labai norėtume dar kartą atvykti ateityje, jei kelionę finansuos Elektrėnų savivaldybė. Po pirmojo vizito visos moterys buvo labai laimingos. Kaip ir pirmą kartą, atvykti į Nacionalinį vėžio institutą prevencinei mamografijai kvietėme per šeimos gydytojus. Jie žino, kurioms moteris šis tyrimas priklauso pagal prevencinę programą, tas moteris ir rekomendavo, joms paskambino ir pakvietė. Moterys sutiko. Labai džiaugiamės, kad vyksta ši iniciatyva ir galime prie jos prisijungti,“- sako Elektrėnų Pirminės sveikatos priežiūros centro dokumentų valdymo ir informacijos koordinatorė Nijolė Lankutienė.

Anot specialistės, moterys labai džiaugiasi ir tuo, kad joms pačioms nereikia rūpintis atvykimu į Vilnių ir grįžimu namo. „Praeitą sykį Nacionaliniame vėžio institute lankėmės lapkritį, tad jau gruodį Elektrėnų gyventojos ėmė domėtis, kada bus galima apsilankyti vėl. Labai didelis privalumas yra tai, kad moterims nereikia pačioms rūpintis kelione, jas surenka autobusas, nuveža į Nacionalinį vėžio institutą ir parveža namo.  Ne viena moteris autobuse kalbėjo, kad pati į Vilnių neatvažiuotų. Ne dėl to, kad Vilnius nuo Elektrėnų toli, o todėl, kad pati neprisiruoštų. Be to, kai kurios atvykusios moterys sunkiau vaikšto, naudojasi lazdele,“ – kalba N. Lankutienė.

Krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programa priklauso moterims nuo 50 iki 69 metų. Pagal programą moterims tirti panaudojama mamografija – rentgeninis krūties tyrimo būdas, leidžiantis aptikti net labai mažų matmenų navikinį darinį krūtyje. Tai neskausmingas, saugus ir efektyvus tyrimas. Vadovaudamasis programa šeimos gydytojas 1 kartą kas 2 metus kviečia 50–69 metų moteris atlikti šį tyrimą.

 





Atnaujinta 2024-01-19 11:54